Bucuresti

Festivalul Național de Folclor “Cununa Carpaților”

Festivalul Național de Folclor “Cununa Carpaților”- ediția I

Detalii festival

Social links
Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 1 luna si 1 saptamana
Vizualizari
284

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 5 mai 2022 - Vineri 6 mai 202219:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare festival

Centrul Național de Artâ “Tinerimea Română” invită în zilele de 5 și 6 mai, de la ora 19.00 la Sala Mare a Palatului Național al Copiilor din București la o întâlnire de sărbătoare cu obiceiul, muzica, dansul și autenticul costum tradițional românesc la care se adaugă și viitorii performeri ale spectaculoaselor dansuri românești, elevi ai liceului de coregrafie Floria Capsali din București.

În program vor fi reprezentate toate regiunile țării, în interpretări de top pline de energie și strălucire garantate de trei dintre cele mai performante ansambluri profesioniste din România.

Gazda festivalului, Ansamblul Folcloric “Cununa Carpaților” al C.N.A. “Tinerimea Română” din București - coordonator Ștefan Osepciuc, instructor de dans Vlăduț Simulescu, conducerea muzicală Dan Ionescu, a avut plăcerea de a invita Ansamblul Artistic Profesionist “Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași - conducerea muzicală Dumitru Lucaci manager, coregraf Petre Șușu, alături de Ansamblul Artistic Profesionist “Baladele Deltei” din Tulcea - conducerea muzicală Aurelian Croitoru, manager-coregraf Ștefan Coman, precum și grupul de elevi de la liceul de coregrafie Floria Capsali, coordonat de profesorul Claudiu Staicu, cele două spectacole fiind prezentate de actrița Miruna Ionescu.

Publicul din mediul citadin, dar mai ales din București are rare ocazii de a vedea și auzi adevărata față a unor spectacole folclorice de calitate, deși România este țara cu una dintre cele mai atractive și variate tradiții din spațiul balcanic cel puțin. Pe fondul acestei rare apariții a folclorului autentic pe scenele capitalei a apărut ideea acestui festival, care pe lângă spectacolele propriuzise va cuprinde în premieră și sesiuni de comunicări între ansamblurile participante alături de tinerii elevi de la liceul de coregrafie, prilej al unor binevenite schimburi de experiență și idei artistice, numerele coregrafice lucrate împreună urmând a fi prezentate publicului în cadrul celor două seri ale festivalului.

Spectacolele vor aduce bucuria reconectării la emoția cântecului și jocului popular românesc, prin intermediul artei unor virtuozi ai genului, fiind adresate publicului de toate vârstele.

Parteneri media: Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Agenţia de carte, Q Magazine.

Ansamblul folcloric profesionist „Cununa Carpaţilor” al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” a luat fiinţă în anul 1947, având în componenţa sa cei mai buni artiști ai momentului – instrumentişti, dansatori – a căror principală misiune este aceea de a aduce la lumina scenei valoarea unică a folclorului românesc.
Calitatea artistică a spectacolelor, varietatea repertorială, cromatica costumelor, măiestria interpretativă au făcut ca Ansamblul folcloric profesionist „CUNUNA CARPAŢILOR” să reprezinte cu succes folclorul românesc în formele cele mai autentice, pe scene din: U.S.A – 1977, China, Cambogia, Vietnam, Laos – 1979, Sudan – 1982, Danemarca – 1985, Suedia, Norvegia – 1986, Italia, Germania, Grecia, Turcia – 1987, Cipru, Franţa, U.R.S.S – 1988, Franţa, Bulgaria, Ungaria, Anglia – 1990, Olanda – 1992, Grecia, Siria – 1995, Olanda – 1997, Polonia, Ucraina, Italia – 1999, Portugalia – 2000, Franţa, Grecia – 2001, China – 2002, Spania – 2002, 2003, 2004, 2005, Olanda, Austria – 2006, China, Austria – 2007, Grecia – 2010, 2012, 2015, Turcia – 2016, 2017, 2018.

În prezent, Ansamblul de dansuri populare este îndrumat de Ștefan Osepciuc - coordonator și Vlăduț Simulescu – instructor de dans, tineri dansatori cu o vastă experiență de scenă.
Orchestra de muzică populară este condusă de Dan Ionescu, un virtuoz al clarinetului și saxofonului, poli-instrumentist al instrumentelor de suflat tradiționale, orchestrator și compozitor cu o îndelungată experiență de pregătire a orchestrelor de gen.
Ansamblul folcloric profesionist “Cununa Carpaților” este deținătorul a multor premii naționale si internaționale.
Ansamblul a colaborat cu o întreaga pleiadă de interpreți și instrumentiști renumiți, adevărați maeștri ai genului și a realizat numeroase înregistrări la televiziune si radio.

Filtre festival

Perioada: Astazi, Maine, Saptamana curenta, Luna curenta