Bucuresti

Cum să-ți găsești un job dacă ai peste 50 de ani? Top 5 sfaturi utile

Cum să-ți găsești un job dacă ai peste 50 de ani? Top 5 sfaturi utile

Detalii stire

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 2 ani si 8 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
262

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

După vârsta de 50 de ani, șansele de angajare pentru această categorie de candidați scad foarte mult. Companiile își doresc oameni tineri, pe care să-i formeze după noile tendințe, astfel că șomerii mai în vârstă se confruntă cu nenumărate provocări în obținerea unui job. Pe o piață a muncii extrem de competitivă, acest lucru este frustrant pentru cei mai mulți dintre seniori. Totuși, nu te descuraja dacă te regăsești printre cei trecuți de 50 de ani care își caută o slujbă. Amintește-ți că beneficiezi de experiență profesională, încă mai ai multe de oferit și există modalități prin care poți avea parte de circumstanțe favorabile.

Descoperă mai departe ce ai de făcut pentru a atrage atenția companiilor:

Evită să-ți menționezi vârsta în CV

Pentru a elimina posibilitatea ca angajatorii să treacă cu vederea CV-ul tău din cauza vârstei, cel mai simplu ar fi să îl păstrezi neutru. Așadar, poți recurge la anumite trucuri ce te vor ajuta să îndrepți atenția recruiterilor către punctele tale forte. De pildă, omite să menționezi anul finalizării studiilor educaționale, prezintă istoricul profesional din ultimii 15-20 de ani sau evită să menționezi calificări pentru programe învechite. CV-ul reprezintă calea de acces către interviuri, iar dacă ești invitat la discuții despre un posibil job și atunci ți se va descoperi vârsta, fii optimist deoarece vei avea șansa de a te promova foarte bine în fața intervievatorilor.

Ia în considerare toate variantele

Dacă ai rămas fără un loc de muncă din varii motive și ai de suferit din cauza discriminării de vârstă, încearcă să nu-ți îngreunezi și mai mult situația. Prin urmare, atunci când îți cauți un nou job, ia în calcul toate variantele și nu îți concentra atenția doar pe posturile care reflectă domeniul tău de activitate. Reconversia profesională este o opțiune excelentă. Chiar dacă ai peste 50 de ani, asta nu înseamnă că nu poți să te reinventezi. De exemplu, găsești o mulțime de locuri de muncă part time pe Best Jobs, iar angajatorii care nu țin să aibă doar salariați cu normă întreagă pot accepta mai ușor și seniori. Adesea, faptul că ai lucrat într-o companie stabilă pentru o perioadă lungă de timp s-ar putea să te împiedice în obținerea unei slujbe noi. Treci peste dorința de a avea un loc de muncă asemănător cu precedentul, mai ales că multe dintre joburile part time actuale sunt plătite la fel de bine ca cele cu normă întreagă.

Fii la curent cu lucrurile noi


Una dintre temerile companiilor care vor să integreze în muncă doar tineri este aceea că persoanele mai în vârstă nu înțeleg tehnologia folosită în prezent. Ca să te asiguri că nu întâmpini nici un fel de probleme în această privință, menține-te actualizat și nu te limita doar la cunoștințele pe care le ai. Urmează cursuri de specializare în noile domenii, învață cum să folosești mai bine calculatorul și internetul, înscrie-te pe site-urile de recrutare folosite de angajatori sau pe rețelele sociale și relaționează cu tot ceea ce este de actualitate. Astfel, îți vei crește șansele de a te angaja mult mai ușor alături de noua generație.

Vorbește despre viitor


Indiferent că faci asta în CV sau la un interviu de angajare, demonstrează că nu trăiești în trecut și că ai fixate obiective pentru perioada viitoare. Experiența ta anterioară este foarte relevantă, dar dacă pui accentul doar pe asta nu vei da dovadă că încerci să te dezvolți în continuare. Important este să-l faci pe angajator să înțeleagă la ce i-ar folosi cunoștințele tale și cât de mult îți dorești să-ți pui în practică strategiile de viitor în cadrul companiei sale.

Gândește ca un candidat tânăr

Organizațiile îi apreciază pe tineri pentru energia și entuziasmul de care dau dovadă. În acest sens, adoptă o atitudine pozitivă, fii optimist și exprimă-ți dorința de a evolua, iar astfel angajatorii vor trece cu vederea vârsta pe care o ai. Juniorii se gândesc frecvent că nu este atât de important salariul pe care îl primesc în momentul angajării, ci cel la care pot ajunge după ce demonstrează ceva la locul de muncă. Ia în considerare acest aspect și, chiar dacă nu primești remunerația dorită încă de la început, nu uita că deții experiența și cunoștințele necesare pentru a dovedi foarte ușor că meriți mai mult.

Găsirea unui loc de muncă este dificilă la orice vârstă, dar pentru lucrătorii în vârstă reprezintă o adevărată provocare. Nimeni nu vrea să facă un pas înapoi, însă dacă ești la curent cu noutățile de pe piața muncii și te adaptezi cerințelor, s-ar putea să obții un job mult mai ușor decât ai putea crede.

image.freepik.com/free-photo/elderly-businessman-working-while-having-coffee_23-2148116284.jpg