Bucuresti

Cum se joaca padbol, varianta 2.0 a tenisului cu piciorul?

Cum se joaca padbol, varianta 2.0 a tenisului cu piciorul?

Detalii stire sportiva

Categorie
Stiri Sport
Modificat
acum 1 an si 4 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
248

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire sportiva

Padbolul este un sport relativ nou, care a apărut în Argentina în anul 2008, fiind recunoscut oficial trei ani mai târziu. În România, Padbolul a ajuns abia în 2015, în luna octombrie a aceluiași an fiind organizată la București și prima competiție oficială din țara noastră.

De asemenea, în cursul anului 2019, padbolul a fost recunoscut oficial în țara noastră ca ramură sportivă, fiind certificat în acest sens de Ministerul Tineretului și Sportului. Cu siguranță, foarte mulți dintre cititori află abia acum despre existența acestui sport, așa că vom prezenta în continuare regulile și modul în care se joacă padbol, în speranța că astfel vom atrage noi practicanți amatori și profesioniști.

Mult mai cunoscut de publicul larg este tenisul de picior, iar pentru a înțelege mai bine în ce constă padbolul trebuie să menționăm că este vorba de o variantă îmbunătățită a acestui sport cu un număr mare de practicanți.

Pe ce fel de teren se joacă?


Dimensiunile standard ale unui teren de padbol sunt de 10 metri lungime și 6 metri lățime, acesta fiind împărțit în două jumătăți despărțire de un fileu desfășurat de-a latul terenului. Fiecare jumătate de teren are marcate trei zone distincte, respectiv zona de servire, cea de primire și zona de atac. Totodată, terenul este traversat de o linie longitudinală, perpendiculară pe fileu al cărei rol este acela de a delimita zonele de servire de cele de primire. Spre deosebire de tenisul de picior, terenul este mărginit de pereți, care au un rol în timpul jocului, după cum se va vedea în cele ce urmează.

Regulile jocului

Meciurile se dispută între două echipe formate din câte doi jucători, care servesc și primesc mingea prin rotație, la fel ca la tenisul de picior. De asemenea, tot ca în cazul tenisului de picior, jucătorii pot pasa de mai multe ori mingea între ei, înainte de a o trimite în terenul adversarilor. Diferența constă în faptul că jucătorii pot folosi în joc și pereții care mărginesc terenul, având dreptul la mai multe ricoșeuri „din zid”.

Mingea trimisă peste fileu poate cădea oriunde în terenul advers și se consideră out doar atunci când aceasta lovește direct un perete, fără a atinge mai întâi suprafața de joc. De asemenea, mingea poate fi trimisă la adversari fie direct, fie prin ricoșeu din perete. Zona de atac este singura din care mingea poate fi trimisă peste fileu, direct, fără ca aceasta să atingă mai întâi terenul propriu.

Serviciul se face după ce mingea sare din podea sau din drop, fiind trimisă în diagonală către jumătatea adversă de teren. Jucătorul care servește are dreptul să repete serviciul, în cazul în care greșește la prima încercare, dar dacă greșeala se repetă, se va considera punct în favoarea adversarilor.

Cum se punctează

Scorul se ține ca la tenis și se joacă pe sistemul „cel mai bun din trei seturi”. O echipă care punctează va acumula consecutiv 15, 30, 40 de puncte după care câștigă game-ul. Pentru câștigarea unui set, este nevoie de șase game-uri câștigate, cu condiția ca diferența să fie de cel puțin două game-uri față de adversar. În cazul în care se ajunge la scorul de 6-5 într-un set, acesta se prelungește până când una dintre echipe reușește să se detașeze la două game-uri diferență.

Echipamentul necesar

Padbolul nu necesită un echipament special. E nevoie în primul rând de încălțăminte sport, iar în acest sens magazinele de profil oferă o multitudine de modele de teniși pentru bărbați dar și pentru femei, fiind vorba de un sport accesibil ambelor sexe.

De obicei, padbolul se joacă în spații acoperite, așa că echipamentul poate fi completat cu un tricou și un șort. Pe originals.ro găsiți o gamă variată de echipament sportiv ideal pentru meciurile de padbol și astfel vă veți putea provoca apoi prietenii să încercați această nouă experiență.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/fotbal-minge-juca-sport-1396740/