Bucuresti

Futuro Textiles

Detalii expozitie

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 8 ani si 2 saptamani
Vizualizari
2706

Reprezentari

DataOraLocatie
Marti 15 octombrie 2013 - Duminica 17 noiembrie 2013 

Voteaza & Distribuie

Prezentare expozitie


EXPOZIÈšIE
FUTUROTEXTILES - TEXTILES INSOLITES, DESIGN & ART

TimiÈ™oara: 10 – 29 septembrie / BucureÈ™ti: 15 octombrie – 17 noiembrie

Vernisaj Timișoara: 10 septembrie, ora 19, Halele Timco

Un pulover care iÈ›i verifica permanent starea de sanatate, un altul care iÈ™i schimba culoarea in funcÈ›ie de starea sufleteasca a persoanei care il poarta, dantela din radacini de capÈ™une sau o rochie din celuloza care creÈ™te singura, fara cusaturi, produsa de bacteriile care duc la fermentarea vinului: in cea de-a treia ediÈ›ie a expoziÈ›iei Futurotextiles inovaÈ›ia tehnologica atinge uneori cote SF È™i se-mbina cu arta È™i cu moda haute couture. ExpoziÈ›ia, care s-a incheiat pe 14 iulie la Cité des Sciences la Paris, va fi itinerata toamna asta È™i-n Romania, intre 10 È™i 29 septembrie la TimiÈ™oara È™i incepand cu 15 octombrie la BucureÈ™ti.


Originile fibrelor sunt cateodata ciudate. Cafeaua, o pietricica de bazalt, sau glicina pot da naștere unei fibre, unui fir, unei țesaturi. Noile fibre par sa vina direct din domeniul științifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducție, apretare și microincapsulare, capata proprietați cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu iți pot modifica anumite condiții fizice in funcție de mediu devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice..."

Caroline David, curatoarea expoziției

Proiectul Futurotextiles s-a nascut in urma avantului tehnic și cultural al orașului Lille, capitala culturala europeana in 2004. Incepand cu 2006, la inițiativa asociației lille3000, expoziția propune o viziune de ansamblu a numeroaselor intrebuințari ale textilelor contemporane, de la creația artistica la științe aplicate. De la prima ediție, expoziția Futurotextiles a avut mai mult de 500000 de vizitatori din lumea intreaga (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz...). Dupa primele doua ediții (2006, respectiv 2008), expoziția actuala include noile descoperiri și pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer și pe invenții demne de autorii de SF.

Expoziția este compusa din 3 parți: cea pedagogica, in care sunt explicate originile și diversitatea textilelor, cea științifica, in care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor și cea artistica, pentru ca noile fibre și proprietațile lor speciale inspira mai mult ca oricand creatorii și designerii.

Iata doua exemple de aplicare a „futurotextilelor":

Medicina – Tricoul Psyché este echipat de captori discreÈ›i care inregistreaza ritmul cardiac È™i respirator al individului care il poarta, cat È™i miÈ™carile acestuia. InformaÈ›iile sunt transmise instantaneu catre o centrala printr-un sistem de IP/GPRS, iar adaptatea tratamentului poate astfel fi precisa È™i ultra-rapida.

Moda – Wooden Textile realizat de Elisa Stro zyk. Jumatate lemn, jumatate textil, acest material dur È™i suplu in acelaÈ™i timp nu-È™i gaseÈ™te locul in nicio categorie. Mirosul È™i aspectul il fac sa para in acelaÈ™i timp familiar È™i straniu, pentru ca poate lua forme neaÈ™teptate È™i poate procura experienÈ›e tactile paradoxale. Du-ul Léa Peckre (creatoare) È™i Elisa Strozyk (creatoare a materialului), a imaginat pentru Futurotextiles prima È›inuta din textil lemnos.

La Timișoara, expoziția va fi prezentata din 10 pana in 29 septembrie, la Halele TIMCO (str. Circumvalatiunii nr. 8-12) iar accesul publicului va fi gratuit. Programul de vizitare a expoziției este de marți pana duminica, in intervalul orar 10-19. Luni este inchis. Grupurile vor beneficia de vizite ghidate, pe baza de inscriere prealabila iar pentru cei mici am prevazut o vizita asistata, in fiecare sambata, de la ora 11.

Acest eveniment va deschide sezonul cultural francez din Romania care debuteaza in septembrie 2013 si se va incheia in martie 2014.

La București expoziția va fi prezentata intre 15 octombrie și 17 noiembrie, in spațiile pentru expoziții temporare ale Muzeului Național de Istorie a Romaniei.


Pentru mai multe informații vizitați site-ul: www.institutulfrancez.ro