Bucuresti

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro

Rolul psihologic al lecturii asupra copilului

Rolul psihologic al lecturii asupra copilului

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
593

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Nu știu dacă ați observat, dar bibliotecile nu mai sunt la modă, iar oamenii care colecționează cărți sunt tot mai puțini. Părinții sunt prea ocupați, stresați, obosiți ca să mai acorde timp cititului. Internetul ține loc azi de informare, de cărți, de cultură. Copiii preiau această meteahnă (fac ceea ce văd în casă), iar profesorii nu fac aproape nimic pentru a schimba această stare de lucruri.

Ba mai mult, profesorii complică tendința, menținând în programa școlară aceleași bibliografii vechi de zeci de ani, fără a ține cont de cărțile extraordinare apărute între timp și care ar putea să stârnească interesul copiilor de astăzi pentru lectură. Pentru că da, lumea se află într-o continuă evoluție, copiii de azi nu mai sunt cei de ieri, sunt copii crescuți cu internet și telefonie mobilă, au alte aptitudini, alte interese și în mod evident alte reacții. În plus, de foarte mulți ani, oferta de carte este atât de vastă, iar promovarea cărților mediocre este atât de agresivă încât este foarte greu să faci alegerile care contează pentru copilul tău.

Pe de altă parte, nu este o noutate pentru nimeni, copiii nu mai citesc aproape deloc. Este greu de identificat o cauză, există mai curând o multitudine de cauze (folosirea excesivă a device-urilor electronice, orele numeroase petrecute în fața televizorului). Și desigur, mai există și consecințe care, pe termen lung, pot face foarte rău copilului (nu mai înțelege cuvinte uzuale, nu mai este în stare să se exprime corect).

Cititul este la fel de important în viața unui copil ca educația primită de la părinți sau mersul la școală. Nu este nimic exagerat în această afirmație. Lumea imaginară pe care o construiește copilul în timpul lecturii îl va ajuta la fel de mult dacă nu și mai mult decât educația din familie sau orele de chimie, fizică, matematică din școală. Lectura este cea care formează adultul de mâine, cel care va trebui să ia decizii și să se confrunte cu diverse situații. De ce se întâmplă asta?

  • Cititul dezvoltă creierul copiilor: lectura îi ajută să gândească, să învețe, să discearnă, să înțeleagă.
  • Lectura îi ajută pe cei mici să dobândească noi cunoştinţe. Copilul acumulează informații utile și își formează o cultură care îl va ajuta în viață.
  • Citind își dezvoltă imaginația: lectura stimulează puterea creatoare și dezvoltă imaginația.
  • Cărțile îi ajută pe copii să învețe să se exprime, să-și îmbogățească vocabularul cu expresii și cuvinte noi și să-și dezvolte logica.
  • Lectura stimulează memoria: pentru că lectura stimulează activitatea cerebrală, iar astfel memoria este menținută în timp.
  • Își dezvoltă abilități sociale, cititul încurajează interacțiunea socială. De asemenea, lecturile dezvoltă empatia și influențează, într-un mod hotărâtor, succesul școlar.
  • Nu în ultimul rând, lectura sporește încrederea în sine. Faptul că știu diverse lucruri pe care alții nu le știu (sau că înțeleg ceea ce altora le-a scăpat) îi face pe copii să creadă mai mult în ei și în ceea ce pot face.

Cum poți dezvolta interesul pentru lectură copiilor

Părinții pot face în așa fel încât copiilor să le placă lectura:

  • Să le citească în primii ani de viață, 15-30 de minute pe zi, din cărți frumos ilustrate.
  • Să le creeze o bibliotecă personală și să îi învețe s-o îmbogățească pe măsură ce cresc. Ideea de bază este aceea că lectura nu este o obligație, ci o activitate plăcută, relaxantă.
  • Să combine timpul pe care copiii îl petrec în compania device-urilor cu timpul pe care îl petrec citind cărți.
  • Să discute cu copiii despre cărțile pe care le citesc, să afle ce personaje le plac și de ce.
  • Să împrumute cărți de la bibliotecă împreună cu cei mici.
  • Să le spună copiilor ce cărți citesc ei înșiși, despre ce este vorba și de ce le plac (sau nu) acele cărți.

La Editura Trei găsești numeroase cărți pentru copiii de toate vârstele. Răsfoiește-le pe cele despre care crezi că l-ar face curios pe copilul tău și oferă-le în dar. Nu uita să discuți cu el despre cărți și să-i explici de ce acestea sunt importante pentru formarea lui.

Sursa foto: imgur.com/a/DYbwYpg

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro