Bucuresti

Măsuri de reintegrare socială în societate a tinerilor NEETs din municipiul București

Măsuri de reintegrare socială în societate a tinerilor NEETs din municipiul București

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 5 luni si 3 saptamani
Apartine de
Institutul pentru Politici Sociale
Vizualizari
248

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Statisticile arată că 91 din 100 de tineri din categoria NEETs sunt nemulțumiți cu situația în care se află. Cu toate că majoritatea își doresc să nu mai facă parte din categoria NEETs, aceștia nu învață și nu lucrează la momentul actual. Există numeroase motive care îi împiedică să ia măsuri în această privință. Cele mai întemeiate sunt reprezentate de situația financiară nefastă și teama de respingere în societate.

Faptul că au abandonat sau că nu au frecventat niciodată sistemul de învățământ determină tinerii să se simtă inferiori și descurajați cu privire la situația lor. De asemenea, mediile defavorizate din care provin și lipsa cunoștințelor necesare, îi împiedică să găsească ajutorul de care au nevoie. - conform informatiilor publicate pe 7 MARTIE 2020 pe site-ul romaniapozitiva.ro

Măsuri de reintegrare socială a tinerilor NEETs din municipiul București


Uniunea Europeană a finanțat de-a lungul timpului mai multe proiecte sociale pentru tinerii NEETs, aflați în țările europene cu grad ridicat al șomajului. Unul dintre acestea a fost implementat și în municipiul București de către Institutul pentru Politici Sociale în colaborare cu Inspectoratul Județean al Municipiului București. Numele proiectului este ”Proiect de viață: Viitorul începe azi” și va ajuta tinerii fără posibilități materiale, fără pregătire educațională sau profesională, de etnie rromă și din medii defavorizate să aibă o viață mai bună. Proiectul este derulat pe parcursul a 3 ani în municipiul București și are ca scop pregătirea pentru piața muncii a 410 tineri NEETs apți de muncă.

Proiectul este structurat în trei etape cheie de reintegrare socială. Acestea sunt dezvoltate după cel mai eficient model de inserție în câmpul muncii a tinerilor NEETs - modelul francez. Pe parcursul a 37 de luni, beneficiarii proiectului vor participa la activități de consiliere specializată, pregătire educațională și instruire profesională. De asemenea, elevii vor beneficia de măsuri de sprijin în funcție de nevoile acestora:

  • Consiliere individuală specializată
  • Sprijin financiar prin acordarea subvențiilor
  • Sprijin pe plan profesional prin cursuri de calificare profesională și mediere pe piața muncii.

Iată în ce constă măsurile implementate în ”Proiect de viață: Viitorul începe azi”, proiect finanțat din fonduri europene:


Proiectul are la bază trei etape cheie ce au ca scop inserția pe piața muncii și în societate a tinerilor aflați în risc de excluziune socială.

Etapa de consiliere

După identificarea și înregistrarea tinerilor, aceștia vor parcurge prima etapă din cadrul proiectului. Consilierea va fi asigurată de cadre specializate în domeniu. Consilierii vor interacționa direct cu fiecare tânăr, îi vor identifica punctele forte și îl vor motiva să își seteze obiective. Fiecăruia i se va proiecta un profil personalizat și i se vor oferi soluții pentru a se putea lua parte la proiect. Deoarece nu se vrea ca tinerii să abandoneze pe parcursul proiectului, se va stabili încă de la început dacă aceștia se încadrează în profilul tinerilor NEETs capabili să finalizeze toate etapele proiectului.

Etapa Pregătirii Educaționale

Având în vedere faptul că principala cerință la angajare este minimul de studii obligatorii, o diplomă de absolvire este esențială pentru atingerea obiective. Pentru a veni în ajutorul tinerilor care nu îndeplinesc această condiție, proiectul ”Proiect de viață: Viitorul începe azi” are integrat un program special de școlarizare. Astfel, tinerii NEETs care au abandonat timpuriu învățământul obligatoriu și cei care nu au fost niciodată înscriși într-o formă de învățământ vor putea urma programul ”A doua șansă”. Ei vor parcurge un plan de școlarizare creat pentru nevoile lor.

La finalul acestuia vor obține diploma de absolvire a studiilor obligatorii necesară angajării, cât și numeroase cunoștințe și aptitudini. Durata programului va fi variabilă în funcție de performanța fiecărui participant. Orarul este flexibil, cursurile putând fi ținute în regim seral, în weekend sau în perioada vacanțelor școlare.

Etapa Pregătirii Profesionale

Obiectivul principal al proiectului este reducerea numărului de șomeri din municipiul București prin integrarea pe piața muncii a tinerilor cu potențial de muncă. Acest demers se va baza pe dezvoltarea competențelor cheie și stimularea abilităților profesionale necesare pentru angajare. Pregătirea profesională este compusă din cursuri de formare profesională și din mediere pe piața muncii.

În primă fază, participanții vor parcurge cursuri de instruire profesională într-un domeniu ales împreună cu coordonatorii proiectului. Datorită acestora, vor dezvolta noi abilități socio-profesionale favorabile angajării. De asemenea, vor obține o diplomă de calificare profesională care îi va ajuta să ocupe un serviciu stabil și bine plătit sau chiar să își deschidă o afacere personală.

Partea a doua a acestei etape o reprezintă medierea pe piața muncii. Aceasta se va desfășura după ce tinerii vor finaliza cursurile de formare profesională. Medierea pe piața muncii include activități în care elevii vor învăța cum se aplică pentru un job, cum se creează un CV și o scrisoare de intenție, cum se începe o afacere și consultanță în acest sens. Scopul său este de a oferi îndrumare profesională în vederea ocupării unui loc de muncă sau a deschiderii unei întreprinderi personale în mediul afacerilor.

Tinerii vor avea șansa de a se angaja, cât și de a deschide o afacere într-un domeniu potrivit lor. Ba mai mult, vor beneficia de consultanță antreprenorială gratuită pe toată perioada. Dacă un participant va avea o idee de afacere, va primi susținere în acest sens. Persoanele implicate în proiect se vor asigura că participantul își va atinge scopul, oferindu-i consultanță și susținere.

Înscrierile în ”Proiect de viață: Viitorul începe azi”

Înscrierea în proiect este extrem de simplă și integral gratuită. Tinerii interesați trebuie doar să depună un dosar la una dintre instituțiile școlare din municipiul București care fac parte din proiect.

Pentru a putea participa la proiect, tinerii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Să fie domiciliați în aria municipiului București;
- Să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani;
- Să nu aibă studiile minime obligatorii finalizate;
- Să nu aibă un loc de muncă;
- Să fie înregistrați la AJOFM ca fiind șomeri.

Pentru mai multe detalii se poate accesa pagina https://politicisociale.ro/proiect-de-viata-viitorul-incepe-azi/ sau puteți suna la numărul +40 756 075 222.
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman.

Sursa foto: freepik.com