Bucuresti

Viata la tara prin oglinda educatiei

Viata la tara prin oglinda educatiei

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 1 luna si 4 zile
Vizualizari
96

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Se spune ca nu se face carte in mediul rural. Nimic mai gresit!

Se spune ca e aproape imposibil sa desfasori actul educational in conditiile existente azi in scoli. Nimic mai adevarat! In ultimii ani au fost elaborate numeroase programe nationale destinate imbunatatirii conditiilor din scoli si reducerii inegalitatilor socio-educationale, insa performanta invatamantului romanesc a involuat. Iar pandemia i-a pus capac. Exista calcule care arata ca pana in 2025, atat in mediul urban cat si in cel rural, vor fi cu 40% mai putini copii decat in anii 2000...

Sa fim sinceri...

Starea sistemului educational este considerata rea si foarte rea de 78% dintre participantii la Barometrul de opinie publica al Academiei Romane (2019). Ce i se reproseaza educatiei romanesti? Lipsa sigurantei in scoli, dotarea necorespunzatoare, numarul mare de elevi in clasa, numarul mare de materii, incompetenta/indiferenta profesorilor, salariile mici, indisciplina elevilor, gradul de intoleranta, politizarea actului educational si coruptia. Totusi, in mod paradoxal, ~90% dintre respondenti se declara multumiti de educatia pe care au primit-o in scoala...

87% din teritoriul tarii noastre este rural.Iar 65% dintre scolile romanesti sunt amplasate in sate si comune, concentrand 33% dintre elevi. Cu o rata a abandonului scolar de peste 15% - in mediul rural fiind cu 25% mai mare fata de cel urban - inseamna ca una din patru persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 ani nu si-a finalizat studiile. O tendinta in crestere...

Sa intelegem si de ce: conform unei analize realizate de echipa Bancii Mondiale, in colaborare cu Ministerul Educatiei Nationale, 82% dintre scoli au fost construite inainte de 1970, 17% nu au acces la o sursa autorizata de alimentare cu apa, 20% nu au toalete in incinta scolii, 25% folosesc sobele ca principala sursa de incalzire, 50% nu au sali de sport, 40% nu au biblioteca... si problemele continua.

Daca vreti sa folosim toate aceste argumente in favoarea scolii online, va spunem de ce nu e cazul: peste 60% dintre gospodariile rurale nu au conexiune la internet si nici laptop/desktop. Si desi 97% dintre profesori considera ca utilizarea tehnologiei creste atractivitatea disciplinei predate, 76% recunosc ca nu au competentele digitale necesare.

Exista vreo solutie?

Ce e de facut intr-un sistem in care atat de necesara reforma in invatamant se lasa asteptata, Romania alocand educatiei printre cele mai mici procente din PIB (<3%), in comparatie cu Suedia care aloca aproape 7%? Raspunsul au incercat sa-l gaseasca in ultimii 31 ani cei 31 ministri ai Educatiei... dar fara succes. Totusi, nu se poate pune totul in carca acestui minister, fiindca mereu va exista o corelatie puternica intre nivelul educatiei, gradul de dezvoltare economica a urbei din care face parte scoala, veniturile locuitorilor, precum si gradul de educatie al parintilor.

Granturile, parteneriatele public-private, initiativele ONG au mai ajutat la deblocarea situatiei. Nu intr-atat incat sa produca o schimbare totala si unitara – fiindca acest lucru sta doar in puterea unui sistem guvernamental coordonat si bine pus la punct. Insa, multi elevi eminenti, multe scoli si multe comunitati au fost ajutate sa-si atinga obiectivele prin atragerea unor resurse externe. Sponsorizarile obtinute de la partenerii strategici au asigurat multor copii sansa la o educatie de calitate. Insa, nevoia este mai mare decat oferta, mii de scoli erodate de timp avand nevoie de investitii considerabile.

O poveste de succes!

Poate parea greu de crezut, insa atunci cand un ONG, alaturi de administratia locala si cateva companii private isi unesc fortele, iese ceva extraordinar. Este cazul Scolii Gimnaziale din comuna Unirea (Corp C), judetul Calarasi, care a ajuns sa fie transformata cu ajutorul Asociatiei BookLand si al partenerului principal, REHAU Romania, dar si al altor companii private.

Totul a inceput cu un email trimis Asociatiei in Nov’20 la miezul noptii de catre noul primar, domnul Ciprian Andrei Olteanu, inca activ la ora aceea, mail in care descria nevoile scolii construite in 1895: termoficarea (incalzirea fiind realizata cu sobe), pavarea si imprejmuirea curtii, construirea unui teren de sport de aproape 1.000mp si renovarea integrala a laboratorului de informatica.

Scoala a intrat in procesul de calificare si a fost aprobata pentru renovare. Intre timp la conducerea scolii a venit un director tanar si pus pe treaba, domnul Liviu Moise, care a reprezentat o veriga excelenta intre BookLand si Primarie, armonizand operatiunile si implementand toate deciziile luate de comun acord. Astfel ca in nici 2 luni (Oct-Nov 2021), visul comunitatii din Unirea s-a implinit! Au ajutat nu numai fondurile puse la dispozitie de REHAU Romania, ci si materialele oferite de companiile coalizate de BookLand, precum si implicarea Primariei Unirea care a contribuit material si financiar la fiecare pas.

Provocarea cea mai mare a fost reprezentata de constructia instalatiei termice: a implicat zeci de tevi, mufe, coturi, reductii, racorduri oferite de Instal Impex, 27 radiatoare Radox, pompa circulatie, termostat, vas expansiune, supapa, robineti, aerisitor, termometru asigurate de Ferro Romania, centrala termica daruita de Ariston Romania, precum si un rezervor GPL de 5,000L adus de ButanGas Romania (care ii asigura si plinul timp de 2 ani). Plus toate avizarile aferente. La pregatirea terenului de sport „fundatia” a fost turnata de Primarie, gazonul sintetic, portile de fotbal si baschet fiind asigurate de Decathlon Romania. Iar curtea a fost pavata cu pavele si borduri oferite de Elis Pavaje. Nu in ultimul rand, panourile zincate pentru gard au fost asigurate de Stehos Acero iar stalpii metalici de Trutzi. Iar Wipro Romania a donat mobilier pentru dotarea salilor de clasa.

Costurile materialelor de constructii si manoperei pentru restul operatiunilor de renovare au fost suportate de REHAU Romania. Astfel ca, de acum incolo, comunitatea de aproape 2,000 locuitori se poate bucura de conditii excelente de desfasurare a actului educational pentru cei 156 elevi inscrisi la aceasta scoala. In 2020, cu ocazia aniversarii a 25 de ani de activitate pe piata locala, REHAU Romania a lansat initiativa ”REHAU Community” si s-a angajat sa sprijine generatiile viitoare si sa actioneze pentru bunastarea si dezvoltarea lor durabila.

Asociatia BookLand si-a propus sa creasca an de an numarul de scoli renovate si anul viitor chiar sa puna fundatia primei scoli etalon pentru sistemul de invatamant romanesc.