Bucuresti

Cursurile de înot pentru copii: un moft urban sau o necesitate pentru o dezvoltare armonioasă?

Cursurile de înot pentru copii: un moft urban sau o necesitate pentru o dezvoltare armonioasă?

Detalii stire sportiva

Categorie
Stiri Sport
Modificat
acum 2 ani si 1 luna
Apartine de
DWF
Vizualizari
345

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire sportiva

Copiii din zilele noastre au la dispoziție modalități variate ca să învețe lucruri noi, petrec destul de mult timp în fața monitoarelor și se pare că școala online va deveni o normă de lucru zilnic. În asemenea situație, este fundamental ca activitatea lor fizică să includă experiențe care să le vină în ajutor, atât ca impact imediat, cât mai ales pentru viitor.

Practicat în mod corect, la vârsta recomandată de specialiști și în condiții optime, orice sport poate să fie o alegere bună pentru cei mici. Există, însă, o activitate pe pot s-o înceapă încă din primul an de viață și s-o continue până la cea mai înaintată vârstă: înotul – considerat un sport complet prin excelență. Cu posibilitatea să acceseze cursuri de înot pentru copii până în 6 ani, părinții din marile orașe au înțeles oportunitatea și necesitatea acestui sport. Dar care sunt motivele pentru care înotul nu e doar un moft urban?

Siguranța în mediul acvatic

Cel mai important motiv pentru care trebuie să-i învățăm pe copii să înoate este siguranța, căci aceasta este o abilitate cu adevărat salvatoare! Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății confirmă faptul că înecul reprezintă o problemă la nivel global, așa că sute de mii de vieți pot fi salvate anual doar prin înot. Prin practicarea acestui sport, cei mici deprind, așadar, abilitățile necesare ca să-și asigure propria siguranță. Pe măsură ce vor crește, capacitatea lor mentală și fizică le va permite să ajungă în punctul în care vor putea salva viața unei alte persoane care are nevoie de ajutor.

Înotul – sportul complet

Este o activitate fizică optimă pentru copii, deoarece ei trebuie să-și folosească în mod activ corpul și mintea deopotrivă. Unul dintre marile avantaje ale înotului este că poate fi practicat de la vârsta de câteva luni, când cei mici încep să se simtă confortabil în apă, să facă bule și să-și țină respirația. Corpul este susținut permanent de mediul acvatic, astfel încât activitatea fizică este minim invazivă asupra organismului, deoarece nu există risc de contuzii ca în cazul unor sporturi practicate pe teren, de pildă. Mai mult, înotul oferă un antrenament de anduranță, cu beneficii vizibile pe termen mediu și lung:

  • este o activitate ideală pentru tonifierea umerilor, brațelor, spatelui și abdomenului;
  • îmbunătățește metabolismul și capacitatea pulmonară, ceea ce duce la oxigenarea corectă a întregului organism și îmbunătățește programul de hrănire și de odihnă al copiilor;
  • susține dezvoltarea sănătoasă a celor mici din punct de vedere fizic, neuronal și emoțional.

Socializare sănătoasă

Înotul permite copiilor să interacționeze cu cei de lângă ei, cu toate că este o activitate ce trebuie desfășurată individual. În realitate, lecția de înot reprezintă o oportunitate minunată pentru copii să deprindă abilitățile sociale care le vor servi ulterior în viață, la orice vârstă. Mai mult decât atât, echilibrul interior și controlul psiho-emoțional impuse de practica activităților specifice mediului acvatic îi vor ajuta pe copii să relaționeze mai bine în contexte sociale noi. În definitiv, nimic nu se compară cu încrederea în propriile forțe dobândită prin exercițiu!

Practica înotului este importantă, așadar, din motive de siguranță în mediul acvatic, precum și pentru sănătatea tuturor, acesta fiind un sport potrivit pentru orice vârstele. În calitate de abilitate dobândită, înotul impune o anumită disciplină, indispensabilă copilului care se confruntă cu un mediu de activitate nou. În fapt, orice experiență reprezintă un punct de cotitură pentru cei mici, iar fiecare etapă de învățare aduce cu sine posibilitatea dezvoltării echilibrate. Aceste aspecte sunt importante pentru părinții care decid să-și îndrume copiii către înot, ca activitate recreativă atât de utilă unei dezvoltări sănătoase și armonioase.

Sursa foto: unsplash.com/photos/ZbbhkQ0M2AM