Bucuresti

Gulliver in Tara Piticilor

Detalii eveniment

Categorie
Evenimente parinti si copii
Modificat
acum 3 ani si 2 luni
Apartine de
Teatrul Tandarica
Vizualizari
1540

Reprezentari

DataOraLocatie
Duminica 16 martie 201410:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare eveniment

GULLIVER ÎN ŢARA PITICILORCel mai cunoscut roman al lui Jonathan Swift - Călătoriile lui Gulliver - a fost publicat în 1726, fiind încadrat literar la categoria romane pentru copii, dar el este de fapt o satiră acerbă a societăţii engleze din acele timpuri, fiind totodată un roman modern cu tente science fiction.

Textul lui Swift critică rivalitatea partidelor politice, incapacitatea suveranului de a conduce ţara, discriminările sociale etc. Romanul, care s-a bucurat de o mare popularitate încă de la apariţie, a fost privit şi ca o parodie a genului literar de călătorie. Cartea a fost considerată o capodoperă a literaturii universale, fiind declarată printre acele cărţi indispensabile din literatura universală.

Cartea este împărţită în patru "călătorii": în ţara liliputanilor, în Brobdingnag - ţara uriaşilor, apoi în Laputa - ţara muzicii şi a matematicii şi în final, în patria houyhnhnmilor - adică a persoanelor diforme. Romanul lui Swift a fost sursă de inspiraţie pentru compozitoul german Georg Philipp Telemann, pentru cânţăreţul pop Miguel Bose, dar şi pentru mulţi regizori de film ca Aleksandr Ptushko în 1935, Peter Hunt (cu Richard Harris, în rolul principal) în 1966. S-au facut şi multe filme de animaţie, musicaluri, adaptări pentru teatru. GULLIVER LA ŢĂNDĂRICĂCălătoria în ţara piticilor este cea mai populară parte a romanului lui Swift, iar termenul de"liliputan" a intrat în vocabular, desemnând "persoane mici de statură şi delicate".

Regizorul Cristian Pepino s-a lăsat şi el sedus de peripeţiile lui Gulliver în ţara piticilor. Eroul nostru ajunge pe pământul liliputanilor în urma unei furtuni şi este luat prizonier de nişte fiinţe nu mai mari de 15 cm. Datorită comportării sale neduşmănoase, Gulliver devine favorit la curtea regelui. Regizorul tratează cu umor păţaniile lui Gulliver, îmbinând animaţia digitală cu muzica extrem de adecvată, cu păpuşi elaborate şi atent lucrate. Vă lăsăm să descoperiţi şi alte întâmplări hazlii. Jonathan Swift (1667-1745), scriitor englez cunoscut ca eseist, satirist, pamfletar politic, poet şi preot, născut la Dublin, într-o familie de condiţie medie, este considerat unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai realismului din prima perioadă a iluminismului englez. Caracterizat print-un stil şlefuit şi o gândire dominată adesea de o aspră mizantropie, Swift a devenit cunoscut mai ales prin opera sa satirică "Gullivers Travels" ("Călătoriile lui Gulliver", 1726). A lucrat mult timp ca secretar al unui important personaj politic, iar la moartea acestuia s-a apucat să scrie scurte articole satirice. Dintre lucrările sale mai cunoscute amintim:"Bătălia cărţilor"," Povestea unui butoi", "Jurnalul Stellei", etc.

Filtre eveniment

Tip evenimente copii: teatru de papusi