Bucuresti

Rolul sedintelor de psihoterapie pentru sanatatea seniorilor din centrele de ingrijire batrani

Rolul sedintelor de psihoterapie pentru sanatatea seniorilor din centrele de ingrijire batrani

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 2 saptamani si 2 zile
Vizualizari
434

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Serviciile de psihoterapie – criteriu esential de alegere a unui camin de batrani

Nucleu al devenirii si al binelui din viata membrilor sai, familia este un concept care include responsabilitate si grija fata de toate persoanele care fac parte din acest intreg, important inclusiv pentru intreaga societate. La randul sau, grija este elementul care consolideaza orice familie. Preocuparea si interesul fata de proprii copii va fi o coordonata importanta pentru intreaga viata, insa si reciproca este la fel de valabila.

Grija pentru parinti si bunici nu este doar un sentiment generat din afectiunea pentru oamenii dragi din familie, ci un mod de a le spune “multumesc” celor pentru care, o viata intreaga, seniorii de acum au avut o preocupare constanta. Decizia de a gasi un loc cald, in care batranii din familie sa se simta ca acasa are ca si fundament binele acestora.

Multi dintre membrii tineri ai unei familii nu au timpul necesar pentru a le asigura seniorilor ingrijirea de care au nevoie. Job-urile sunt istovitoare, iar unii gasesc important sa-si construiasca o viata intr-o alta tara. In acest context apare necesitatea de a gasi un centru ingrijire batrani care sa suplineasca grija familiei, responsabil si eficient.

Nu se poate spune ca identificarea celui mai bun camin dintr-o multitudine de centre de ingrijire batrani este un demers simplu de realizat, dar daca se tine cont de cateva aspecte importante, scopul va putea fi atins. La modul general, batranii au nevoi specifice, care necesita evaluare si atentie individuala. Numeroase afectiuni ale batranetii au ca simptome durerile si deplasarea anevoioasa, motiv pentru care le vor fi necesare sedinte de si kinetoterapie, pe care un camin bun le poate asigura. Exista, insa, si cazurile batranilor care se confrunta cu boli degenerative, pentru care sedintele cu un psiholog pot fi esentiale.

Boli precum Alzheimer si Parkinson afecteaza zone ale creierului care nu vor mai avea capabilitatea sa controleze memoria, judecata, comportamentul, limbajul sau inteligenta. Ambele sunt boli neurodegenerative ale batranetii, care afecteaza barbati si femei deopotriva. Un batran afectat de Alzheimer se va confrunta cu dementa, practic cu un declin mintal. Nu doar ca ii va fi afectata memoria, ci va avea un comportament deviant si tulburari de personalitate. Pe de alta parte, batranii care se confrunta cu Parkinson vor manifesta probleme de echilibru.

Partea buna – daca se poate vorbi despre parti bune intr-o boala degenerativa – consta in faptul ca in stadiile usoare si moderate, tehnicile si exercitiile pe care un psiholog le poate aplica, pot avea rezultate bune pentru batranii afectati. Cu ajutorul acestor practici ce tin de psihoterapie, se pot stimula memoria si atentia, functiile executive si concentrarea. Mai mult, tehnicile aplicate contribuie la activarea partii emotionale a pacientilor.

Pretul, factor important in alegerea unui camin de batrani, se evalueaza in functie de serviciile asigurate

Pentru mare parte dintre apartinatori, este foarte important pretul pe care il practica un camin de batrani spre care s-au orientat in timpul cautarilor. Nu se poate spune ca este o abordare gresita, insa ar fi oarecum superficial ca doar pretul sa conteze cand vine vorba despre factorii de decizie. Un pret mai mare este, de regula, rezultatul serviciilor asigurate pentru batrani si acest aspect conteaza, motiv pentru care trebuie sa fie analizat in detaliu.

Orice batran are nevoi specifice. Daca in mare majoritate, caminele le ofera posibilitatea de a desfasura diverse activitati ocupationale, nu toate ofera servicii de kinetoterapie, masaj sau sedinte de psihoterapie. Toate serviciile de care pot beneficia batranii intr-un centru dedicat contribuie la o calitate a vietii superioara.

Pe de alta parte, locatia unui camin este foarte importanta pentru apartinatori. Multi dintre acestia sunt plecati in afara granitelor tarii, insa acest aspect nu ii impiedica sa isi viziteze parintii sau bunicii lasati in grija personalului unui centru dedicat. De regula, acestia aleg sa vina in tara cu avionul si, prin urmare, i-ar ajuta sa ajunga repede la un camin situat aproape de aeroport.

In concluzie, orice camin dedicat ingrijirii batranilor, care prinde in oferta sa servicii cu mult peste medie, nu are cum sa evite preturile usor mai mari fata de caminele care se rezuma doar la cazare si cateva activitati recreative.