Bucuresti

Rolul imagisticii pentru stabilirea unui diagnostic

Rolul imagisticii pentru stabilirea unui diagnostic

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 saptamani si 6 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
63

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Imagistica medicală cuprinde numeroase tipuri de proceduri care sunt utilizate pentru diagnosticul bolilor, pentru tratament și monitorizare. Aceste investigații utilizează raze X, ultrasunete sau câmp magnetic pentru a prelua imagini ale structurilor interne, țesuturilor și organelor. Cu siguranță ai efectuat măcar o dată în viață o radiografie sau o ecografie, însă mai există și alte tipuri de proceduri imagistice, cum ar fi angiografia, RMN-ul, tomografia computerizată sau mamografia. Fiecare are indicații diferite, calitatea imaginilor oferite fiind variabilă de la un tip de procedură la altul. Însă de ce sunt atât de importante aceste proceduri de diagnostic? Află care este rolul acestora în medicină și ce tipuri de investigații imagistice există.

Rolul imagisticii în diagnostic

Imagistica are un rol extrem de important pentru diagnosticul unei liste lungi de afecțiuni. Dar ce este atât de special în legătură cu investigațiile imagistice? Ei bine, acestea permit vizualizarea structurilor interne, fără a fi nevoie de realizarea unei incizii. Cu alte cuvinte, medicul poate vizualiza starea țesuturilor și organelor interne în detaliu, fără a fi nevoie de îndepărtarea țesuturilor care stau în cale. Prin urmare, imagistica include în general proceduri non-invazive și uneori minim-invazive.

Astfel, procedurile imagistice pot depista tumori benigne (necanceroase) și maligne (canceroase) de dimensiuni foarte mici, țesuturi precanceroase, modificări structurale ale organelor interne, creierului, oaselor, coloanei vertebrale, vaselor de sânge, articulațiilor, blocaje la nivelul vaselor de sânge (cheaguri, plăci de aterom). Avantajul este că unele investigații imagistice pot depista afecțiuni grave în stadiu incipient, ceea ce crește șansele de supraviețuire ale pacientului.

Acestea pot fi recomandate dacă există simptomatologie sugestivă pentru anumite afecțiuni sau atunci când analizele de sânge sunt anormale. Procedurile imagistice pot fi utilizate și pentru ghidajul altor proceduri de diagnostic, cum ar fi biopsia (recoltarea de țesut pentru analiză).

Fără imagistica medicală, diagnosticarea afecțiunilor ar fi extrem de dificilă. Simptomele și analizele de sânge nu sunt întotdeauna suficiente pentru a trage o concluzie. Organismul este foarte complex, iar pentru un diagnostic diferențial este nevoie de investigații amănunțite cum sunt cele imagistice. Pe de altă parte, acestea sunt utilizate și în tratamentul unor afecțiuni, precum și pentru monitorizarea bolilor și aprecierea eficienței tratamentelor.

Tipuri de proceduri imagistice

Procedurile imagistice sunt de multe feluri, care la rândul lor prezintă mai multe subtipuri.

Ecografia

Ecografia este cea mai simplă metodă de diagnostic, utilizată de rutină pentru screeningul unor afecțiuni. De asemenea, aceasta se utilizează pentru ghidajul biopsiei și puncției aspirative. Investigația utilizează un dispozitiv cu ultrasunete care este deplasat pe piele și un gel special. Uneori, sondele ecografice pot fi introduse în orificii naturale, cum ar fi în vagin sau în gât. Ecografia abdominală, cardiacă și cea transvaginală se utilizează cel mai des. Există și alte tipuri de ecografii, cum ar fi:

  • Ecografie Doppler – preia informații de la nivelul vaselor de sânge.
  • Ecografie de sân – utilizată de către medici imagiști, chirurgi și oncologi cu specializare în Senologie, pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor mamare.
  • Ecografie de morfologie fetală – utilizată în monitorizarea sarcinii. Poate fi 2D, 3D sau 4D.

Mamografia

Mamografia se utilizează în screeningul cancerului de sân la femeile peste 40 de ani. Aceasta utilizează raze X pentru a prelua imagini ale țesutului mamar. Presupune presarea sânului între două suprafețe dure.

Angiografia

Angiograful utilizează raze X pentru a prelua imagini de la nivelul arterelor, fiind utilă astfel în diagnosticul aterosclerozei, anevrismelor și trombozelor. Presupune inserarea unui cateter (tub subțire din plastic) în vasele de sânge și injectarea unei substanțe de contrast care evidențiază țesuturile sub razele X. Investigația poate fi de mai multe tipuri, în funcție de zona investigată – angiografia membrelor superioare/inferioare, coronarografie.

Examenul RMN

Examenul RMN (rezonanță magnetică nucleară) utilizează câmpul magnetic pentru a prelua imagini ale structurilor interne. Este adesea utilizat în diagnosticul unor afecțiuni la nivelul creierului (scleroză multiplă, epilepsie, afecțiuni psihiatrice, accidente vasculare cerebrale). Presupune introducerea pacientului sau zonei investigate într-un aparat circular, care scanează imaginile și le trimite într-un soft pentru configurare. Examenul RMN poate fi asociat cu angiografia (angio-RMN).

Tomografia computerizată


Tomografia computerizată (examenul CT) utilizează razele X pentru a prelua imagini din corp. Aceasta se utilizează în special pentru depistarea formațiunilor benigne și maligne din organism. Se efectuează în mod similar cu examenul RMN, prin introducerea pacientului într-un aparat tip gogoașă, care scanează corpul din mai multe unghiuri. Și această investigație poate fi asociată cu angiografia (angio-CT).

Așadar, imagistica medicală are un rol deosebit în medicină, facilitând diagnosticul, monitorizarea și tratamentul bolilor.

Sursa foto: pexels.com/ro-ro/fotografie/tehnologie-boala-afec-iune-imbolnavire-7089617/