Bucuresti

Frigiderul cu lucrari de arta

Detalii expozitie

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 9 ani si 3 saptamani
Vizualizari
951

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 18 mai 2012 

Voteaza & Distribuie

Prezentare expozitie

Artist: Aurel Tar

Loc: Carturesti Verona, Str. Arthur Verona, 13-15, Bucuresti | mansarda ROD

Data: vineri, 18 mai 2012, de la 18.30

Intr-o cultura de consum in care inclusiv referintele culturale sunt aranjate si intra in competitie direct pe rafturile de supermarket sau de giftshop, artistul Aurel Tar cauta procedee personale de a grefa arta contemporana in retele de librarii si cinematografe, organisme muzeale, supermarket-uri si mall-uri. Frigiderul cu lucrari de arta face parte din proiectul „Insulele magnetice" si continua seriile de interventie culturala in spatii alternative, dupa „Ultraperiferic Art Corner" si „THE...".

Proiectul „Insulele magnetice" (Magnetic Islands) al artistului Aurel Tar trateaza subiecte ale amestecurilor culturale si se declina in diferite interventii culturale derulate in spatii publice. Tar se opreste asupra detaliilor interactiunilor si mixajelor culturale ale globalizarii. In cazul lui, intalnirile neasteptate sunt intre scoala lui Titian, prerafaeliti si o aeronava de tip Boeing*.

Artistul ia in considerare faptul ca timpul impartasit cu piesele originale ale operelor de arta intr-un muzeu sau intr-o expozitie este de pana la cateva minute. Insa timpul petrecut cu reproducerea operei de arta pe un magnet de frigider este mult mai important ca durata si ca prezenta a sa in cadrul domestic al cotidianului zilnic. Suvenirele sunt trofeele care raman in urma vizitarii unui muzeu sau spatiu cultural. Iar, dintre ele, magnetii pe frigider ocupa un loc important. Pana la urma, frigiderul functioneaza ca un „white cube" exterior, un „recipient" perfect pentru lucrari de arta.

Asa ca artistul Tar invita publicul sa intre in posesie si sa ramana in prezenta unor magneti care reproduc exact lucrari de-ale sale (acrilic pe panza, acrilic pe foam). Mai mult, Tar s-a hotarat sa intervina in fluxul industrial al magnetilor produsi si sa incerce sa ii „recupereze": fiecare magnet de frigider este semnat manual, astfel artistul putand oferi lucrari de autor: magnetii semnati.

Lucrarile reproduse pe magneti vor fi prezente in mansarda Carturesti Verona, un spatiu dedicat designului romanesc: ROD (Romanian Design).

Magnetii de autor vor putea fi cumparati la pretul de 9,9 lei.