Bucuresti

Dermatita seboreică

Dermatita seboreică

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 1 luna si 6 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
80

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Dermatita seboreică nu este contagioasă, dar poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane. Această afecțiune se poate înrăutăți atunci când nu este tratată corespunzător.

Ce este dermatita seboreică?


Dermatita seboreică
este o afecțiune cutanată cronică, ce se caracterizează prin inflamația și mâncărimile zonei afectate. Această boală poate apărea la orice vârstă, însă este mai frecventă la adulții cu vârste între 30 și 60 de ani. [1] Afectează de obicei scalpul, dar poate apărea și pe față, piept, spate sau umeri. Deși cauza exactă a dermatitei seboreice nu este cunoscută în prezent, factorii de risc cunoscuți includ un sistem imunitar slăbit, stresul, schimbarea mediului sau unii factori genetici. Uneori, apariția afecțiunii poate fi determinată de unele medicamente sau produse cosmetice care conțîn substanțe chimice care pot cauza inflamația sau iritația pielii. De asemenea, fumatul și excesul de alcool pot contribui la apariția dermatitei seboreice.

Cum se manifestă dermatita seboreică?


Simptomele și semnele specifice dermatitei seboreice pot varia de la persoană la persoană, însă sunt comune în zonele scalpului, faței, pieptului și spatelui. Acestea pot include:

  • Mătreață, mâncărimi și inflamații în zonele afectate ale pielii. Acestea sunt cele mai comune manifestări ale dermatitei seboreice. Mâncărimea poate fi foarte intensă.
  • Piele uscată și scuame groase. Scuamele sunt adesea vineții sau galbene și se formează atunci când epiderma devine prea uscată și se exfoliază în cantități mari. Scuamele groase sunt cauzate de producția excesivă de sebum (ulei natural al pielii) şi epiderma subțire, care nu este capabilă să rețină corespunzător umiditatea, ceea ce duce la deshidratarea și uscarea pielii.

Manifestările dermatitei seboreice pot fi agravate de stresul emoţional sau fizic, expunerea excesiv la soare sau factorii climatici (cum ar fi frigul sau vântul). De aceea, este important că pacienţii să monitorizeze cu atenţie simptomele pentru a identifica factorii declanşatori și sistemele eficiente de gestionare a condiției lor, pentru a ameliora simptomele.

Cum se poate trata dermatita seboreică?


Tratamentul dermatitei seboreice implică produse specifice recomandate de medicul dermatolog, cu acțiune topică, antiinflamatorie și antifungică, și modificări ale stilului de viață. Medicul poate recomanda și unele medicamente, pentru a ameliora mâncărimile și inflamația. Modificările stilului de viață presupun menținerea unei diete sănătoase, evitarea produselor cosmetice iritante și a produselor chimice parfumate și, eventual, utilizarea unui umidificator pentru a menține pielea hidratată. Numai un medic dermatolog poate alcătui o schemă de tratament adecvată, în funcție de cauza, severitatea simptomelor și particularitățile pielii pacientului.

Cauzele posibile ale dermatitei seboreice


Există o serie de cauze care pot contribui la apariția și manifestarea dermatitei seboreice. Predispoziția genetică poate fi un factor important. De asemenea, un sistem imunitar slăbit poate contribui la apariția simptomelor dermatitei seboreice. De exemplu, stresul și lipsa somnului pot afecta sistemul imunitar, ceea ce poate determina apariția simptomelor. Anumite medicamente pot, de asemenea, să provoace dermatita seboreică, precum unele antidepresive sau tratamente pentru acnee.

Unele infecții bacteriene, virale și fungice pot avea rol în declanșarea simptomelor dermatitei seboreice. Pe lângă această, o varietate de factori externi pot contribui la simptomele pielii uscate și pruriginoase ale dermatitei seboreice, cum ar fi expunerea la produse cosmetice iritante sau substanțe chimice. Cu toate acestea, există multe alte cauze care pot contribui la manifestarea simptomelor dermatitei seboreice și care nu sunt încă pe deplin identificate de specialiști.

În concluzie, dermatita seboreică poate fi o problemă dificil de gestionat, dar cu un tratament adecvat și management corespunzător, această afecțiune poate fi ținută sub control. Dacă bănuiești că te confrunți cu dermatită seboreică, mergi la un consult de specialitate.

Sursă de informare:
“Seborrheic Dermatitis: Causes, Symptoms, Risk Factors, Diagnosis, and Treatments.” WebMD, WebMD, webmd.com/skin-problems-and-treatments/seborrheic-dermatitis-medref, accesat la 22 februarie 2023.

Sursa foto: shutterstock.com

Filtre

Tip: Afectiuni