Bucuresti

Litotritia extracorporeala cu unde soc

Litotritia extracorporeala cu unde soc

Detalii

Categorie
Tratamente / Operatii
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Vizualizari
1705

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Pietre la rinichi - Litotritia ESWL (Litotritia extracorporeala cu unde soc)

Litotritia extracorporeala ESWL este o procedura moderna, neinvaziva, de eliminare a pietrelor la rinichi.
Introdusă în practica medicală în urmă cu peste 30 de ani, mai exact în anul 1980, în Germania) - ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) - litotripsia extracorporeală cu undă de şoc constituie o metodă modernă minim invazivă de tratament a litiazei reno-ureterale.

La baza metodei stă dezintegrarea calculilor, ce se realizează prin unde de şoc produse în afara organismului (extracorporeal), unde ce penetrează ţesuturile fără a produce leziuni ale acestora. Fragmentele rezultate prin dezintegrarea calculilor, numite concremente, se elimină spontan prin urină.

Pacientul scapa de pietre fara operatie!

In prezent, peste 85% dintre pacienţii cu litiaza reno-ureterală pot scăpa de pietre fără operatie avand indicaţie de rezolvare prin litotripsie extracorporeală (ESWL). 10 % din pacienţi necesita intervenţii endourologice (nefrotomie percutanată, ureteroscopie antero- şi retrogradă) şi doar 1-2% necesita operaţii chirurgicale clasice.

Perfecţionarea continuă a echipamentelor de litotripsie extracorporeală precum şi a instrumentarului endoscopic au răsturnat complet indicaţiile de tratament ale litiazei reno-ureterale. La aceasta se adaugă valul de presiune al pacienţilor ce solicită noile metode de tratament datorită suferinţei clinice reduse (dispare plaga operatorie) şi a reintegrării rapide socio-familiale (tratament ambulator sau în condiţii de spitalizare minimă).

Calculii renali sunt sfaramati fara incizii sau interventie endoscopica, prin aplicarea undelor mecanice, calculii fiind ulterior eliminati din organism pe cale naturala. Aceasta tehnica este putin dureroasa pentru pacient, putand fi efectuata chiar si fara anestezie. Rata de succes a interventiilor este foarte mare, dar variaza in functie de compozitia, marimea si situatia calculilor renali. Internarea in spital nu este in general necesara.

  • Pacientii cu pietre la rinichi au sansa unui tratament modern si fara bisturiu!
  • Se poate aplica pacientilor indiferent de varsta!
  • Procedura durează cca 45-60 de minute şi nu necesită anestezie!

Litotritia sau litotripsia reprezinta o metoda moderna neinvaziva a tratamentului litiazei renale, producand asa cum se spune popular „sfaramarea pietrelor la rinichi”. Fragmentele rezultate din calculul sfaramat sunt in general intre 1 si 3 mm si se elimina pe cale naturala. Datele statistice arata ca intre 75% si 90% dintre pacienti litiazici ce necesita tratament sunt astazi supusi tratamentului extracorporeal cu unde de soc.

PROCEDURA

Calculul se pozitioneaza in focarul de concentrare a undelor soc (generate de un aparat manuit de doctor), cu ajutor radiografiei sau ecografiei. De obicei procedura este putin dureroasa, iar internarea nu este obligatorie. Rata de succes a interventiilor este foarte mare, dar variaza in functie de compozitia, marimea si situatia calculilor renali.

Articol furnizat de: doctor Tigaran Dan

Filtre

Tip: Tratamente