Bucuresti

Muzeul Literaturii Romane

Muzeul Literaturii Romane Bucuresti

Detalii muzeu

Adresa
Bucuresti, Sectorul 1, Calea Grivitei, nr. 64-66
Telefon
0314260024, 0762671698
Web
https://mnlr.ro
Social links
Categorie
Muzee
Modificat
acum 3 saptamani si 5 zile
Vizualizari
4131

Voteaza & Distribuie

Prezentare muzeu

Muzeul Literaturii Romane Bucuresti

Muzeul Literaturii Romane este adapostit in Casa Scarlat Kretzulescu (atestata in 1839), monument istoric, el detinand un numar de 300.000 de piese, organizate in 250 de colectii (manuscrise, acte, fotografii originale, arta plastica, obiecte memoriale). Se remarca urmatoarele colectii: carte rara, carte veche romaneasca, manuscrise.

  • An infiintare 1957
  • Profil: Carte veche, Memoriale - Istoria Literaturii
  • Program: vara zilnic 10-18; iarna zilnic 9-17; luni inchis.

Aparitia Muzeului Literaturii Romane este strans legata de crearea, pe langa Uniunea Scriitorilor a unui fond documentar Eminescu, donat de scriitori, cu ocazia sarbatoririi centenarului nasterii poetului national, in 1950.
Ideea infiintarii unui muzeu de literatura, care sa-si asume misiunea de a aduna la un loc, de a cerceta si de a expune publicului tezaurul manuscriselor literare l-a urmarit multi ani pe academicianul Dumitru Panaitescu-Perpessicius.

Pornind de la fondul documentar al Uniunii Scriitorilor (din 1950), in colaborare cu personalitatile celebre ale vietii literare romanesti, printre care: Tudor Vianu, Serban Cioculescu, Jacques Byck, Tudor Arghezi, Mihai Beniuc, Victor Eftimiu, cu un colectiv restrans de specialisti, Perpessicius a reusit sa intemeieze Muzeul Literaturii Romane, institutie menita, in viziunea primului ei director, sa devina un institut de cercetare care sa reinvie pulsul vietii literare romanesti de-a lungul epocilor ei de dezvoltare.

Orar muzeu

Marti - Duminica: 10:00 - 18:00

Filtre muzeu

Program extra: Sambata, Duminica