Bucuresti

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/

Diagnosticarea bolilor inimii - proceduri și investigații utile

Diagnosticarea bolilor inimii - proceduri și investigații utile

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
504

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

La nivel mondial, bolile cardiovasculare cauzează cele mai multe decese. Deseori, aceste boli sunt diagnosticate prea târziu, abia după apariția unor simptome. Analizele și investigațiile de rutină sunt utile pentru depistarea unor tulburări și pentru direcționarea către investigații suplimentare. Iată ce investigații se efectuează pentru diagnosticul acestor afecțiuni

Electrocardiograma

Electrocardiograma, EKG sau ECG, este o investigație prin care se înregistrează grafic activitatea electrică a inimii, în condiții de repaus. Procedura presupune montarea unor capete de cabluri electrice (electrozi) pe pieptul, încheieturile și gleznele pacientului. Electrozii captează stimulii generați de inimă și îi transmit unui aparat numit electrocardiograf. Acesta generează un grafic, interpretat, ulterior, de medic. Electrocardiograma este utilă pentru diagnosticarea unei liste lungi de afecțiuni, inclusiv infarctul de miocard. Procedura durează aproximativ 10 minute și face parte din investigațiile de rutină care ar trebui efectuate anual.

Analize de sânge

Analizele de sânge pot ajuta la depistarea unor afecțiuni cardiovasculare. Parametrii sângelui indică buna funcționare a organismului. Valorile anormale ale unor parametri indică probleme la inimă sau sunt o dovadă că funcția cardiovasculară nu e corespunzătoare. Analizele de sânge efectuate pentru investigarea funcției cardiace sunt: hemoleucograma completă (măsoară celulele sângelui), proteina C reactivă (crește în inflamații), profilul lipidic (măsoară grăsimile din sânge), troponina T (indică lezarea miocardului).

Test de efort EKG

Testul de efort EKG presupune realizarea unei electrocardiograme în condiții de efort fizic. În timpul procedurii, pacientul trebuie să efectueze activitate fizică pe banda de alergat sau pe bicicleta statică. Efortul este progresiv și monitorizat, pentru a depista eventualele tulburări și pragul de la care acestea apar. Testul de efort EKG este util pentru depistarea afecțiunilor care se manifestă doar în condiții speciale.

Ecografia cardiacă

Ecografia cardiacă este o investigație cu ultrasunete care ajută la diagnosticarea afecțiunilor structurale ale inimii, cum ar fi inima mărită. Investigația se poate efectua transtoracic sau transesofagian. Ecografia cardiacă transtoracică presupune aplicarea unui gel și deplasarea unei sonde pe pieptul pacientului. Ecografia cardiacă transesofagiană se efectuează prin introducerea unei sonde subțiri în esofag (în gât) până la nivelul inimii. În acest mod, sunt captate imagini mai clare.

Angiografia și coronarografia

Angiografia este o metodă intervențională de diagnostic a aterosclerozei, boală caracterizată de depuneri de grăsimi pe vasele de sânge. Investigația presupune introducerea unor tuburi în vasele de sânge, prin piele, până în zona de interes. La acest nivel, se injectează prin tuburi o substanță de contrast care evidențiază blocajele din artere, sub acțiunea razelor X. Astfel, blocajele devin vizibile pe ecranul angiografului.

Însă ce este coronarografia? Ateroscleroza la nivelul arterelor coronare ale inimii se numește cardiopatie ischemică. Aceasta este o boală silențioasă care, în stadiile avansate, produce infarct de miocard. Coronarografia sau angiografia coronariană poate diagnostica, cu succes, această afecțiune. Aceasta reprezintă, de fapt, o angiografie care examinează arterele coronare ale inimii.

Monitorul Holter

Monitorizarea Holter este o investigație prin care se înregistrează activitatea electrică a inimii, timp de 24 de ore. Holterul EKG este un dispozitiv de mici dimensiuni care imită electrocardiograful. Procedura presupune atașarea unor electrozi de pieptul pacientului. Aceștia sunt conectați de monitorul Holter, prins în zona taliei sau pe umeri. Pacientul pleacă astfel acasă, unde își desfășoară activitățile normale și le notează alături de ora exactă. A doua zi, revine la medic pentru interpretarea rezultatelor.

CT și angio-CT


Tomografia computerizată depistează mai multe afecțiuni structurale, inclusiv cele cardiovasculare. Computerul tomograf utilizează raze X și tehnologia avansată pentru a capta imagini ale structurilor interne. Procedura presupune introducerea pacientului în poziție orizontală într-un aparat de formă circulară. Angio-CT este o tomografie computerizată asociată cu angiografia, pentru examinarea arterelor.

RMN și angio-RMN

Rezonanța magnetică nucleară sau RMN este o investigație care se utilizează în multe ramuri medicale și care utilizează câmpul magnetic pentru a prelua imagini de la nivelul corpului. Procedura presupune introducerea pacientului într-un aparat de tip tunel care emite sunete puternice. Angio-RMN asociază rezonanța magnetică nucleară cu angiografia, pentru examinarea arterelor.

În concluzie, există numeroase metode de diagnostic ale bolilor cardiovasculare, funcție de tipul afecțiunii investigate.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/echipament-spital-ecg-3089883/

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro