Bucuresti

Întreținerea unui gard din metal

Întreținerea unui gard din metal

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 10 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
147

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Gardurile metalice sunt foarte apreciate de posesorii de curți sau grădini, în comparație cu cele „clasice” din lemn. Principalele avantaje ale acestor construcții sunt rezistența și durabilitatea în timp. Spre deosebire de lemn, care se depreciază sub acțiunea intemperiilor și a altor factori externi, un gard din metal are o durată de viață foarte îndelungată, rezistând de-a lungul mai multor generații.

E drept că și metalul este vulnerabil în timp, însă un gard bine îngrijit se va păstra, ca nou, ani în șir, fără mari reparații.

Alege un material de calitate

Primul pas pentru a avea un gard solid și durabil este alegerea materialului din care va fi realizat. Dacă vei căuta panouri de gard bordurat zincat sau plastifiat, faci o alegere bună, acestea fiind materialele, cel mai des, utilizate la construcția unui gard metalic. Oțelul din care sunt realizate panourile conferă o rezistență îndelungată, neîntrecută de niciun alt material similar. Mai mult de atât, oțelul este supus unui proces de zincare, ce îi prelungește durata de viață.

Rugina, cel mai mare dușman

Deși foarte rezistente, gardurile metalice au, totuși, o vulnerabilitate: rugina. Odată apărută, aceasta corodează, încet, dar sigur, elementele metalice, care se slăbesc în timp, și, în cele din urmă, cedează. De aceea, principala preocupare legată de întreținerea unui gard metalic este prevenirea apariției ruginei și înlăturarea ei, dacă aceasta s-a instalat. Dacă nu vrei să te confrunți cu astfel de probleme, încearcă să protejezi gardul de acțiunea factorilor care favorizează apariția ruginei.

Îndepărtează, cu regularitate, buruienile

Buruienile crescute pe lângă gard și vegetația cățărătoare care invadează panourile acestuia pot duce la apariția ruginei. De aceea, una dintre preocupările tale permanente trebuie să fie îndepărtarea periodică a acestor plante, atunci când se dezvoltă prea mult. Dacă ți se pare că buruienile devin tot mai dese și se dezvoltă tot mai rapid, împrăștie erbicide în zona gardului, și scapi de griji.

Verifică gardul, de două ori pe an

Umezeala este un alt factor care duce la apariția ruginei. Dacă gardul este construit într-o zonă cu un grad ridicat de umiditate, riscul este cu atât mai mare. Același pericol apare și în perioadele ploioase sau reci, de aceea, trebuie să verifici gardul de două ori pe an. De aceea, verifică gardul, o dată la începutul toamnei, înainte de începerea ploilor, și apoi, primăvara, după topirea zăpezilor.

Aplică vopsea, ori de câte ori este nevoie

Principalul scut împotriva ruginii este vopseaua, care, însă, trebuie împrospătată periodic, pentru a fi eficientă. Orice crăpătură în vopsea lasă loc umezelii, care duce la ruginire, așa că nu lăsa acest lucru să se întâmple. Când vopseaua și-a pierdut aspectul inițial și a început să crape, sau când ai observat primele puncte de rugină, obligatoriu, aplică un strat nou. Îndepărtează, mai întâi, rugina și stratul vechi de vopsea, cu o perie de sârmă, un șmirghel sau un dizolvant. După ce ai curățat și lăsat zona să se usuce, aplică un grund special pentru suprafețe metalice. Apoi, vopsește gardul, într-un strat sau două, și lasă să se usuce complet.

Acestea sunt principalele operațiuni indicate pentru întreținerea unui gard din metal, la care trebuie să adaugi administrarea, cu regularitate, a soluțiilor lubrifiante la balamalele porților. Lubrifianții asigură o bună funcționare a acestora, prevenind și apariția ruginei.

Susa foto: pixabay.com/ro/photos/scopul-fier-gard-metal-grila-83-5005870/