Bucuresti

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

Foliculita: Tot ce trebuie să știi despre ea

Foliculita: Tot ce trebuie să știi despre ea

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
1847

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Foliculita este o infecție a foliculului de păr, rădăcina firului de păr, care produce inflamație, roșeață, durere și pungi de puroi. Foliculita poate fi confundată cu acneea, deoarece leziunile produse pot fi asemănătoare. Totuși, spre deosebire de foliculită, acneea nu reprezintă o infecție, ci doar o afecțiune apărută din cauza excesului de sebum. Foliculita poate apărea în orice zonă a corpului, mai puțin în zonele în care nu crește părul – tălpi, palme, buze. Poate afecta un folicul pilos sau mai mulți și se poate extinde. Consultul dermatologic este obligatoriu, deoarece foliculita necesită tratament cu antibiotice sau antifungice. Află mai multe despre foliculită.

Cauzele foliculitei

Foliculita este o infecție. Prin urmare, această afecțiune este cauzată de contactare unor agenți patogeni și multiplicarea acestora la nivelul pielii. Agenții patogeni care produc foliculită sunt bacteriile (Stafilococul auriu, Pseudomonas aeruginosa), ciupercile (Malassezia) și unele virusuri (Herpes simplex).

Există și o serie de factori de risc care pot favoriza apariția foliculitei:

  • Purtarea hainelor strâmte – acestea nu lasă pielea să respire și o irită prin frecare.
  • Rănile la nivelul pielii, cum ar fi cele din timpul epilării sau bărbieritului – leziunile pielii sunt o poartă de intrare a agenților patogeni.
  • Sistemul imun suprimat (cum ar fi în cazul infecției cu HIV sau tratamentului cu corticosteroizi)
  • Transpirația care nu este îndepărtată la timp.
  • Cada, piscina, jacuzzi neigienizate
  • Dermatita atopică

Simptomele foliculitei

Foliculita se manifestă prin apariția unor umflături sub piele, care pot avea un cap galben sau alb care se sparge. Spargerea acestora duce la apariția crustelor. Zona afectată este roșie, sensibilă, dureroasă la atingere și uneori poate prezenta mâncărimi. Din cauza acestor simptome, foliculita poate fi confundată cu acneea. Este important să știi că foliculita este o afecțiune mai severă, care necesită tratament. Foliculita se poate complica cu furunculoză. Furunculul reprezintă infecția profundă a unui singur folicul pilos și se manifestă printr-o umflătură mare și dureroasă, plină cu puroi.

Diagnostic și tratament

Formele ușoare de foliculită trec de la sine fără tratament. Însă foliculita mai severă sau cea care nu se vindecă în câteva zile trebuie obligatoriu tratată. Lipsa tratamentului duce la infecții recurente, pierderea părului și la apariția cicatricilor sau petelor în zonele afectate. Pentru un tratament corect, consultul dermatologic este esențial. Medicul îți va examina leziunile și îți va recomanda o analiză pentru identificarea agentului patogen care a cauzat afecțiunea. Analiza presupune recoltarea de puroi de la nivelul leziunilor și examinarea acestuia în laborator. Alături de analiză se efectuează și o antibiogramă, pentru identificarea antibioticului la care este sensibilă bacteria identificată.

Tratamentul include antibiotice sau antifungice cu administrare orală sau/și topică. Tratamentul presupune și o igienă riguroasă a zonei afectate, prin curățare de 2 ori pe zi. Medicul îți poate recomanda produse de igienă corporală speciale sau dermatocosmetice. Nu este indicat să epilezi zona afectată, până la vindecare.

Prevenția foliculitei

Foliculita acută și foliculita recurentă poate fi prevenită prin anumite măsuri de igienă și obiceiuri:

  • Schimbă des lama de ras!
  • Curăță eficient lama de ras după folosire.
  • Nu lăsa aparatul de ras în mediu umed.
  • Atunci când folosești o lamă de ras, bărbierește-te în direcția creșterii firelor de păr și nu în direcția opusă creșterii.
  • Bărbierește-te cu grijă, folosind gel sau spumă, pentru a evita tăieturile.
  • Evită piscinele sau jacuzzi care nu sunt bine igienizate.
  • Poartă haine lejere, mai ales pe timpul verii sau antrenamentului.
  • Nu împărți lamele de ras cu alte persoane!
  • Hidratează-ți pielea după epilare/ras.
  • Folosește creme hidratante non-comedogenice, care nu blochează porii.
  • Spală-te imediat după ce ai transpirat.

Așadar, foliculita este o infecție care poate provoca simptome neplăcute și unele complicații. Mergi la medic pentru un tratament corespunzător, dacă leziunile nu dispar de la sine în câteva zile.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/acnee-cosuri-pete-cosurilor-piele-5561750/

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro