Bucuresti

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

Importanța asistenței psihologice în timpul procesului de fertilizare in vitro

Importanța asistenței psihologice în timpul procesului de fertilizare in vitro

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 3 ani si 8 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
360

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Infertilitatea este o problemă cu care se confruntă între 8 și 15% dintre cuplurile din România. Aceasta poate fi atat de cauză feminină, cât și de cauză masculină. Vorbim despre infertilitate atunci când un cuplu nu reușește să obțină o sarcină după 12 luni de încercări consecutive, adică după 12 ovulații în care au avut loc relații sexuale neprotejate.

Pentru cuplurile care au planificat o sarcină, infertilitatea nu reprezintă doar o dificultate medicală, ci și o problemă psiho-emoțională care poate altera conexiunea dintre parteneri și care favorizează apariția depresiei. Nu doar infertilitatea în sine afectează starea psiho-emoțională, ci și tratamentul infertilității, prin suspansul și stresul pe care le produce. Iată de ce este importantă asistența psihologică în timpul procesului de fertilizare in vitro.

Ce este fertilizarea in vitro (FIV)?

În timpul concepției naturale, ovulul matur este fecundat de către un spermatozoid în trompa uterină. Mai apoi, embrionul format migrează în uter și se implantează. Fertilizarea in vitro este o tehnică de reproducere umană asistată care presupune fertilizarea ovului și obținerea de embrioni în afara organismului femeii, care sunt apoi implantați în uter.

Procedura presupune inițial recoltarea ovulelor de la parteneră și spermei de la partener sau donator. Apoi, sperma este analizată și prelucrată în laborator, astfel încât se obține un produs concentrat în spermatozoizi. Se aleg celulele sexuale cele mai calitative. Ovulul va fi fecundat în mod natural, iar după formarea embrionului, acesta va fi implantat direct în uter.

Șansele de reușită sunt de 41-43% în cazul femeilor sub 35 de ani. Acest lucru înseamnă că unele cupluri se pot confrunta cu un eșec al tratamentului. Dacă tratamentul eșuează, acesta poate fi reluat după minim 2 luni. Clinica Fetal Care este unul dintre centrele medicale care oferă servicii de fertilizare în vitro.

Impactul psihologic al infertilității și al tratamentului

Infertilitatea în sine este o problemă care afectează relația de cuplu și creează instabilitate emoțională. Cuplurile care își doresc foarte mult un copil continuă să spere, să se încurajeze și să încerce să obțină o sarcină după fiecare test de sarcină negativ. După fiecare nouă încercare, un alt test de sarcină negativ zdruncină din nou starea psiho-emoțională a partenerilor. Încercările repetate de a concepe, până la stabilirea diagnosticului de infertilitate, sunt o dezamăgire constantă pentru cuplul infertil. Însă problema infertilității este în totalitate conștientizată abia după ce partenerii ajung la medic și se stabilește cu certitudine diagnosticul de infertilitate pentru unul dintre ei. În acest moment, impactul emoțional și psihologic poate fi extrem de puternic.

După ce cuplul află diagnosticul definitiv, medicul propune tratamentele potrivite, ceea ce îi poate face din nou pe parteneri să spere. Cu toate acestea, tehnicile de reproducere asistată sunt destul de costisitoare. Pentru persoanele mai puțin înstărite, acest lucru reprezintă o nouă lovitură psihologică.

Dat fiind faptul că fertilizarea in vitro este procedura cu cea mai mare rată de succes, cuplul infertil își va pune toată încrederea în această tehnică. Totuși, să nu uităm că procedura poate să nu dea rezultate. În acest caz, cuplul este din nou destabilizat emoțional și trebuie să își găsească forța să aștepte minim 2 luni și să mai încerce încă o dată. Uneori, poate fi nevoie de mai multe cicluri FIV pentru a obține o sarcină sănătoasă. Din cauza tuturor acestor piedici, impactul psihologic poate duce, în final, la destrămarea cuplului.

Importanța asistenței psihologice

Având în vedere impactul psiho-emoțional al infertilității și al tratamentului pentru infertilitate, putem deduce deja cât de importantă este asistența psihologică pentru cuplul infertil. Asistența psihologică în timpul procedurii de fertilizare in vitro ajută, în primul rând, la consolidarea relației de cuplu și la întreținerea conexiunii dintre parteneri. De asemenea, un psiholog ajută cuplul infertil să gestioneze anxietatea și stresul în această perioadă, pentru a preveni depresia.

Datorită intervenției psihologului, cuplul poate traversa această perioadă dificilă în cele mai bune condiții psiho-emoționale. Stresul și stările emoționale negative afectează starea de sănătate, scad fertilitatea și calitatea ovulelor și, nu în ultimul rând, afectează rezultatele procedurii de fertilizare in vitro. Pe de altă parte, este nevoie de o stare psiho-emoțională optimă și după implantarea embrionului, pentru favorizarea dezvoltării acestuia.

Importanța asistenței psihologice este evidențiată și în momentul unei eventuale nereușite terapeutice. Cuplul infertil are nevoie de suport psihologic, în cazul în care tratamentul în care și-au pus toată speranța nu a dat rezultate. Astfel, psihologul ajută partenerii să depășească momentul și să rămână puternici din punct de vedere emoțional, pentru a putea apela la un nou ciclu FIV într-o condiție psihologică bună.

În concluzie, infertilitatea și tratamentul de fertilizare in vitro pot produce o traumă psihică destul de puternică asupra cuplurilor care își doresc un copil. Din acest motiv, asistența psihologică este un element esențial al schemei terapeutice.

Sursa foto: pexels.com/photo/woman-in-white-long-sleeve-shirt-sitting-on-black-chair-4098223/

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro