Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Închiderea seriei de evenimente „Serile Housing Stories”

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 8 ani si 2 luni
Vizualizari
742

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Închiderea seriei de evenimente „Serile Housing Stories”.
Cinci luni dedicate promovării şi discuţiilor pe tema diversităţii locuirii din Bucureştiul contemporan Pe data de 9 februarie 2016, la Manasia Hub (Bucureşti), Asociaţia VIRA a organizat cea de-a şaptea întâlnire din seria de evenimente culturale derulate sub numele de „Serile Housing Stories”.

Debutând pe 15 septembrie 2015, Serile au fost gândite ca momente de întâlnire ale publicului cu echipa de producţie a web documentarului Bucharest Housing Stories, dar şi cu echipa de cercetători care au studiat locuirea în Bucureştiul contemporan. Fiecare întâlnire a prefaţat (la o distanţă variabilă) premiera în mediul online a unei noi componente (episod) din Bucharest Housing Stories. „Serile Housing Stories” sunt o iniţiativă a Asociaţiei VIRA menită să promoveze rezultatele proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi” prin aducerea împreună a celor interesaţi de tema locuirii, fie că vorbim de artişti, cercetători din domeniile socio-umaniste, specialişti din sectorul creativ, reprezentanţi ai societăţii civile, autorităţi publice, mass-media sau public larg.

Pe parcursul a cinci luni, la cele şapte întâlniri au participat 800 de persoane ce au vizionat în premieră fiecare episod in Bucharest Housing Stories şi care au interacţionat cu echipa extinsă de producţie şi cercetare (30 de membrii), dar şi cu invitaţi speciali din rândul organizaţiilor a căror activitate este legată de diferite teme surprinse în web documentar.

****
Episodul #1 Blocuri a dat startul celor şapte întâlniri, pe 15 septembrie 2015. Regizorul Matei Budeş şi cercetătoarea Andra-Mitia Dumitru au fost gazdele acestei seri şi au discutat cu publicul despre ce înseamnă să locuieşti în prezent într-un bloc construit înainte de 1990. Multe dintre întrebări au vizat felul în care este apropiat şi transformat în „acasă” un tip de locuinţă asociat deseori cu uniformizarea şi dezindividualizarea agresivă.
http://bucharesthousingstories.ro/episoade/blocuri/

Pe 25 septembrie, Matei Budeş şi sociologul Vlad Cătună au prezentat episodul #2 Zone de tip „ghetou”, discuţiile ulterioare proiecţiei concentrându-se pe iniţiative de educaţie sau organizare comunitară desfăşurate de Policy Center for Roma and Minorities şi alte organizaţii în zone ale Bucureştiului unde locuitorii se confruntă cu problemele ilustrate în acest episod al web documentarului.
http://bucharesthousingstories.ro/episoade/ghetou/

Episodul #3 Cămine studenţeşti a fost proiectat pe 15 noiembrie, în prezenţa regizoarei Ileana Gabriela Szasz şi a cercetătoarei Maria Mateoniu. Întâlnirea a stimulat implicarea publicului prin rememorarea propriilor experienţe de locuire în cămine, în diferite perioade de timp, dar şi manifestarea curiozităţilor vis-a-vis de etapa de producţie a materialului (întrebări referitoare la selecţia protagoniştilor, dificultăţi întâlnite în perioada filmărilor etc).
http://bucharesthousingstories.ro/episoade/camine-studentesti/

În 2016, seria de evenimente a fost reluată pe data de 13 ianuarie cu episodul #4 Foste case naţionalizate. Seara a cuprins proiecţia episodului de film documentar şi o sesiune de întrebări şi discuţii alături de Ileana Gabriela Szasz şi antropologul Bogdan Iancu. Cele trei situaţii distincte prezentate (chirie, propietate şi evacuare forţată) au furnizat puncte de plecare pentru întrebări şi intervenţii din partea publicului, multe dintre ele despre responsabilitate şi dreptate în contextul retrocedărilor şi evacuărilor forţate.
http://bucharesthousingstories.ro/episoade/foste-case-nationalizate/

Am continuat pe 23 ianuarie cu episodul #5 Persoane fără adăpost. Atunci Ileana Gabriela Szasz şi cercetătorul Ciprian-Cosmin Voicilă, alături de reprezentanţi ai unor organizaţii care desfăşoară în mod direct activităţi pentru sprijinirea persoanelor fără adăpost (Samusocial din România, ARAS, Sens Pozitiv), au discutat posibilităţile concrete de implicare a locuitorilor din Bucureşti în îmbunătăţirea situaţiei persoanelor care locuiesc în aer liber, dificultăţile organizaţiilor care oferă servicii sociale şi responsabilitatea ce revine autorităţilor publice.
http://bucharesthousingstories.ro/episoade/in-spatiul-public/

Episodul #6 Noi ansambluri rezidenţiale a fost proiectat în premieră pe 30 ianuarie, în prezenţa regizorului Vlad Trandafir şi cercetătoarelor Cristina Boboc şi Oana Cristiana Iftode. Sesiunea de întrebări şi discuţii a vizat în principiu diferenţele între acest tip de locuire (măsurate în avantaje percepute) şi altele disponibile în Bucureşti, precum şi motivaţiile din spatele unei astfel de alegeri locative.
http://bucharesthousingstories.ro/episoade/ansambluri-rezidentiale/

Ultima întâlnire din Serile Housing Stories a fost prilejuită de episodul #7 Zona periurbană şi a avut loc pe 9 februarie. De data aceasta, Vlad Trandafir şi Natalia Negru, coordonatoarea cercetării, au răspuns curiozităţilor publicului legate de identitatea şi diversitatea localităţilor limitrofe Bucureştilor.
http://bucharesthousingstories.ro/episoade/zona-periurbana/

****
Echipa proiectului mulţumeşte tuturor protagoniştilor serialului, publicului care a participat la întâlniri transformându-le în seri deosebite, dar şi numeroaselor persoane, instituţii sau organizaţii care ne-au ajutat foarte mult pe parcursul acestor luni!

Publicul poate fi la curent cu toate activităţile şi evenimentele proiectului urmărind:
www.bucharesthousingstories.ro
https://www.facebook.com/Case-Vii-887416211331150/

****
Bucharest Housing Stories este un web documentar produs de Asociaţia VIRA în cadrul proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi”, finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea Diversității în Cultură și Artă din cadrul Patrimoniului Cultural European.

Promotor proiect: Asociaţia VIRA

Parteneri proiect: Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană; Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro