Bucuresti

Organizarea bugetului pentru renovarea casei: cât costă încălzirea în pardoseală?

Organizarea bugetului pentru renovarea casei: cât costă încălzirea în pardoseală?

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 9 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
214

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Renovarea unei case presupune cheltuieli multiple, pentru că se acționează asupra mai multor zone din locuință, care necesită materiale și metode de lucru specifice. Pentru o locuință cât mai primitoare, este important să îți organizezi bugetul cu mare atenție.

La renovarea casei se schimbă sau se îmbunătățesc diverse aspecte ale casei, printre care și sistemul de încălzire. Unul dintre sistemele care capătă tot mai mare popularitate, datorită eficienței, este cel de încălzire în pardoseală. Montarea unui astfel de sistem într-o casă aflată în construcție sau renovare este mai ușoară și mai puțin costisitoare decât într-o casă finalizată. Calcularea costurilor legate de montare este, așadar, importantă în economia întregii renovări. Citește, în continuare, și află care este prețul pentru încălzirea în pardoseală.

Raportul dintre avantajele încălzirii în pardoseală și costuri

Lipsa caloriferelor și a țevilor vizibile aduce un plus de spațiu, care poate fi folosit într-un alt mod. În plus, riscul de apariție a mucegaiului și a alergenilor este redus. Cel mai important avantaj este, însă, confortul, încălzirea prin pardoseală fiind mai plăcută corpului decât cea prin metodele obișnuite. Sistemele de încălzire prin pardoseală aduc o economie de până la 20-25% la factura de curent, iar funcționarea lor este garantată chiar și zeci de ani. În plus, costurile de întreținere sunt foarte mici. Așadar, montarea unui astfel de sistem de încălzire reprezintă o investiție rentabilă, pe termen lung.

Costul încălzirii prin pardoseală în funcție de tipul acesteia

Sistemele de încălzire prin pardoseală sunt de două tipuri:

  • Cu agent termic
  • Electrice

Încălzirea cu agent termic funcționează prin circulația apei calde într-un sistem de țevi, în timp ce încălzirea electrică se bazează pe o rețea de cabluri care formează o rețea termică sub pardoseală. Sistemul electric este mai ușor de instalat, pentru că se conectează direct la instalația electrică. Costul de montaj este mai mare decât la sistemul cu agent termic, care, în schimb, se montează mai greu.

În cazul renovării apartamentelor, implementarea sistemelor electrice de încălzire în pardoseală devine aproape imposibilă datorită branșamentului monofazat de mică putere. În cazul încălzirii în pardoseală cu agent termic, acesta poate fi conectat la centrala existentă fără a fi nevoie de investiții suplimentare.

Factori care influențează costul încălzirii în pardoseală

Dimensiunea spațiului de încălzit Costurile pe metrul pătrat diferă în funcție de mărimea totală a suprafeței. Astfel, în spații mai mari, costul pe metru pătrat va fi mai redus decât în cazul unei locuințe mici. Diferența de costuri se datorează elementelor minime utilizate în implementare și care sunt dimensionate pentru a face față inclusiv suprafețelor mari, de exemplu: pompe, grupuri de amestec, etc.

Materialele utilizate


În funcție de tipul sistemului de încălzire prin pardoseală, cablurile de încălzire, respectiv, țevile au costuri specifice. În plus, există mai multe tipuri de materiale incluse în ansamblul termic, așadar prețul poate varia.

Elementele de control al temperaturii

Dacă se montează termostate inteligente, care pot fi controlate prin aplicații, sau termostate cu funcționare automată și senzori, costul instalării unui sistem de încălzire prin pardoseală crește. De asemenea, numărul de termostate poate varia, în funcție de numărul de camere alocate acestora. Astfel, un termostat poate controla încălzirea întregii locuințe, dar și a unei singure camere.

Încălzirea în pardoseală este o alternativă eficientă la sistemele de încălzire tradiționale. Costurile inițiale sunt recuperate prin reducerea facturilor, astfel că montarea unui astfel de sistem, odată cu renovarea locuinței, se dovedește o decizie înțeleaptă.

Sursa foto: freepik.com/free-photo/family-spending-time-together_856019.htm