Bucuresti

"Tarkovski in 2012", la Cinemateca Eforie

Detalii film

Categorie
Filme la cinematografe
Modificat
acum 8 ani si 1 saptamana
Vizualizari
804

Reprezentari

DataOraLocatie
Miercuri 5 decembrie 2012 - Joi 6 decembrie 2012 

Voteaza & Distribuie

Prezentare film

„Tarkovski in 2012", la Cinemateca EforieIn zilele de miercuri, 5 decembrie, si joi, 6 decembrie, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Romane gazduieste patru filme prezentate in cadrul evenimentului „Tarkovski in 2012. 80 de ani de la nastere".


Programul de la Cinemateca Eforie include doua documentare despre marele cineast rus Andrei Tarkovski, semnate de Evgheni Borzov, si versiunile originale, necenzurate, ale capodoperelor lui Tarkovski ANDREI RUBLIOV (PATIMILE LUI ANDREI) si SOLARIS, ambele lansate pe DVD in Rusia anul acesta. Toate cele patru filme sunt prezentate in premiera in Romania.


Evenimentul „Tarkovski in 2012. 80 de ani de la nastere" (4-7 decembrie a.c.), finantat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, este organizat de Asocatia „Orante" (initiatoarea proiectului), Ambasada Federatiei Ruse in Romania, Primaria Municipiului Bucuresti, Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana, Muzeul National al Taranului Roman, Fundatia Charta si Fundatia Art Viva.Programul de la Cinemateca Eforie si prezentarea filmelor:Miercuri, 5 decembrie

17:30 MAGNETISMUL MEMORIEI


Film documentar de Evgheni Borzov (Rusia, 2006)

Prezinta criticul de film Elena Dulgheru, director al proiectului „Tarkovski in 2012"


Filmul reda, din interviuri cu martori, o intalnire de creatie aproape uitata a lui Andrei Tarkovski cu cinefilii din Ivanovo, in 1976. Filmarile au fost realizate in Zavrajie, Iurievet si Ivanovo – localitati din zona natala a regizorului, la Paris si la Roma.

Diploma speciala la Festivalul International de Film Documentar „Punto de Vista", Navarra (Spania, 2007).


19:00 PATIMILE DUPA ANDREI


Varianta originala a filmului ANDREI RUBLIOV de Andrei Tarkovski (URSS, 1966)

Prezinta istoricul de film prof. univ. Dmitri Salinski (Rusia)

Premiul Asociatiei Criticilor de Film, Paris, 1968; Premiul FIPRESCI si premiul pentru Cel mai bun scenariu – Cannes, 1969; alte noua premii internationale.


„Realizat in maniera frescei istorice, filmul povesteste viata celebrului iconar rus de la cumpana secolelor XIV-XV, Andrei Rubliov. Actiunea se desfasoara pe durata unui sfert de veac si este alcatuita dintr-un prolog si sase parti." (Elena Dulgheru, „Tarkovski: Filmul ca rugaciune", editia a III-a, 2004)


Joi, 6 decembrie

17:00 ANDREI TARKOVSKI: CULEGATORUL DE VISE


Film documentar de Evgheni Borzov (Rusia, 2010)

Prezinta criticul de film Elena Dulgheru, director al proiectului „Tarkovski in 2012"

Bazat pe cartea Laylei Alexander-Garrett despre ultimul film al lui Tarkovski, documentarul recreeaza procesul realizarii filmului SACRIFICIUL, utilizand fotografii si materiale video unice, surprinse de Layla Alexander in 1985, cand fusese translatorul regizorului.


Premiul „Centrului pentru glorie nationala al Rusiei" la Concursul National Istorico-Educativ „A servi Patria: nume si fapte" (2011); diploma la Festivalul International de Film „Viteazul de aur", Omsk (Rusia, 2012).


18:30 SOLARIS de Andrei Tarkovski, varianta originala (URSS, 1972)


Prezinta istoricul de film prof. univ. Dmitri Salinski (Rusia)

Marele Premiu Special al Juriului si Premiul Centrului Evanghelic – Cannes, 1972; premiul pentru Cel mai bun film al anului – Festivalul de Film de la Londra, 1972; diploma de onoare la Festivalul de Film de la Strandford, 1973.


„Actiunea, plasata intr-un viitor nedefinit, urmareste itinerariul astronautului Kris Kelvin, trimis in misiune pe planeta Solaris pentru a elucida misterele observate de predecesorul sau, pilotul Berton. (...) Filmul isi muta treptat centrul de greutate dinspre stiintifico-fantastic, spre o dezbatere despre morala stiintei si despre adevaratele valori ale umanitatii." (Elena Dulgheru, „Tarkovski: Filmul ca rugaciune", editia a III-a, 2004)


Va asteptam!


Parteneri media ai Arhivei Nationale de Filme – Cinemateca Romana: Observator cultural, Tabu, Cinemagia, CinemaRx, Port.ro, Urban Things – Chestii Urbane, Bucuresteni.ro, Calendar Evenimente, COOPerativa Urbana.


Pentru mai multe informatii:

cinematecaromana@gmail.com

www.facebook.com/cinemateca.romana