Bucuresti

Cum se vor modifica asigurarile RCA si cum vor fi influentate preturile?

Cum se vor modifica asigurarile RCA si cum vor fi influentate preturile?

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 1 luna si 1 saptamana
Vizualizari
108

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Se pare ca Ministerul de Finante are in plan sa modifice foarte mult legislatia pentru RCA, in urma criticilor care sunt primite din UE. Potrivit Romasig este foarte posibil ca asigurarile sa isi mareasca in mod considerabil pretul, avand in vedere faptul ca statul intentioneaza sa dea liber tuturor institutiilor de asigurari pentru cheltuielile incluse in tarife. Acest lucru se va traduce in preturi mult mai mari pentru clienti, o idee care nu este deloc vazuta bine.

Cum se modifica preturile pentru asigurare RCA?

MFP a facut propunerea ca toate cheltuielile administrative sau de vanzare a politelor RCA sa fie abrogate, ceea ce inseamna ca asiguratorii le pot include in tarifele de asigurare RCA. Legile din prezent prevad ca tot ceea ce inseamna cheltuieli administrative sau cheltuieli de vanzare pentru politele RCA se va include in tariful pentru prima si nu depaseste cumulat 25 de procente din pretul final care va fi impus consumatorului. Lucrul acesta poate sa duca si la cresterea costurilor pentru asigurari.

Ce modificari urmeaza sa vada asiguratii intr-un calculator RCA?

Pentru ca foarte multe persoane care isi fac asigurari folosesc un calculator RCA pentru a gasi pretul cel mai mic, este foarte posibil sa apara unele surprize foarte neplacute in sensul acesta. MFP arata ca pentru calculele tarifelor pentru prima de asigurare, asiguratorii pot sa foloseasca criterii de risc si indici de incarcare, dar si coeficienti de corectie precum si alte instrumente care sa ajusteze tarifele de prima, fiind totodata respectate si principiile general acceptate.

Legislatia actuala se refera in prezent la coeficientii de corectie pentru majorari. De asemenea, tot ministerul este si cel care propune si eliminarea obligatiei care spune ca ASF trebuie sa reglementeze modul in care sunt calculate preturile primelor pentru diverse criterii de risc si pentru indici de incarcare specifici.

Va mai exista RCA ieftin?


Notiunea de RCA ieftin este foarte posibil sa sufere unele modificari considerabile si este lesne de inteles de ce. Pentru ca CE considera ca din cauza modului de functionare din prezent a fost ingradita libertatea de tarifare si din cauza modului in care este impusa valoarea calculata si ofertata de cate BAAR este necesar ca legea sa se modifice astfel incat sa fie eliminate obligatiile din partea BAAR de a oferi prime de asigurare in cazul tipului acesta de asigurat.

Este posibil si ca ideea de asigurare RCA ieftina sa se modifice, insa conform statisticilor, chiar si cu aceste majorari, firmele care deja ofereau optiunea de a achizitiona o asigurare RCA ieftin precum Romasig, vor avea tot cea mai mica oferta de pret.

Scopul acestor majorari este si acela de a determina asiguratii sa isi aleaga cele mai de incredere companii cu care sa lucreze, insa acest lucru nu se va intampla tocmai din cauza ca asiguratorii cu preturi mici, vor oferi in continuare tot preturi mai mici decat concurenta, ceea ce inseamna ca va fi clar nevoie de o lege mult mai extinsa de atat, care sa ii determine pe asigurati sa faca alegeri responsabile.