Bucuresti

Unde poți închiria o vilă pentru un sediu de birouri în București?

Unde poți închiria o vilă pentru un sediu de birouri în București?

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Apartine de
ESOP Consulting
Vizualizari
790

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Vilele amenajate în spații de birouri cumulează o suprafaţă totală de aproximativ 941.800 mp dintre care aproximativ 170.000 mp se poate închiria imediat, ceea ce reprezintă 21% din totalul spaţiilor de birouri disponibile în Capitală. Vilele se pot închiria pe toate tipurile de buget – premium, mediu şi low-cost. Vile de inchiriat poti gasi de la 7 euro/mp/lună, negociabil şi ajung la 14 euro/mp/lună.

Așa cum se observă şi din nivelul chiriilor, există diferențe mari între segmentul de lux şi celelalte două. Pe segmentul premium, clădirile vechi istorice renovate din zona Victoriei și Kiseleff se situează la acelaşi nivel de preţ cu cele mai noi clădiri de birouri din districtul de business, dar pentru celelalte două segmente de vile (medii şi low, ca poziționare şi calitate) bugetele de închiriere sunt și cu 30-40% mai mici decât media zonei la clădirile de birouri de ultimă generație.

Segmentul de vile premium, cu destinație de birouri este cel mai dezvoltat, datorită numărului mare de investitori care au ales această piață încă de la începutul anilor 2000 şi care au tratat aceste proprietăți ca pe nişte afaceri pe termen lung: au ales locații în zonele ultracentrale sau de centru-nord, acolo unde se găsesc clădiri vechi, istorice, cu farmec şi blazon, pe care le-au renovat, consolidat, dar şi utilat şi echipat modern.

Vilele premium se găsesc în zonele Kiseleff, Aviatorilor, Capitale, Dorobanți, Primăverii, Domenii, Magheru şi adiacent, Dacia, Universitate, Unirii şi Cotroceni.

Unde sunt cele mai multe vile de închiriat

Din totalul stocului de birouri în vile, pe primul loc în topul zonelor cu cea mai mare ofertă se află partea de centru-nord (cu zonele Kiseleff, Aviatorilor, Dorobanţi, Primăverii, Domenii etc.), cu o suprafață totală disponibilă de aprox. 296.552 mp, pe locul doi urmează partea ultracentrală (Magheru, Dacia, Universitate, Unirii) cu un stoc de aproximativ 180.517 mp şi pe locul trei partea de centru-est (Moșilor, Calea Călăraşi etc.) cu aproximativ134.099 mp (unde sunt însă puține clădiri vechi renovate, multe fiind noi sau vechi încă nerenovate, de calitate medie).

Restul zonelor unde se mai găsesc vile cu destinație de birouri sunt: pe locul patru partea de centru-vest (Cotroceni), cu o concentrare de vile istorice de lux în jurul Palatului Cotroceni, cu un total de aprox 87.518 mp, pe locul cinci se află Nordul, zona Băneasa-Pipera, unde sunt mai puține vile cu destinație de birouri, cu un stoc total de aproximativ 57.367 mp (unde se găsesc cele mai ieftine vile, de la 6 euro/mp/lună) şi pe locul şase partea de centru-sud şi sud (Tineretului, Mărăşeşti, Filaret, Brâncoveanu) - în total circa 39.600 mp, cu o insulă de case şi vile noi scoase la închiriere în jurul Parcului Tineretului şi multe vile, majoritatea vechi şi nerenovate în zonele Mărăşeşti şi Filaret.

Care sunt cele mai căutate vile?

În ceea ce priveşte cererea, vilele de pe segmentul premium au tipul lor de clienţi care se păstrează în număr constant, companii sau cabinete de avocatură, agenţii de publicitate, firme de consultanţă, cabinete medicale de lux etc., care îşi doresc un plus de imagine, intimitate pentru angajați sau vizitatori şi proximitatea față de instituții culturale, ambasade, instituţii guvernamentale şi cartiere de lux. De aceea, nici chiriile nu variază foarte mult de la un an la altul, pentru că există un raport echilibrat între cerere şi ofertă.

În schimb, pe segmentul vilelor situate în locații medii și de calitate medie sau chiar inferioară, cu acces greu la metrou sau nerenovate, cererea scade acum, la fel ca în toate perioadele de creştere economică (şi creşte în perioadele de criză, când sunt considerate un refugiu, o variantă ieftină și flexibilă de birou).

De aceea, în 2016, pe acest segment oferta este în creştere și proprietarii reduc mult chiriile.

ESOP Consulting are în baza sa de date 2.661 de vile, de toate categoriile şi pentru toate bugetele şi a închiriat spatii de birouri în vile mari, de peste 1.000 mp, atât pentru ambasade, mari companii sau case de avocatură, cât şi apartamente în vile, cu suprafețe de la 100 mp, pentru start-up-uri la început de drum.