Bucuresti

Legislaţie şi prevederi pentru ambalajele biodegradabile


Legislaţie şi Prevederi Pentru Ambalajele Biodegradabile

Detalii stire

Categorie
Stiri editorial
Modificat
acum 5 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
118

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Orice operator economic trebuie să cunoască foarte bine legislaţia din prezent. Se caută din ce în ce mai mult soluţii sustenabile de protejare a mediului înconjurător şi de reducere a impactului plasticului în exces. În România s-a interzis comercializarea pungilor de plastic subţire cu mâner de la 1 Ianuarie 2019. Înaintea acestei hotărâri au apărut alte modificări premergătoare, care au avut un proces îndelungat. Ele au fost menite să pregătească terenul pentru legea interzicerii pungilor cele mai utilizate de către cei care merg la cumpărături.

Astfel, o persoană poate cumpăra cel puţin 2-3 pungi, iar în medie 5 pungi de plastic pentru a căra cumpărăturile acasă. Aceste pungi cu mâner sunt utilizate o singură dată, iar apoi sunt aruncate imediat la coşul de gunoi. Ele nu se degradează, poluând foarte puternic mediul. Soluţiile au fost introduse treptat pentru a acorda timp comercianţilor şi clienţilor pentru a se adapta la modificările propuse. Iată câteva informaţii importante legate de parcursul legii şi de prevederile legale pentru ambalajele biodegradabile:

1. Legea privind ambalajele de plastic a fost dată la 1 ianuarie 2019 şi cuprinde restricţii pentru pungile de plastic subţire şi foarte subţire cu mâner

Legea din prezent a fost promulgată încă din anul 2019, de la 1 Ianuarie. Ea interzice complet comercializarea pungilor de plastic subţire şi foarte subţire cu mâner. Astfel, sunt luate în calcul doar acele tipuri de pungi care sunt intens utilizate şi aruncate la gunoi. Pungile subţiri sunt considerate a fi cele care au sub 50 de microni, iar cele foarte subţiri sunt de 15 microni. Mânerul pungilor de plastic interzise poate să fie inclus, integrat, sau poate să fie adăugat ulterior construcţiei iniţiale a pungii.

2. Tipurile de pungi sub care putem găsi variantele interzise prin lege, sunt pungile tip rolă, cele folosite la legume şi fructe sau pungile tip „maieu”

Pungile care sunt interzise se regăsesc sub mai multe forme. Cele mai cunoscute sunt cele tip „maieu”. Aceste sunt cel mai des utilizate la cumpărături. În prezent sunt folosite cele biodegradabile şi/sau compostabile, pentru a putea proteja mediul înconjurător. Pungile la rolă sunt din nou foarte des întâlnite la majoritatea magazinelor, precum şi cele pe care la puteam găsi la zona de fructe-legume din cadrul marilor lanţuri de magazine tip supermarket. Ele erau folosite la depozitarea şi transportul legumelor şi fructelor de la raion.

3. Legea 578/2016 a propus pentru prima dată o ecotaxă pentru materialele care nu sunt biodegradabile

Primul pas către a ajunge la interzicerea pungilor de plastic cu mâner, a fost în 2016. Atunci lege 578/2016 a propus pentru prima dată o ecotaxă pentru orice materiale care nu sunt biodegradabile. Printre acestea putem număra: Polietilenă de joasă densitate (sau LDPE), Polietilenă de înaltă densitate (sau HDPE), Polietilenă de medie densitate (sau MDPE), Polietilenă liniară (sau LLDPE), Polistiren (sau PS), PVC sau Ploriclorură de vinil, Polipropilenă (sau PP), diverse materiale compozite, etc.

4. In 2011 a apărut taxarea operatorilor economici care introduc în România pungi de plastic cu mâner

Următorul pas adoptat de către guvern a fost taxarea operatorilor economici care introduc în România pungile de plastic cu mâner. De-abia peste 8 ani de zile, în 2019, s-a interzis comercializarea acestora.

5. In 2019, la 1 ianuarie a fost promulgată legea care presupune interzicerea completă a comercializarii pungilor de plastic subţire cu mâner. Impactul ei este major

În urma deciziei de a interzice comercializarea pungilor de plastic subţire şi foarte subţire cu mâner, comportamentul operatorilor economici şi al populaţiei a suferit modificări pozitive. Astfel, a apărut obligativitatea de a comercializa produse sustenabile. Unele dintre acestea sunt biodegradabile şi compostabile. Soluţiile au fost puse în practică şi poluarea se va reduce treptat în urma adoptării legilor potrivite.

6. Standardul SR EN 13432:2002

Standardul SR EN 13432:2002 se referă la caracteristicile unor materiale pentru a putea să fie considerate potrivit legislaţiei ce presupune ambalajele biodegradabile şi compostabile. Aşadar, el spune că 90% din masa totală a unui produs trebuie să se descompună în timp de 12 săptămâni pentru a se încadra în aceste reguli. Tot acest standard spune că nu există efecte adverse ale compostării ambalajelor de acest tip şi că singura formă de substanţă nocivă emanată de descompunere este CO2, conform NeoPack.

Sursa foto: cdn.pixabay.com/photo/2017/11/14/12/27/environment-2948299_960_720.jpg