Bucuresti

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro

Alimentatia corecta, arma impotriva cancerului

Alimentatia corecta, arma impotriva cancerului

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 4 ani si 3 luni
Vizualizari
951

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Alimentația corectă, armă împotriva cancerului
Dr. Pavel Chirilă ne spune ce trebuie să mâncăm pentru a fi sănătoși
Aproape 10 milioane de oameni pierd, în fiecare an, lupta cu cancerul. Deși este greu de învins, boala de care ne temem cu toții poate fi prevenită. Primul aliat de nădejde este o alimentație corectă, echilibrată și cât mai naturală. Cu atât mai mult cu cât din ce în ce mai multe studii confirmă efectele nocive ale produselor procesate și „ajutate” cu aditivi, hormoni de creștere și alte substanțe al căror nume ar trebui să ridice mari semne de întrebare. Nu cu mult timp în urmă, și Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția că mezelurile, pastrama, sau carnea la conservă sunt cancerigene. Ce ar trebui să mâncăm și de ce trebuie să ne ferim, astfel încât să nu ajungem într-o secție de oncologie aflăm din interviul realizat de Gabriel Tudor (Asociația “Salvează o inimă”) cu doctorul Pavel Chirilă, directorul Fundației „Sfânta Irina”.

Interviu: Cancerul este o boală asociată cu cea mai mare suferință pe care o poate avea omul. În cartea dumneavoastră – „Nu hrăni cancerul!” – ați scris că avem un aliat de nădejde împotriva maladiei, alimentația sănătoasă. Ce trebuie să înțelegem exact prin „alimentație sănătoasă”?
Există un centru de studii pentru nutriția bolnavului cu cancer în Canada, iar specialiștii de acolo spun, în scrierile lor, că circa o treime din cancerele înregistrate la nivel mondial sunt provocate de un stil de viață greșit, în care determinantă este alimentația omului. Deci, este extrem de important să avem o alimentație corectă pentru a preveni cancerul! Iar când s-a declanșat deja, este important să corectăm alimentația pentru a susține organismul în lupta cu această boală.

Ce alimente ar trebui să mâncăm în mod special pentru a evita îmbolnăvirea?
Există câteva reguli generale și câteva reguli speciale. Regulile generale ale unei alimentații sănătoase spun așa: să mâncăm numai alimente integrale și nu rafinate, să mâncăm alimente fără adaos de E-uri (fără aditivi), să mâncăm alimente cu tratare termică minimă sau, dacă putem, să le mâncăm crude. Doar alimentele care nu pot fi mâncate crude trebuie tratate termic și ele nu sunt multe! Un alt principiu spune să nu consumăm organisme modificate genetic, nici alimente, plante, ingrediente din alimente cultivate cu îngrășăminte chimice care stimulează talia plantei sau semințele și, de fapt, imită ceea ce se întâmplă cu oncogeneza în corpul uman, deoarece cancerul este o celulă care crește anarhic.

Ar trebui să adoptăm un stil vegan sau vegetarian?
Depinde de la caz la caz. Dacă un bolnav are o anemie severă din cauza cancerului, nu putem să-l obligăm să mănânce vegan sau raw-vegan pentru că anemia i se agravează sub limita de toleranță a corpului și există riscul să facă o complicație. Alimentația este cât de cât particularizată în această boală. Cărțile medicale și studiile spun de zeci de ani, iar acum văd că s-a trezit și Organizația Mondială a Sănătății, că abuzul de carne și mezelurile au un risc cancerigen. Deci, evităm carnea, zahărul și aditivii, în primul rând! În al doilea rând, evităm făina albă, guma de mestecat, băuturile răcoritoare chimizate, margarina, care contribuie și ele la declanșarea unui cancer în condițiile în care există și alți factori anteriori.

Studiul Organizației Mondiale a Sănătății a fost criticat vehement de autoritățile române, dar și de autoritățile altor state, pe motiv că, de fapt, doar consumul în exces de carne procesată ar putea genera riscul îmbolnăvirii cu cancer. Ce înseamnă „în exces”?
Aici e o figură de stil, un fel de a ne ascunde după cuvinte. Toate tipurile de mezeluri, de salamuri conțin nitrozamină, o substanță cancerigenă definită și atestată de toate studiile medicale și de toate laboratoarele. Cum să-mi imaginez eu că pot să mănânc puțină? Pe comercianții sau producătorii de mezeluri îi mai înțeleg, că își apără afacerea, dar pe oficiali nu am cum să îi înțeleg! Știm precis că nitrozamina din mezeluri este cancerigenă, pentru că se folosește și în unele institute de oncologie experimentală pentru a provoca un cancer la șobolani. Iar eu vin și îi spun poporului meu: „Știi, este cancerigenă, dar eu îți dau puțin, nu-ți dau mult!”? Mi se pare cinic…

Mulți dintre bolnavii de cancer au dus un stil de viață sănătos și totuși au făcut această boală. Nici nu au fost iradiați sau expuși unor substanțe cu potențial cancerigen…
Să nu cădem într-o extremă și să credem că numai mâncarea greșită este cauzatoare de cancer. Există și alți factori, ambientali, și fizici și chimici, și profesionali și, bineînțeles, există și un mare procent de cazuri de cancer făcut din motive psihoemoționale. Din păcate, acești factori oncogeni psihoemoționali nu au fost studiați prea bine. A existat un studiu serios făcut de un doctor german, dar din păcate a contraindicat citostaticele la bolnavii cu cancer și atunci Colegiul Medicilor din Germania i-a ridicat dreptul de liberă practică, a trebuit să se retragă.

Dar el a dovedit în decurs de câteva decenii, cât s-a ocupat de această problemă, rolul oncogen al unui anumit tip de stres asupra bolnavului. Aproape niciodată nu există un singur factor oncogen, întotdeauna acționează factori multipli! Și acel stres despre care a vorbit doctorul german și alimentația și parabenii din antiperspirante – care favorizează cancerul de sân – și radiația electromagnetică și insecticidele din agricultură, la profesioniștii care tratează plantele și cei care mănâncă organisme modificate genetic, fiecare vine cu contribuția lui și se atinge un vârf de agresiune când cancerul se declanșează și organismul nu mai reușește să fie eficient în procesele de apărare.

Există tratamente alternative, dovedite științific, ce funcționează?
Deși practic terapiile alternative de câteva decenii în profesia mea, eu nu sfătuiesc bolnavii să evite citostaticele și radioterapia. Eu îi trimit la citostatice și radioterapie, dar îi îndemn să facă și terapiile complementare. Colegii noștri oncologi, care le prescriu doar citostatice și radioterapie și eventual chirurgie oncologică, în majoritatea lor îi sfătuiesc pe bolnavi să nu recurgă la plante. După părerea mea e o atitudine greșită!

Cât de eficiente sunt terapiile naturiste în astfel de maladii?
Eu am, la ora actuală, în cabinet între 5 și 10 bolnavi zilnic cu diferite afecțiuni oncologice și le recomand extracte naturale de plante (fitoterapie), o anume dietă, îi trimit la un psiholog calificat pentru psihoterapie suportivă, le recomand în măsura în care primesc o terapie spirituală, să o folosească, să se roage mult, să aibă un duhovnic. Acestea sunt căile prin care noi încercăm să ajutăm bolnavii cu cancer. Și îi sfătuiesc pe toți să facă și citostatice și radioterapie. Un lucru dovedit științific și prin experiența mea personală, este că fitoterapia în mod sigur protejează bolnavii de efectele adverse ale radioterapiei și citostaticelor.

Am bolnavi care nu au încredere în plante ca eficiență în a-și trata cancerul, dar vin țintit la cabinet și îmi spun de când intră pe ușă: „Eu am venit să-mi dați extracte de plante ca să mă apăr de efectele adverse ale citostaticelor și ale radioterapiei”. Acum apar din ce în ce mai des observații clinice și studii timide care dovedesc că unele extracte de plante au și efect anticancer, nu numai protecție de citostatice și radioterapie.

Vom vedea în viitor… Din păcate, aceste studii se fac foarte greu pentru că există o mentalitate greșită: în primul rând, casele de asigurări de sănătate nu decontează tratamentele naturale, ci numai pe cele chimice; în al doilea rând, medicina oficială pregătește studenții și rezidenții în oncologie numai pe domeniul citostaticelor și radioterapiei. Cursurile de fitoterapie și de terapii alternative sunt postuniversitare și rareori se întâmplă să fie urmate și de un medic oncolog care vrea să afle valoarea acestor terapii alternative. Și atunci dacă 99% din medicii oncologi asta au învățat, asta dau, adică citostatice și radioterapie, nu se nasc ușor studii clinice serioase despre tratamente alternative.

Pe lângă a fi un bun medic sunteți și un bun creștin. Care este impactul credinței în viața medicului, dar și a bolnavului?
Există două studii vestite făcute în Statele Unite, pe loturi și pe metoda dublu-orb, unul pe 300 și unul pe 600 de pacienți, care dovedesc efectul și eficiența rugăciunii făcută pentru bolnav în timpul spitalizării. Bolnavii pentru care s-a rugat grupul de rugăciune au făcut mai puține recidive de infarct, mai puține edeme pulmonare acute sau stopuri cardiace, mai puține intervenții chirurgicale pe cord sau tahicardii paroxistice ventriculare ori supraventriculare. Deci, rugăciunea este dovedită ca fiind eficientă nu numai prin credință, ci și prin studii obiective dublu-orb făcute la patul bolnavului!

Mai există un avantaj: bolnavul credincios suportă mult mai bine evoluția bolii, este mai liniștit, mult mai optimist și încrezător în vindecarea lui, are un moral foarte ridicat. Bolnavul cu adevărat credincios nu face depresie niciodată sau foarte rar, când e depășit de situație. Toate aceste manifestări în viața lui psihică îl ajută în procesul vindecării.

În județul Caraș-Severin se construiește Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România. La ce sumă se ridică investiția și care este stadiul actual?
În jur de 5 milioane de euro… Patru pavilioane sunt gata, mai trebuie să construim 45 de saloane și sperăm ca în primăvară să putem finaliza lucrările și să o deschidem.

Cu ce se diferențiază Clinica Nera de celelalte centre de tratament oncologic?
În primul rând este prima clinică de recuperare oncologică din România. Reabilitarea sau recuperarea oncologică e o disciplină terapeutică ce există în toate țările din Europa, în afară de România. Sub acoperișul acestei noțiuni a reabilitării oncologice intră un departament de psihoterapie, unul de nutriție, unul de kinetoterapie, unul de stil de viață, unul de prevenție, unul de depistare precoce. Păi dacă institutele de oncologie din România au doar doi psihologi la 500 de paturi… e clar că nu e suficient!

Ce pacienți vor fi tratați acolo?
Nera e o clinică deschisă pentru bolnavii de cancer în stadiul 1 și 2, cel mult. Poate uneori și în stadii mai avansate, pentru că în afară de reabilitarea oncologică, vom face și tratamente de ameliorare sau rezolvare a reacțiilor adverse la tratamente citostatice și radioterapie sau a complicațiilor postoperatorii. Deci, noi ne-am propus să venim și în ajutorul bolnavilor tratați clasic care au reacții adverse.

Prof. dr. Pavel Chirilă este medic primar de medicină internă cu supraspecializare în fitoterapie și homeopatie, doctor în științe medicale și profesor de Bioetică. S-a născut în 1946 la Slatina Nera, în județul Caraș Severin, iar după 1989, a reușit să construiască mai multe instituții, între care spitalul creștin Christiana din București, școala postliceală sanitară și editura cu același nume, Centrul medical „Naturalia” și Centrul de îngrijiri paliative „Sfânta Irina”. În plus, a ctitorit o mănăstire de maici în Pipera, o alta la Slatina Nera și o biserică în Voluntari. Este unul dintre cei mai cunoscuți medici din București, specialist în tratamente naturiste și promotor al medicinei creștine.

Asociația “Salvează o inimă” a fost inființată pe data de 17 decembrie 2012, și își dorește să reunească sub același acoperiș un număr cât mai mare de profesioniști din diferite domenii, oameni bine pregatiți și motivați, oameni de bine, oameni simpli, cinstiți și onești, oameni care cu suflet și dedicare pot ajuta în campaniile și proiectele noastre și astfel împreună să ne atingem scopul final de a lăsa copiilor noștri o moștenire valoroasă, mărturie a faptului că noi oamenii, comunitatea în ansamblul ei, suntem tot ce trebuie și suficient pentru ca lucrurile să meargă într-o direcție bună.

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro