Bucuresti

Vinul - o băutură cu tradiție milenară

Vinul - o băutură cu tradiție milenară

Detalii articol

Categorie
Articole / anunturi mancare si bautura
Modificat
acum 5 luni si 2 saptamani
Apartine de
Digital Metrics
Vizualizari
238

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Vinul este o băutură cu o istorie bogată, ce datează de milenii. Ca o dovadă a importanței acestuia încă din preistorie, se cunosc astăzi numeroase legende despre originea lui și despre semnificația lui religioasă, fiind utilizat de către greci, egipteni și romani ca ofrandă adusă zeilor.

Istoria vinului începe cu 6.000 de ani înaintea lui Hristos

Dovezi ale existenței vinului obținut din struguri există încă din anul 6.000 î.Hr. în Georgia, în timp ce cea mai veche cramă din lume a fost descoperită într-o peșteră din Armenia. Aceasta datează din anul 4.100 î.Hr. și include o presă pentru struguri, alături de vase pentru băut și pentru fermentarea vinului. Astfel, vinul a jucat un rol important în istoria popoarelor antice. Prin urmare, în Egiptul Antic era produs în mod special vinul roșu, pentru ca grecii să îi crească notorietatea prin transportarea viței de vie în zonele colonizate de ei. Licoarea bahică s-a bucurat de apreciere și în rândul romanilor, fiind prezentă în scrierile acestora, dar și în picturi specifice unor perioade distincte în timp.

Vinul privit ca un simbol al sacralității

Vinul era utilizat în ritualuri religioase încă din Antichitate, fiind prezent în diferite ceremonii închinate zeilor. Deși astăzi este cunoscut drept un simbol al „sângelui lui Hristos”, el are o semnificație aparte și în religia iudaică, fiind utilizat în multe ritualuri religioase. În Vechiul Testament vinul este menționat precum un „dar al lui Dumnezeu” și este utilizat de către creștini la Sfânta Împărtășanie.

Rolul vinului în societatea actuală

Obținut prin maturare în butoaie din lemn sau din inox, cât si prin învechire direct în sticlă, vinul si-a păstrat importanța în cultura și societatea românească. Acesta ne însoțește în momentele importante din viața noastră, la mesele festive sau la cele mai puțin formale, alături de mâncărurile pe care le îndrăgim. Astfel, el este nelipsit de la nunti, botezuri, petreceri aniversare sau de la cina pe care o servim în familie. Vinul poate fi, de asemenea, oferit cadou, fiind un dar care nu se va demoda vreodată, indiferent dacă este roșu, alb, rose, sec, demisec, dulce sau demidulce.

În România există producători de vin cu tradiție, care pun pe mesele românilor vinuri obținute din podgoriile autohtone. Un astfel de producător este Jidvei, care are peste 2.500 de hectare de viță de vie în România și produce o gamă diversificată de vinuri.

Printre vinurile Jidvei se află Feteasca Regală, Chardonnay și Sauvignon Blanc, regăsite în gama Jidvei Clasic. În gama Tradițional, lansată în urmă cu 4 decenii, se regăsesc vinurile Feteasca Albă și Riesling, Traminer, Muscat Ottonel, Rose și Chardonnay. O alta gamă Jidvei este cea dedicată pictorului Nicolae Grigorescu, care include vinurile demiseci Rose, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Dry Muscat și Gewurztraminer. Gama Owner’s Choice cuprinde cele mai apreciate vinuri Jidvei, precum Sauvignon Blanc și Chardonnay, dar și Feteasca Albă și Pinot Gris.

Iubitorii de vinuri cu tradiție produse în România pot savura și un vin Domeniile Sâmburești. Printre cele mai apreciate se numară roze-ul de Sâmburești, cu notele lui de cireșe de mai, coacăze și fragi. Avându-și originea în perioada lui Mihai Viteazul, Domeniile Sâmburești arată savoarea inconfundabilă a soiurilor de Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Chardonnay, Pinot Noir și Merlot cultivate în podgoriile românești.

Vinul, dincolo de istorie și tradiție, este una dintre cele mai apreciate băuturi în prezent. Indiferent de tipul de vin ales, această băutură aduce savoare și bucurie și un plus de rafinament oricărui eveniment.

Sursa foto: unsplash.com/photos/3uJt73tr4hI