Bucuresti

Recondiționarea mobilei din lemn: 11 sfaturi bine de știut atunci când se readuc la viață piese vechi

Recondiționarea mobilei din lemn: 11 sfaturi bine de știut atunci când se readuc la viață piese vechi

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 1 an si 1 luna
Apartine de
DWF
Vizualizari
271

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

În industria de amenajări interioare, unul dintre trendurile ce persistă de o bună vreme în piață este cel al restaurărilor de mobilier. Piese de mobilă, peste care timpul a trecut, revin la viață pe baza pasiunii de a lucra cu materiale brute, unelte și scule de calitate, în numele esteticii. Recondiționarea de mobilier contribuie la unicitatea unui spațiu, completând un loc ce poate fi gândit de la 0, pe baza unor elemente de decor precum: nuanțele alese, materialele predominante și modul în care acestea se îmbină, expunerea la lumina de afară samd

Iată o serie de sfaturi bine de știut de către cei care doresc să recondiționeze mobilier vechi, având la îndemână atât uneltele sau sculele electrice necesare, cât și nivelul de pasiune optim pentru finalizarea unui astfel de proiect:

“Recondiționare” și “Restaurare” sunt sinonime?

Ai putea crede că cele două cuvinte ar descrie unul și același concept, însă nu este deloc așa. Iată ce diferențe există între recondiționarea unei piese de mobilier și restaurarea sa:

Recondiționarea piesei de mobilier

Reprezintă reintroducerea în uz a unei piese de mobilier ce nu mai poate fi folosită în prezent. Metodele de reparare utilizate au ca unic scop restabilirea nivelului de funcționalitate ințial. Materialele procurate pentru acest proces sunt irelevante, atât timp cât piesa respectivă poate fi din nou utilizată.

Restaurarea piesei de mobilier

Refacerea / reconstituirea mobilierul vechi, pe baza modelului inițial și a stilului de lucrătură utilizat la momentul respectiv. Proiectele de restaurare sunt realizate de ateliere specializate, utilizându-se materiale identice cu cele originale, în timp ce uneltele folosite datează din perioada în care piesa respectivă a fost realizată.

Recondiționare mobilier din lemn: Scule, unelte și alte materiale Înainte de a trece la sfaturile esențiale pentru realizarea unui astfel de proiect, este important să vedem mai întâi lista cu scule și unelte necesare pentru recondiționare:

Scule și unelte pentru recondiționarea mobilei din lemn

- Bormasina cu acumulator
- Fierăstrău manual
- Cleme cu șurub
- Ciocan metalic
- Ciocan din cauciuc
- Daltă și șpaclu
- Rindea
- Cuțit pentru chit
- Riglă, ruletă, nivelă
- Șlefuitor electric.

Alte materiale cu suprafața abrazivă

- Smirghel cu granulație medie
- Bureți abrazivi
- Perie de sârmă
- Lână de oțel

Substanțe chimice pentru îmbinări și tratarea lemnului

- Decapanți
- Chit de lemn
- Grund
- Vernis
- Baiț
- Ceară pentru lemn
- Adeziv pentru lemn

Alte produse utile în procesul de recondiționare

- Echipament de protecție: mănuși, ochelari, salopetă
- Pensule, trafalet.

Cum se recondiționează mobilierul din lemn?

Dacă vrei să adaugi această activitate interesantă pe lista personală cu pasiuni de weekend, ține cont de următoarele sfaturi:

1. Verifică în detaliu zonele deteriorate asupra cărora dorești să intervii mai târziu.
2. Pe baza decapantului avut la îndemână, îndepărtează finisajele de pe suprafața elementelor de lemn vopsite. Ulterior, îndepărtează și vopseaua sau lacul aplicate, cu ajutorul aceluiași produs. Metodă alternativă: îndepărtarea acestor pelicule cu ajutorului șmirghelului.
3. Îndepărtează reziduurile obținute în urma acestei prime acțiuni, apoi curăță întreaga suprafață tratată cu diluant.
4. Zgârieturile depistate în etapa de verificare se acoperă cu un strat de chit.
5. Toate piesele realizate din material lemnos se șlefuiesc foarte bine într-o primă fază, pentru a se putea vopsi și da cu lac mai târziu.
6. După șlefuirea suprafețelor din lemn, pe acestea se aplică o peliculă de baiț sau vopsea, în funcție de preferințele personale.
7. După uscarea acestora, urmează să fie aplicat un strat de grund peste elementele din lemn ale piesei de mobilier respective. După uscarea sa, grundul se șlefuiește bine cu ajutorul șmirghelului de granulație medie.
8. Lacul se aplică la final, în ultima etapă a tratării lemnului.
9. Dacă pur și simplu îți dorești să îi oferi unei piese de mobilier luciul de altădată, tot ce trebuie să faci este să o șlefuiești bine într-o primă etapă, pentru îndepărtarea prafului, apoi să aplici un strat de ceară.
10. Înlocuirea elementelor de îmbinare (ex: balamalele) și a celor de prindere (ex: mânerele) pot reprezinta simple trucuri de reîmprospătare a imaginii unei piese de mobilier vechi.
11. Pentru înlocuirea picioarelor vei avea nevoie de suporturi de prindere a șuruburilor în formă de L, pe care le montezi rapid cu ajutorul uneibormasini cu acumulator. Pentru niturile slăbite, se poate injecta adeziv epoxi în găurile acestora.

În final, nu mai rămâne decât să adăugăm faptul că, după recondiționare, durata de viață a unei piese de mobilier este determinată și de întreținerea sa.

Îți recomandăm să afli mai multe informații utile pe Google, privind tratamentele de îngrijire pentru mobila din lemn, mai ales când aceasta conține și textile sau decorațiuni ce pot fi alterate de anumiți compuși chimici.

Sursa foto: drive.google.com/file/d/1uinSjPp3VjX-H484cE-TTnm31mNBv1gH/view?usp=sharing