Bucuresti

Invatarea limbii engleze: de ce este importanta pentru munca?

Invatarea limbii engleze: de ce este importanta pentru munca?

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Apartine de
Perspektive Vision
Vizualizari
81

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Suntem cu totii constienti ca este important si necesar sa invatam limba engleza astazi. A fost creata chiar si o Zi Internationala a Limbii Engleze stabilita, deloc surprinzator, pe 23 aprilie, aniversarea nasterii si mortii unuia dintre cei mai mari sustinatori ai incluziunii lingvistice si a valorii multiculturalismului, William Shakespeare.

A avea astazi o cunoastere a limbii engleze astfel incat sa fiti considerat un vorbitor bun reprezinta o valoare adaugata, iar aceasta nu se aplica doar nevoii de imbogatire personala a individului ci și in lumea muncii, din ce in ce mai globalizata. Invatarea limbii engleze este importanta, da, dar in Romania nu toata lumea o face inca.
Considerata limba viitorului, limba engleza ar trebui sa fie din ce in ce mai mult promovata atat de scoala de stat, cat si de scolile private.

Departe de a parea pesimisti, din pacate la noi invatarea limbii engleze nu are inca relevanta pe care o are pentru studierea altor discipline. Diferenta de competente in competenta limbii a doua este foarte mare. Fiind a doua limba din lume cu 942 de milioane de oameni care o folosesc in fiecare zi, limba engleza devine cheia succesului pentru cei care doresc sa-si construiasca o cariera profesionala de invidiat. Multe dintre companiile mari din lume, dar și din tara noastra considera cunoasterea limbii engleze o cerinta fundamentala pentru afacerea lor.

Potrivit unor previziuni ale British Council, in 2025 cresterea volumului comunicatiilor in limba engleza - si deci a cererii acesteia pe piata muncii - va fi invers proportionala cu numarul de persoane care o vor studia la varsta adulta (peste 3 milioane) pentru ca se va raspandi o atitudine diferita care va sprijini invatarea limbii inca din primii ani de scoala.

Beneficiile invatarii limbii engleze inca din copilarie


Cei mai constienti parinti in legatura cu schimbarile si cerintele de mai sus iau masuri devreme, pentru a se asigura ca copiii lor incep sa invete limba engleza inca din primii ani de scoala, alegand scoli si universitati care ofera lectii in mod bilingv. Multe institutii internationale de invatamant prestigioase au evidentiat diferitele beneficii ale invatarii limbii engleze pentru copii.

Exista totusi o multitudine de motive pentru acei parinti care, desi recunosc valoarea adaugata incontestabila a stapanirii unei a doua limbi, nu intentioneaza sa renunte la mentinerea si consolidarea radacinilor lingvistice si culturale ale propriei tari pentru copiii lor. Insa, nu trebuie sa ne fie teama sa ne lasam copiii sa aprofundeze aceasta minunata limba straina.

Dintr-o serie de motive legate de sfera cognitiva si de invatare, inceperea abordarii studiului inca din primii ani de viata permite, de fapt, imbunatatirea si stimularea activitatii creierului, dezvoltarea abilitatilor de rezolvare a problemelor, facilitarea invatarii altor limbi straine, antrenarea inteligenta empatica, emotionala si creativa. Datele Eurostat arata ca in 2021 procentul populatiei bilingve a lumii a ajuns la 43%, fata de 9,6% in 1980, iar in 2019 59% au ales sa studieze doua limbi straine.

Datorita utilizarii limbii engleze 70% din timpul scolar, copilul va creste dezvoltand o minte bilingva, care se formeaza la grupa de varsta intre 0 si 10 ani. Bilingvismul, pe langa capacitatea naturala de a trece de la o limba la alta, presupune flexibilitate mentala, viteza de rationament si deschidere catre necunoscut, diversitate, inclinatie pentru explorare si cunoastere. Reprezinta drumul de maine: un viitor al competentelor.

Engleza la locul de munca


Intorcandu-ne la piata muncii, cheia dezvoltarii afacerii este clara: cunoasterea limbii engleze face diferenta in lumea muncii, acum in fiecare sector. Competenta lingvistica si comunicativa in limba engleza sparge barierele de comunicare, ofera acces la un bazin mai larg de informatii, favorizeaza procesele de internationalizare, acum inevitabile si esentiale in cele mai diverse domenii.

Engleza creste exponential oportunitatile de afaceri in strainatate, evident nu numai in tarile vorbitoare de limba engleza, ci, intr-adevar, in intreaga lume: engleza se impune din ce in ce mai mult ca o limba neutra, o limba de comunicare si, chiar mai important, ca limba a inovatiei, in fiecare sector. Cunoasterea si utilizarea limbii engleze permite companiei sa dobandeasca un avantaj competitiv pe piata sa, sa se extinda si sa creasca productivitatea si veniturile.

Avand resurse interne care stapanesc limba engleza, deci, creste semnificativ prestigiul international al companiei. O companie care alege sa nu investeasca in formarea lingvistica a angajatilor sai isi limiteaza, prin urmare, in mod semnificativ posibilitatile de crestere si dezvoltare. Astazi, mai mult ca niciodata, orizontul este lumea!

Formare continua si invatare pe tot parcursul vietii sunt doi termeni care identifica o nevoie din ce in ce mai resimtita, aceea de crestere si invatare constanta in timp pentru personalul companiei, care nu se limiteaza la perioada scolara si academica. Pentru o companie, acest lucru se traduce prin nevoia de a oferi noi instrumente si de a actualiza abilitatile angajatilor, la toate nivelurile si in fiecare moment al carierei lor. Un curs de engleza poate fi o oportunitate de a-si imbunatati resursele, concentrandu-se pe cresterea lor umana si profesionala: este o atitudine fundamentala pentru orice companie care isi priveste angajatul nu doar ca pe un muncitor, ci ca pe o persoana.

Sunteti convins ca toti angajatii stiu bine engleza?


Acest lucru poate fi adevarat, dar importanta actualizarii nu trebuie trecuta cu vederea. Limba, daca nu este exersata, se pierde usor. Un curs de engleza de afaceri poate depasi aceasta problema. Evident, este necesar sa alegeti o scoala care sa stie sa testeze nivelul de inceput al limbii engleze, nevoile si neajunsurile fiecarui angajat, pentru a pregati cursuri vizate, cu obiective precise si diferentiate pentru fiecare. Alegeti o scoala care este capabila sa se concentreze pe vocabularul si terminologia specifica sectorului in care isi desfasoara activitatea compania dvs.

Pe scurt, alegeti o scoala care este capabila sa ofere fiecarui angajat stimulii si instrumentele potrivite pentru a-si face treaba mai bine, intr-o perspectiva din ce in ce mai ancorata in realitate.