Bucuresti

Muzeul Theodor Pallady

Muzeul Theodor Pallady

Detalii muzeu

Adresa
Bucuresti, Sectorul 2, Strada Spatarului, nr. 22
Telefon
0212114979
Social links
Categorie
Muzee
Modificat
acum 3 saptamani si 2 zile
Vizualizari
2410

Voteaza & Distribuie

Prezentare muzeu

Muzeul Theodor Pallady din Bucuresti

Gheorghe Raut, directorul filialei Bancii Marmorosch Blank din Paris, si-a alcatuit o interesanta colectie de arta, pe care a donat-o statului roman la sfarsitul anilor 1960. De asemenea, in calitate de prieten si admirator al lui Theodor Pallady, Gheorghe Raut s-a ocupat de aducerea in tara a lucrarilor ramase in atelierul parizian al artistului. Alaturi de colectia Raut, acestea vor fi adapostite in viitorul muzeu Theodor Pallady, inaugurat in 1971 in casa Melik.

Una dintre cele mai vechi si mai frumoase din Bucuresti, casa dateaza din a doua jumatate a secolului XVIII. Este cunoscuta dupa numele celui mai important proprietar al sau, Iacob Melik, care, in a doua jumatate a secolului XIX, s-a ocupat de prima ei renovare, in spiritul formei originare.
Muzeul detine cateva remarcabile panze ale marelui pictor roman, precum si un lot important de peste 800 de desene (peisaje, nuduri, portrete, interioare), reprezentative pentru perioada pariziana a lui Pallady. Acestea sunt expuse periodic in serii tematice.

Printre cele 1270 de piese ale colectiei sotilor Serafina si Gheorghe Raut se afla lucrari de pictori francezi precum Lubin Baugin, Edmond Aman Jean, Carolus Duran, Camille Corot, sau olandezi, precum Jan van de Capelle, doua panze de scoala engleza, dar si pictura romaneasca de Paul Verona si Jean Al. Steriadi; de asemenea, piese de arta decorativa, sculptura antica greco-romana, egipteana, indiana, khmera, dar si sculptura renascentista italiana si franceza.

Orar muzeu

Miercuri - Duminica: 10:00 - 18:00

Filtre muzeu

Program extra: Sambata, Duminica