Bucuresti

Dragoste, seductie si erotism – de la Tristan si Isolda la Don Juan

Dragoste, seductie si erotism – de la Tristan si Isolda la Don Juan

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 3 ani si 10 luni
Apartine de
Fundatia Calea Victoriei
Vizualizari
1415

Reprezentari

DataOraLocatie
Miercuri 29 ianuarie 201419:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

De la Tristan și Isolda la Don Juan, istoria cuplului, a seducției și erotismului s-a rescris de nenumărate ori la nivelul mentalităților europene. Chipul seducător și ambiguu al dragostei a cunoscut nenumărate metamorfoze în literatură și artă, dar oare aceste narațiuni și imagini încântătoare fac parte dintr-o realitate trăită sau imaginată? Oamenii acelor veacuri îndepărtate chiar și-au trăit pasiunile? Dragostea și jocurile seducției erau atât de diferite de ce trăim noi astăzi?

Vă invit, de-a lungul a trei ateliere, să descoperim, cu ajutorul unor tablouri și texte celebre, povești și realități trăite, să aflăm o preistorie a cuplului, să ne minunăm în fața nonșalanței, inventivității și tabuurilor străbunicilor noștri și să aflăm ce am păstrat și ce am pierdut de-a lungul veacurilor.

Temele celor trei ateliere sunt:

1. Tristan și Isolda
. Cum s-a născut mitul? A inventat evul mediu dragostea sau nu? Ce a simbolizat seducția pentru omul medieval, dar erotismul? Amour courtois - de la imaginat la trăit.

2. Renașterea și o nouă imagine a dragostei
. Libertățile și constrângerile iubirii. De la gravuri scandaloase la realități trăite. Dublul standard.

3. Cum s-a născut mitul lui Don Juan?
Cervantes, Molière, Mozart. Harta tandreții și pasiunile barocului. Aventurierul seducător și libertinul. Ce a mai rămas din cele două mituri în epoca modernă?