Bucuresti

Harta Regni Ungariae aduce un recital inedit de folclor și lied

Detalii petrecere/concert

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 5 ani si 9 luni
Vizualizari
447

Reprezentari

DataOraLocatie
Marti 29 mai 201818:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare petrecere/concert

Harta Regni Ungariae aduce un recital inedit de folclor și lied marți
la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi


O nouă hartă istorică va fi prezentată marți, 29 mai, de la ora 18:00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, în cadrul Stagiunii „Cartografii sonore”.
Publicată la 1688 sub semnătura lui Frederick de Witt, harta „Regni Ungariae” prezintă în prim plan Regatul Ungariei și alte regiuni și țări din Europa, adiacente cursului Dunării: principatele Transilvaniei, Valahiei și Moldovei, Bulgaria, Serbia, Croația, precum și zone din Italia și Germania. Un loc important pe hartă este ocupat de numeroasele referințe la bătăliile dintre creștini și Imperiul Otoman ce s-au desfășurat pe teritoriile adiacente Dunării.
Mai multe amănunte despre istoria acestei hărți vor fi prezentate de Elena Păunoiu, curatorul unei expoziții cartografice mai ample de la MNHCV: „Călătorie pe Dunăre”, ce poate fi vizitată până la 22 iulie 2018.

Iar, în partea a doua a evenimentului, în premieră la „Cartografii sonore”, povestea hărții va fi revelată printr-un recital inedit de folclor și lied românesc susținut de Ioana Maria Ardelean și Daniel Magdal, acompaniați la pian de Diana Spînu și Aurel Mustățea.


„Demersul nostru a pornit de la necesitatea de a promova cântecul românesc - folclorul românesc, dar și creațiile muzicii culte românești – care vorbesc despre poporul român, despre identitatea noastră, dar și din nevoia de a prezenta lumii folclorul românesc așa cum este el, expresie a unei spiritualități anume care se definește prin atribute ce ar putea fi sintetizate în arhetipuri precum lumină, simplitate, adevăr, dragoste, împărtășire, tămăduire, modestie. Proiectul propune un dialog viu între cântecul popular din zona marilor regiuni folclorice ale României, aducând laolată cântecul de dragoste, doina, învârtita - cântece din repertoriul unor mari interpreți ai folclorului românesc și miniaturi vocal-instrumentale culte.”
Accesul la eveniment se face în limita locurilor disponibile, doar prin rezervare pe site-ul muzeului și prin achitarea biletului de intrarela muzeu în valoare de 8 lei: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-regatul-ungariei/
Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri din portofoliul Jidvei, regiune viticolă remarcată pe hărțile vechi încă din perioada Antichității.

Filtre petrecere/concert

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta