Bucuresti

Tot ce este bine de știut despre vin rosé

Tot ce este bine de știut despre vin rosé

Detalii articol

Categorie
Articole / anunturi mancare si bautura
Modificat
acum 2 luni si 1 saptamana
Vizualizari
120

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Vin rosé: care sunt cele mai interesante curiozități despre el? Iată mai multe informații de interes pentru tine!

Nu este necesar să fii un expert culinar sau somelier de profesie pentru a alege vinul perfect evenimentului tău. În epoca modernă informația este mult mai facil de accesat și mai toți furnizorii recomandă fiecare sticlă pentru o anumită asociere culinară și vin în întâmpinarea consumatorilor cu recomandări, sfaturi și idei pentru a transforma această achiziție într-o adevărată experiență unică și de repetat.

Vremea începe în sfârșit să se încălzească, ceea ce înseamnă că este timpul să răcoriți rosé-ul! Prin urmare, luați colacul dvs. preferat de piscină și subtitrați acea fotografie perfectă „#LavieenRosé”, deoarece rosé este mai mult decât un vin roz - este un stil de viață, iar unii chiar numesc rosé-ul un capriciu. Rosé este aici pentru a rămâne pentru că ne amintește de soare și de vremuri fericite, dar mai ales pentru că este delicios. Având în vedere asta, iată tot ce ai vrea să știi despre băutura ta roz preferată.

În ultimii câțiva ani, vinul rosé a fost categoria de vinuri cu cea mai rapidă creștere – și, potrivit statisticilor, continuă să se bucure de o popularitate crescută, mai ales în rândul generațiilor tinere. Acestea fiind spuse, rosé a fost de fapt savurat de secole, cu mult înainte să devină în vogă printre mileniali. — de la imperiile romane și grecești până la Riviera franceză sau la zinfandelul alb, lipicios și dulce al aniilor ’70.

Atunci când căutați un magazin de vinuri veți găsi nenumărate vinuri albe și roșii. Ele provin de pe tot globul și sunt obținute din diferiți struguri. Fiecare vin are propriul stil și personalitate, iar vinul roz nu face excepție sau abatere de la această regulă.

În esență, acest vin rosé este produs oriunde în lume și din majoritatea soiurilor de struguri roșii, iar factorii primari care influențează gustul sunt clima în care sunt cultivați strugurii și intențiile vinificatorului. În anumite regiuni, grupuri de producători colaborează pentru a defini un anumit stil sau standarde de calitate, în timp ce în alte regiuni, vinăriile și etichetele individuale sunt libere să-și definească propriul stil, indiferent de competiția lor.

Câteva regiuni de vin rosé notabile:

Provence, Franța
: vinuri roz pal sau roze uscat, inima și sufletul țării trandafirilor. Băuturile roz din această regiune sunt făcute în mod tradițional cu struguri Grenache, Syrah sau Mourvedre, care produc vinuri cu corp lejer și răcoritoare;

Valea Ronului
, Franța: Rosé din această regiune este adesea făcut cu struguri Cabernet Franc și Pinot Noir, care conferă vinurilor arome pământoase și ușor fructate;

Spania și sudul Italiei
: pentru un gust mai corpolent, cu puțin mai multă putere, savurați un rosato spaniol sau un rosato italian - sunt destul de aromați și au adesea o nuanță de roz mai intens;

California de Nord,
țara viticolă a lui NorCal (Napa, Sonoma, Mendocino) poate fi cunoscută pentru mătcile sale pline de corp și celebrul cab sauv, dar această regiune produce un vin roz delicios de crocant;

Apoi există rosé din Noua Zeelandă, Oregon, Lacurile Finger din New York, Portugalia și chiar Anglia care fac și ele un rosé spumant delicios.

Este un mit recurent că toate vinurile trandafirii-roz închis sunt dulci și cele trandafirii roz-pal sunt uscate. Nu este întotdeauna cazul - nuanța de roz a unui vin nu se corelează cu dulceața sa. Culoarea unui rosé depinde și de perioada de timp în care sucul este în contact cu coaja strugurilor, precum și de tipul de struguri folosit. Strugurii cu coaja mai groasă pot crea, de asemenea, un vin cu nuanțe mai profunde, mai intense.

Deoarece tonurile de roz mai închise petrec mai mult timp atingând pielea, vă puteți aștepta ca vinul rezultat să fie mai fructat, mai plin de corp și mai bogat - dar nu neapărat mai dulce. Vinul, indiferent de culoarea lui, capătă o mare parte din dulceața sa din zaharurile reziduale rămase după fermentare.

Da, roșu plus alb este egal cu roz în spectrul de culori, dar vinul roz nu este făcut prin amestecarea culorilor strugurilor, cum ar fi cazul vopselurilor - există mult mai multă știință și tehnică. Indiferent ce soiuri de struguri sunt în joc, există trei metode cunoscute ca principale în a produce un vin rosé:

Macerare scurtă: Aceasta este cea mai comună metodă. Strugurii roșii sunt zdrobiți ușor și apoi lăsați să macereze (odihnească) în contact cu sucul pentru un timp limitat - de obicei între 2 și 48 de ore, în funcție de stilul dorit de rosé (comparativ, macerarea vinului roșu poate dura săptămâni sau luni). Lotul rezultat de suc este îndepărtat de pe coajă și lăsat să fie supus fermentației (procesul prin care zahărul se transformă în alcool și dioxid de carbon). În cele din urmă, voila, avem vin rosé!

Saignée: Această metodă de „sângerare” implică luarea unui suc din etapele incipiente ale preparării unui vin roșu și fermentarea acestuia într-o cuvă nouă pentru a crea vin rosé.

Amestecare: Pur și simplu, o atingere de vin roșu este amestecată într-un lot de vin alb, vopsind vinul în roz și creând rosé. Această tehnică este neobișnuită cu vinurile roze (în unele zone, este interzisă), dar uneori este folosită destul de des pentru a face vin spumant de culoare roz. Rosé este, fără îndoială, sinonim cu vara. Nu vă puteți abține să nu vă imaginați sorbind un pahar de roz rece pe litoral. În timp ce rosé-ul uscat este un aperitiv minunat, se joacă, de asemenea, foarte frumos cu o gamă largă de alimente datorită acidității și caracteristicilor fructate.

Acestea fiind spuse, vinul rosé este ceva de care te poți bucura (și ar trebui!) pe tot parcursul anului fără restricții. Rosé spumant din ce în ce mai popular se îmbină la fel de minunat cu un miel asezonat cu ierburi servit de Paște, precum și cu bruscheta de rozmarin cu brânză de capră în preajma sărbătorilor. Ai nevoie de un alt motiv pentru a iubi vinul rosé? Te poți bucura de un vin roz de bună calitate, fără a investi un buget colosal și iată și câteva recomandări din partea noastră:

Baiasyra

Această familie de vinuri îndeplinește visul fondatorului lui Baglio di Pianetto, contele Paolo Marzotto, de a crea vinuri care să combine caracterul sicilian și eleganța franceză. Produs din soiul de struguri Syrah vinificați în alb. Prezintă parfum și caracter deosebit, arome pure de fructe: dude, smochine, rodie, și nectarine. Notele de trandafiri se remarcă ca indiciu al fineții și eleganţei și este un însoțitor versatil pentru aperitive, supă de fructe de mare, brânzeturi proaspete, pizza și crustacee.

Pinot Grigio Rosé

Unul dintre cele mai elegante soiuri de struguri. Procentul ridicat de lut al solului, bine echilibrat cu caranto, conferă vinului note bine definite, mineralitate și prospețime. Strugurii sunt selectați dintre cele mai vântate și însorite podgorii, unde se coc perfect. Recolta este fragmentată pentru a ajunge la echilibrul perfect între nota de aciditate cu prima culegere și notele aromate și fructate cu cea de-a doua. După ce au fost culeși, strugurii sunt refrigerați la o temperatură de aproximativ 0 °C. Apoi aceștia sunt presați pentru extragerea culorii și a substanțelor de aromă. Culoarea lui amintește de cupru și este completată de nuanțe roz, vinul are aromă plăcută ce amintește de pere, flori uscate și fragi. Pinot Grigio Rosé este ideal servit ca aperitiv, sau alături de preparate din pește.

Uno di Uno Puglia Primitivo Rosé

Particularitatea acestui vin, obținut din soiul de struguri Primitivo, se bazează pe metoda sa de vinificare care implică utilizarea pietrelor de moară în timpul procesului de fermentare. În zilele noastre, strugurii sunt vinificați în pietrele de moară „moderne” din oțel inoxidabil, a căror formă și caracteristici le reflectă pe cele originale. Cu o culoare roz elegantă, aroma de trandafir dă vinului o notă proaspătă tipică și un parfum adânc de mure și afine, blând și plăcut la gust. Uno di Uno Puglia Primitivo Rosé este excelent ca aperitiv, cu platouri de pește sau mezeluri, sau carne albă.

Care este preferatul tău și mai ales în ce combinație culinară îl preferi?