Bucuresti

Descopera zona Capitale – Dorobanti

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 8 ani si 9 luni
Apartine de
Fundatia Calea Victoriei
Vizualizari
933

Reprezentari

DataOraLocatie
Sambata 24 mai 201411:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

O plimbare in zona cuprinsa intre Bulevardul Aviatorilor si Bulevardul Dorobanti – zona strazilor cu nume de Capitale – reprezinta in Bucurestiul zilelor noastre o adevarata calatorie in timp. Cartier select, cu multe case foarte bine conservate si restaurate, construite cu precadere in perioada interbelica, zona Capitalelor ofera publicului larg ocazia sa vada vile construite in prima jumatate a secolului XX, cu adevarat splendide. Construita cu scopul de a gazdui mai ales ambasade si resedinte de ambasadori, zona Capitalelor a pastrat un parfum aparte, elitist.

Casele spectaculoase din zona Capitalelor apar in urma parcelarii proprietatii familiei Filipescu la inceput de secol XX, cartierul avand o dezvoltare oarecum similara cu zona Ioanid. Cei care doreau sa-si achizitioneze un lot in parcul Filipescu pentru a ridica o constructie erau nevoiti sa respecte niste reguli stricte, printre care inaltimea cladirii nu trebuia sa depaseasca 13 m. Respectand aceste reguli astazi ne bucuram de un cartier cu strazi si trotuare largi si vegetatie bogata.

Denumirea de Calea Dorobanti este data in urma Razboiului de Intependenta 1877-1878 si provine de la faimoasele trupe militare care purtau celebrele uniforme impodobite cu pana (dorobant). Initial Calea Dorobanti pornea din Piata Victoriei sau Podul Mogosoaiei, iar din 1899 strada se restrange la traseul existent si astazi.

De-a lungul plimbarii vom explora strazile cu nume de capitale si vom povesti de familia Filipescu, vom vedea casa Filipescu-Brancoveanu, Palatul Auschnit, Institutul de Istorie Nicolae Iorga, Garajele Regale, Statuia Aviatorilor, Capela Sacre Coeur, Muzeul Hartilor, Muzeul Zambaccian etc.

Punct de plecare este Metroul de la Bulevardul Aviatorilor – Guvern.

imagine preluata de aici: http://iddavanmunster.blogspot.ro/2012/02/how-to-recreate-1920s-look-how-to-be.html