Bucuresti

Pentru pasionații de grădinărit: 6 moduri de a-ți întreține gradina

Pentru pasionații de grădinărit: 6 moduri de a-ți întreține gradina

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 saptamani si 1 zi
Apartine de
DWF
Vizualizari
360

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Îngrijirea grădinii este o activitate relaxantă, iar pentru unii constituie deja o pasiune căreia îi alocă foarte mult timp. Dacă încă nu te numeri printre pasionați, dar ai descoperit recent satisfacțiile pe care ți le oferă grădinăritul, îți oferim câteva sfaturi care să te călăuzească la început de drum.

Gazonul conferă pentru un plus de prospețime

Dacă îți dorești o grădină cu multă verdeață, care să aibă și un efect reconfortant, cea mai bună soluție este să plantezi gazon pe o suprafață cât mai mare. Plantarea și întreținerea gazonului sunt activități recomandate pentru orice grădinar începător, întrucât nu necesită multă muncă și nu au nici un secret ascuns.

Pentru plantare au nevoie de semințe, iar întreținerea se face udând și tunzând periodic iarba. Nici investiția nu este foarte mare, mai ales că vei găsi ușor magazine cu prețuri atractive la motocoasele pe benzină, unealta ideală pentru tunderea gazonului.

Delimitează terenul și parcelele cu gard viu

Mulți grădinari preferă să își împrejmuiască terenul cu gard natural, întrucât conferă un aspect estetic deosebit, în comparație cu un gard obișnuit, din lemn sau metal. Ei susțin că instalarea unui gard viu este mai ieftină decât a unui gard din materialele menționate mai sus, iar plantarea tufelor este o adevărată plăcere.

Dacă ții la intimitate, poți opta pentru un gard viu format din plante care cresc mult în înălțime. Avantajul este că poți ajusta oricând înălțimea gardului, însă asta înseamnă că trebuie tuns periodic. Gard viu poți planta și în perimetrul grădinii, pentru a mărgini aleile și a delimita parcelele.

Folosește sisteme de irigații prin picurare


Pentru a se dezvolta, plantele din grădină au nevoie de apă, iar în zilele de vară, lipsa precipitațiilor trebuie suplinită prin irigare. Este de evitat să uzi plantele în mijlocul zilei, cel mai indicat moment fiind seara, atunci când se mai potolește arșița. Nu este nevoie să uzi plantele foarte des, însă atunci când o faci, oferă-le o cantitate mai mare de apă, totuși fără să ajungi să le îneci. În acest fel, se vor adapta mai bine la secetă și vor fi mai rezistente, întrucât rădăcinile se înfig mai bine în pământ.

Cea mai eficientă metodă recomandată de grădinarii cu experiență este instalarea unui sistem de irigare prin picurare, care transportă apa direct la rădăcina plantelor. Frunzele rămân astfel uscate și se evită apariția unor boli favorizate de umiditatea ridicată.

Îmbunătățește calitatea solului

Înainte de a începe să cultivi, trebuie să te asiguri că solul este unul de calitate, pentru a permite dezvoltarea semințelor și arbuștilor pe care îi plantezi. În acest sens, solul poate fi pregătit înainte, iar acest lucru se face prin adăugarea de compost sau gunoi de grajd. Sunt îngrășăminte naturale, din materii organice și nepoluante ia plantele cultivate în soluri astfel tratate se dezvoltă mai bine și sunt mai rezistente la boli și dăunători.

Nu amesteca mai multe soiuri de plante pe aceeași parcelă

Plantele se împart pe mai multe categorii, iar pentru a se dezvolta armonios, este bine să cultivi pe o parcelă acele plante care au nevoi asemănătoare. Astfel, sunt mai ușor de îngrijit și se evită apariția unor situații nedorite. De exemplu, plantele care au nevoie mai mare de apă nu trebuie să fie cultivate laolaltă cu cele care trebuie să fie udate mai rar. Totodată, plantele care cresc mai rapid și sunt mai expansive, nu pot fi cultivate la un loc cu alte plante, pentru că le vor sufoca.

Asigură umbră naturală cu ajutorul copacilor


Orice curte are nevoie de un loc umbros în care să te poți refugia pe timpul verii, pentru a lenevi într-un hamac sau a citi o carte legănându-te în balansoar. Nimic nu se compară cu umbra răcoroasă oferită de un copac, așa că este neapărat necesar să plantezi câțiva arbori pentru a umbri zonele cel mai expuse la soare.

Sursa foto: needpix.com/photo/107508/gardener-garden