Bucuresti

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

De ce este necesară integrarea tinerilor NEETs pe piața muncii?

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 1 an si 1 luna
Apartine de
Institutul pentru Politici Sociale
Vizualizari
451

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

NEETs este o categorie socială vulnerabilă. Aici găsim mulți tineri între 16 și 29 de ani apți de muncă, dar care totuși nu lucrează. Motivele principale sunt întreruperea timpurie a studiilor și lipsa pregătirii profesionale. Astfel, probabilitatea ca aceștia să fie angajați este destul de scăzută. Șansele ocupării unui loc de muncă stabil sunt cu atât mai slabe cu cât tinerii provin din medii defavorizate sau sunt de etnie rromă. Chiar dacă acești tineri reușesc să se angajeze, de obicei, o fac în locuri de muncă nesigure, slab salarizate și fără contract legal.

De ce este necesară integrarea tinerilor NEETs pe piața muncii?

Introducerea tinerilor NEETs pe piața muncii este necesară din mai multe puncte de vedere:

1. Riscul de sărăcie este alarmant
Primul motiv este procentul alarmant de sărăcie în care se află tinerii din țara noastră. Aproximativ 35% din tineri se află în risc de sărăcie și excluziune socială. Iar principala cauză o constituie apartenența la clasa NEETs. Din cauză că tot mai mulți tineri nu își duc la bun sfârșit studiile obligatorii pentru a ocupa un loc de muncă, aceștia nu au un venit stabil și suficient pentru a se întreține.

2. Rata de șomaj este în creștere
Numărul tinerilor fără loc de muncă, dar care primesc șomaj crește de la an la an, după cum arată statisticile. Cu toate că banii nu sunt suficienți pentru a duce un trai normal, șomajul determină tinerii să devină comozi cu această situație. Aceștia tratează cu pasivitate orice oportunitate de angajare și preferă să rămână la statutul de șomeri. Motivele pentru care nu vor să se angajeze sunt ofertele de angajare în locuri de muncă nepotrivite nevoilor lor și salarizarea extrem de slabă.

3. Economia țării este afectată
Tinerii NEETs dețin un potențial imens pentru economie. Dacă toți cei peste 100.000 de tineri ar fi angajați, economia țării ar crește considerabil. Însă, în prezent, economia țării se confruntă cu lipsa contribuției lor la stat. Aproximativ 20% din tinerii din România sunt inactivi economic.

4. Lipsa forței de muncă
Lipsa forței de muncă în rândul tinerilor nu destabilizează numai sectorul financiar. Fenomenul NEETs duce și spre un număr imens de locuri de muncă ce rămân neocupate. Din cauză că nu au studiile obligatorii finalizate și nu au nicio pregătire profesională, tinerii nu îndeplinesc cerințele de angajare ale angajatorilor.

5. Grad crescut de infracționalitate
Părăsirea timpurie a sistemului educațional se traduce de cele mai multe ori prin anturaje periculoase și alegeri greșite. Din cauza nivelului dificil de trai, mulți tineri aleg să ia drumul infracționalității pentru a se putea întreține. Acest lucru pune în primejdie siguranța cetățenilor și duce la mărirea numărului de deținuți în penitenciare.

Proiect de viață: Viitorul începe azi” pentru tinerii din categoria NEETs

Dincolo de aspectele negative, trebuie luat în considerare faptul că această categorie de tineri reprezintă o forță de muncă majoră pentru societate. Prin inserția lor pe piața muncii se va reduce rata șomajului și va crește rata de ocupare a posturilor de muncă vacante. Factori ce contribuie la îmbunătățirea economiei naționale și la consolidarea unei societăți sigure și prospere.

Rata șomajului din municipiul București și numărul mare de tineri aflați în risc de excluziune socială sunt destul de alarmante. Tema tinerilor NEETs a atras atenția instituției non-guvernamentale Institutul pentru Politici Sociale, iar integrarea lor pe piața muncii a devenit o prioritate. Astfel că s-a lansat un proiect special de reintegrare socială pentru tinerii NEETs din zona sud-Muntenia.

”Proiect de viață: Viitorul începe azi” este un parteneriat între Institutul pentru Politici Sociale și Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Acesta este finanțat de Uniunea Europeană și urmărește identificarea, formarea și introducerea a 410 tineri într-un program de pregătire educațională și profesională. Proiectul se va derula pe parcursul a 37 de luni, se va baza pe cele mai bune practici de consiliere, învățare și instruire profesională, adaptate după modelul inovativ francez.

Măsuri de integrare socială a tinerilor NEETs

Tinerii NEETs provin din medii vulnerabile, defavorizate și fără condiții de dezvoltare. Pentru ei se impune un anumit tip de formare pentru piața muncii. Acesta trebuie să îi atragă, să îi mențină și să le ofere susținere permanentă. Prin urmare, persoanele implicate în “Proiect de viață: Viitorul începe azi” au elaborat un plan de integrare socială complex după modelul de inserție francez ce a fost aplicat cu succes și în alte state europene. Proiectul este structurat în trei etape după cum urmează:

1. Consilierea personalizată și individuală a fiecărui participant
Pregătirea psihologică pentru piața muncii este un pas important pentru un tânăr fără experiență și fără pregătire. În această etapă a proiectului, tinerii vor fi consiliați în vederea identificării celor mai bune practici de abordare a situației lor. Tot aici, tinerii vor primi îndrumare profesională și susținere socială sau financiară.

2. Programul de tipul ”A doua șansă”
După cum este bine știut, tinerii cu studii obligatorii finalizate au mai multe șanse de angajare. Pentru cei care au abandonat sau nu au frecventat niciodată școala este necesar un program educațional special care să îi ajute să obțină diploma de absolvire a studiilor obligatorii într-o perioadă redusă de timp. ”A doua șansă” îi va ajuta pe tineri NEETs să depășească bariera educațională și să obțină diploma de absolvire a claselor obligatorii.

Tinerii care se vor înscrie în proiectul din municipiul București se vor bucura de o școlarizare specială care se bazează mai mult pe practicile profesionale. Principalele avantaje de participare la acest program sunt:
- posibilitatea de a relua studiile exact din punctul în care au fost întrerupte
- durată de școlarizare scurtă și variabilă în funcție de progresul fiecăruia
- program de școlarizare flexibil în regim de seral, în weekend sau în vacanțe școlare.

3. Cursuri de formare profesională
Pentru o șansă în plus de angajare, tinerii vor beneficia de cursuri de formare profesională într-un domeniu adecvat lor. Aceștia vor putea alege împreună cu consilierii proiectului, domeniul cel mai propice în care să se dezvolte. Vor obține astfel o calificare care îi va ajuta mai departe în carieră. Tranziția către câmpul muncii va fi de asemenea asistată de coordonatorii proiectului. Tinerii vor fi ajutați să găsească locuri de muncă disponibile, să întocmească CV de angajare și să se pregătească pentru interviul cu angajatorul. Medierea pe piața muncii va consta și în consultanță financiară și antreprenorială pentru aceia care doresc să își deschidă o întreprindere.

Cum ajutăm tinerii NEETs

Deoarece mulți dintre tinerii NEETs provin din medii defavorizate și/sau sunt de etnie rromă, ajutorarea acestora este crucială. Mulți nu au acces la internet, nu dispun de tehnologie avansată sau nu știu să se informeze. Totuși, ei pot fi ajutați dacă informațiile despre proiect le sunt transmise. ”Proiect de viață: Viitorul începe azi” face apel la persoanele care cunosc tineri între 16 și 29 de ani care se află în astfel de situații. Prin transmiterea informațiilor cu privire la proiect, puteți ajuta un tânăr să se angajeze și să aibă o viață mai bună.

Proiectul dispune de finanțare europeană, se desfășoară pe aria municipiului București și are ca principal obiectiv integrarea în societate a tinerilor NEETs aflați în risc de excluziune socială. Pentru mai multe detalii cu privire la înscrierea în proiect, consultați pagina oficială https://politicisociale.ro/proiect-de-viata-viitorul-incepe-azi/

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman.

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/