Bucuresti

Prima dată la amanet: Întrebări și răspunsuri de care ai putea fi interesat

Prima dată la amanet: Întrebări și răspunsuri de care ai putea fi interesat

Detalii stire

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 5 luni si 2 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
134

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Dacă nu ai călcat, încă, pragul unei case de amanet poate că nu ar fi rău să afli câteva noțiuni de bază despre această variantă de finanțare care îți poate garanta obținerea rapidă de fonduri, în schimbul depunerii ca garanție a unui bun de valoare. De asemenea, poți apela la o casă de amanet și pentru a cumpăra bunuri.

Ce este amanetarea?

Este modalitatea prin care obții un împrumut de la o casă de amanet în schimbul gajării (depuneri ca garanție) a unui obiect de valoare. Acest obiect poate fi o bijuterie, un echipament electronic sau chiar un automobil, adică, orice obiect de valoare care poate fi valorificat pe piață.

Ce poți amaneta?

Se pot amaneta bijuterii, metale și pietre prețioase, ceasuri, genți de colecție sau de marcă, echipamente electronice, instrumente muzicale, calculatoare și accesorii, laptopuri, biciclete, motociclete, ATV-uri și chiar automobile sau camioane. De asemenea, poți duce la amanet telefoane mobile și tablete. Verifică la o casă de amanet cerințele pe care trebuie să le aibă aceste articole.

Cât poți împrumuta?

Valoarea împrumutului depinde de valoarea bunului pe care îl amanetezi. Această valoare este dată de un evaluatori certificat.

Cât costă împrumutul?

De obicei, casele de amanet percep o dobândă/comision de 0,5% pe zi. Spre exemplu, la un împrumut de 500 de lei, va trebui să rambursezi peste 30 de zile 575 de lei. Totuși, această dobândă poate să scadă în funcție de suma împrumutată (poate fi chiar negociabilă dobânda).

În cât timp poți primi împrumutul?

Mai repede decât pentru orice alt împrumut. Ceea ce contează este timpul necesar evaluatorului pentru a identifica valoarea lucrurilor amanetate. De obicei, totul durează de la trei-cinci minute, la cel mult o zi, în funcție de bunu amanetat. Pentru bunuri care sunt amanetate în mod obișnuit (aur, bijuterii) timpul este minim (trei-cinci minute), durând doar cât îi ia operatorului de la casa de amanet să cântărească bijuteria și să determine puritatea aurului, iar dvs. să semnați contractul de amanet.

În cât timp trebuie plătit împrumutul?

De obicei, casele de amanet acordă împrumutul pe o perioadă de 30 de zile. Totuși, acestea pot oferi clienților lor o perioadă de prelungire de 7 zile sau o reînnoire a contractului de amanet. La reînnoire, trebuie să achiți dobânda care s-a acumulat la împrumutul tău, în totalitate, și se va încheia un nou contract de amanet. Suma principală a împrumutului rămâne aceeași, ca și rata dobânzii, dar, data scadentă va fi peste alte 30 de zile.

Cum îți poți recupera bunurile gajate?


Trebuie să plătiți totalul împrumutului dvs. plus dobânzile acumulate, care vă vor fi comunicate încă de la momentul încheierii contractului de amanet.

Ce se întâmplă dacă nu îți poți plăti împrumutul la timp?

Mai întâi, ai șansa de a primi o perioadă de prelungire a contractului de 7 zile. Sau, poți plăti dobânda și face o reînnoire a contractului de amanet. Dacă nu optezi pentru nici una dintre cele două variante, bunurile depuse drept gaj sunt vândute de către casa de amanet.

Ce documente sunt necesare?

De obicei, este necesară doar Cartea de identitate. În cazul amanetului auto, este nevoie de cartea de identitate a proprietarului, cartea mașinii și de certificatul de înmatriculare a autoturismului (talonul) sau pentru mașinile neînmatriculate, factura de proveniență ori contractul de vânzare-cumpărare.

Ce se întâmplă cu bunurile care rămân la casa de amanet?

Fiecare bun lăsat gaj este depozitat în locuri speciale (seifuri, casete de valori, garaje cu pază permanentă) astfel încât, acesta să fie în siguranță pe toată perioada cât se află în custodia casei de amanet.

Cum poți afla ce bunuri sunt disponibile la vânzare?

Bunurile pentru care proprietarii nu au mai putut returna împrumutul sau care au fost vândute direct de proprietar casei de amanet intră în proprietatea casei de amanet, care le va scoate la comercializare. Oferta de astfel de bunuri poate fi consultată la sediul caselor de amanet sau, în unele cazuri, chiar online.

De ce ar trebui să cumperi bunuri de la o casă de amanet?


Prețul pe care îl vei plăti către casa de amanet pentru un anumit bun poate fi mai mic decât prețul pe care l-ai da într-un magazin obișnuit (de bijuterii, spre exemplu) sau față de prețul pentru bunurile care se vând prin mica publicitate.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/aur-briceag-de-aur-bahrein-1369453/