Bucuresti

Satisfacția profesională: cum alegi cariera potrivită?

Satisfacția profesională: cum alegi cariera potrivită?

Detalii stire

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 4 luni si 3 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
106

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Alegerea profesiei nu este cea mai ușoară misiune pe care o avem în viață. Paleta din care putem alege este generoasă, dar alegerea trebuie să fie făcută în funcție cunoștințele, abilitățile, așteptările noastre, pentru că satisfacția profesională este importantă. Îți spunem, în acest articol, ce poate însemna satisfacția profesională, indiferent de profesia pe care o avem. Ceea ce trebuie însă să reții este că fiecare job este diferit. De exemplu, fișa postului de asistent medical generalist în Germania poate diferi substanțial de fișa postului de asistent medical în România. Satisfacțiile profesionale ale asistentului medical însă pot fi foarte mari, indiferent de țară în care se desfășoară activitatea.

Siguranța financiară

Pentru cei mai mulți dintre noi, banii sunt cel mai important aspect atunci când îți alegi drumul profesional. Sunt importante de asemenea și atmosfera din cadrul companiei sau instituției, calitatea managementului, compatibilitatea cu șeful direct, bonusurile sau beneficiile pe care le primesc angajații, dar punctul central, cel în jurul căruia se învârt toate celelalte, îl constituie banii.

Capacitatea de muncă

Petreci la muncă cel puțin 40 de ore pe săptămână. Tocmai de aceea este important să faci parte dintr-o echipă dinamică, să te bucuri de un mediu de lucru plăcut, prietenos, să ai în jurul tău oameni cu care poți lucra bine în echipă. Este foarte important și pentru tine și pentru angajator ca tu să te adaptezi foarte repede și bine în colectiv și să-ți placă ceea ce faci.

Implică-te activ ori de câte ori poți

Implicarea nu înseamnă că te lauzi cu ceea ce știi sau cu ceea ce poți să faci. Implicare înseamnă că poți contribui activ la efortul întregii echipe. De asemenea, nu este important să găsești întotdeauna cea mai bună soluție pentru echipă, dar de fiecare dată când ai o idee ar fi bine s-o exprimi. Poți primi aprecierea superiorilor tăi, iar colegii tăi vor realiza că se pot baza pe tine și ești un om de bază în departament.

Nu înceta să te dezvolți personal

Citește în fiecare zi câte ceva din domeniul în care activezi. Există foarte multe schimbări care au loc, nu numai la nivel tehnologic, dar și în ceea ce privește modul de gândire, organizare, ierarhizare. Important pentru tine este să fii un angajat conectat la contextul profesional din care faci parte. Din nou, este important indiferent de domeniul de activitate.

Participă la evenimente profesionale din domeniul tău de activitate

Ideal ar fi să profiți cât poți de oportunitățile de dezvoltare profesională care se ivesc. Multe dintre ele sunt organizate gratuit de firme, tocmai în ideea de a-și încuraja angajații să fie mai buni. De asemenea, este important să intri în legătură cu persoane care au preocupări și interese ca ale tale și să înveți din cunoștințele și experiențele celorlalți. Tot ce ai de făcut este să identifici ce îți face plăcere și cum poți fi mai bun în ceea ce faci, cum te poți dezvolta.

Ce nu înseamnă cariera potrivită Cariera potrivită nu înseamnă:

  • Părerea celorlalți despre tine. Dacă nu găsești înțelegere iar ideile tale nu contează pentru ceilalți poate ar trebui să schimbi jobul. Prestigiul tău este important în măsura în care poți face ca lucrurile să meargă mai bune.
  • Bani. Partea financiară este esențială, dar nu este singurul. Este necesar să-ți placă ceea ce faci, altfel efortul este inutil.

Să alegi cariera care îți aduce cea mai mare satisfacție profesională înseamnă să faci ce-ți place. În felul acesta munca nu va mai părea muncă, ci pasiune. Ideea nu este aceea de a nu munci niciodată, ci aceea de a munci, atunci când o faci, cu plăcere.

Sursa foto: shutterstock.com