Bucuresti

Festivalul Filmului Japonez la Cinema Eforie

Detalii film

Categorie
Filme la cinematografe
Modificat
acum 6 ani si 10 luni
Vizualizari
1727

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 17 septembrie 2015 - Marti 22 septembrie 2015

Voteaza & Distribuie

Prezentare film

Începe Festivalul Filmului Japonez,
cu intrarea liberă, la Cinemateca Eforie
În perioada 17-22 septembrie, Ambasada Japoniei, Japan Foundation şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română organizează, la Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române (Str. Eforie nr. 2, Bucureşti), o nouă ediţie a Festivalului Filmului Japonez. În fiecare seară a evenimentului, de la ora 19:00, publicul are ocazia de a urmări un important film japonez recent (din perioada 2011-2013), într-o proiecţie unică de pe peliculă (35 mm). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul Festivalului Filmului Japonez 2015 şi prezentările filmelor:

Joi, 17 septembrie, ora 19:00
Film de deschidere:
SERVICIUL DE OSPITALITATE / KENCHÔ OMOTENASHI KA / HOSPITALITY DEPARTMENT
Producţie Japonia, 2013, 123 min., 35 mm
Comedie, adaptare după povestirea lui Hiroshi Arikawa
Regia: Yoshishige Miyake
Cu: Ryô Nishikido, Maki Horikita, Kengo Kôra, Megumi Seki, Eiichirô Funakoshi
Subtitluri în română şi engleză
Sinopsis:
Filmul este o adaptare după povestirea lui Hiro (Hiroshi) Arikawa, cunoscut scriitor originar din regiunea Kochi, acolo unde are loc şi acţiunea. Kakemizu este un tânăr angajat de la prefectura locală din Kochi, care urmează să fie transferat în cadrul nou-înfiinţatului Serviciu de ospitalitate, însărcinat cu promovarea turismului zonal. La noul loc de muncă, el încearcă, plin de entuziasm, să găsească, împreună cu colegii săi, soluţii noi şi originale pentru a pune în valoare frumuseţile naturale ale regiunii.

Vineri, 18 septembrie, ora 19:00
DRAGUL MEU / ANATA E / DEAREST
Producţie Japonia, 2012, 110 min., 35 mm
Dramă
Regia: Yasuo Furuhata
Cu: Ken Takakura, Yûko Tanaka, Kôichi Satô
Subtitluri în română şi engleză
Sinopsis:
Eiji Kurashima lucrează ca instructor tehnic într-o închisoare din Toyama. Yoko, soţia sa, care tocmai a murit de cancer, i-a cerut, într-o ultimă scrisoare, să-i arunce cenuşa în mare, în micul port din orăşelul ei natal. Eiji îi îndeplineşte dorinţa şi porneşte într-o călătorie către Nagasaki.
Acest emoţionant road movie reuneşte două venerabile personalităţi ale cinematografiei japoneze – regizorul Yasuo Furuhata şi actorul Ken Takakura. Filmul a participat în mai multe competiţii internaţionale – Festivalului Internaţional de Film de la Montreal (2012), Hawaii International Film Festival (2012), Shanghai International Film Festival (2013) etc. – şi a fost distins premii precum cel pentru Cel mai bun actor în cadrul Hochi Film Awards, acordat lui Ken Takakura (2012).

Sâmbătă, 19 septembrie, ora 19:00
PRIETENII: NAKI PE INSULA MONŞTRILOR / FRIENDS: MONONOKESHIMA NO NAKI / FRIENDS: NAKI ON THE MONSTER ISLAND
Producţie Japonia, 2011, 87 min., 35 mm
Film de animaţie
Regia: Takashi Yamazaki, Ryuichi Yagi
Cu (voci): Shingo Katori, Kôichi Yamadera, Seishirô Katô, Sadao Abe
Subtitluri în engleză
Sinopsis:
Undeva, pe o insulă îndepărtată, trăiesc din timpuri străvechi monştri. Din acest motiv, oamenii au denumit-o „Insula Monştrilor”. În realitate, creaturile de acolo, retrase în sălbăticie, sunt inofensive. Într-o bună zi, un băieţel pe nume Kotake se rătăceşte pe insulă. Naki, căpcăunul roşu, îl găseşte pe micuţ şi îl ia în grija sa. Morocănosul Naki nu se înţelege bine cu cei de pe insulă, singurul său prieten de până acum fiind Gunjo, căpcăunul albastru. După un timp, lui Kotake i se face dor de părinţi şi Naki hotărăşte să-l ducă înapoi în satul unde locuieşte familia băieţelului.

Duminică, 20 septembrie, ora 19:00
PLATINUM DATA / PURATINA DÊTA / PLATINUM DATA
Producţie Japonia, 2013, 134 min., 35 mm
Thriller, film SF, ecranizare a romanului omonim de Keigo Higashino
Regia: Keishi Ohtomo
Cu: Kazunari Ninomiya, Etsushi Toyokawa, Honami Suzuki
Subtitluri în engleză
Sinopsis:
Acţiunea are loc în anul 2017, într-un moment în care guvernul japonez încearcă să-şi controleze în secret locuitorii prin intermediul testelor genetice. Ryuhei Kagura este un reputat om de ştiinţă, care face cercetări în domeniul ADN-ul uman. El lucrează la Departamentul de cercetări genetice din cadrul Poliţiei Naţionale. Atunci când şeful departamentului este ucis, Kagura devine principalul suspect. Speriat de ceea ce ar putea să i se întâmple, el decide că cea mai bună soluţie este să fugă. Alertat de dispariţie, Reiji Asama, un detectiv cu o experienţă bogată, pleacă în căutarea lui.

Luni, 21 septembrie, ora 19:00
UN BĂIAT PE NUME H / SHÔNEN H / A BOY CALLED H
Producţie Japonia, 2013, 122 min., 35 mm
Dramă, ecranizare a romanului autobiografic de Kappa Senô
Regia: Yasuo Furuhata
Cu: Yutaka Mizutani, Tatsuki Yoshioka, Ran Itô
Subtitluri în engleză
Sinopsis:
Este al doilea film din actuala selecţie, după DRAGUL MEU, care îl are drept regizor pe experimentatul Yasuo Furuhata. Pelicula are la bază autobiografia lui Kappa Senoh şi descrie viaţa familiei unui croitor din Kobe în preajma celui de-al Doilea Război Mondial. Filmul urmăreşte destinul lui Hajime Senoh (băiatul poreclit „H”) şi al membrilor familiei sale creştine, confesiune minoritară în Japonia, şi tribulaţiile la care sunt ei supuşi pe parcursul unei perioade care cuprinde anii grei ai războiului, precum şi dificila perioadă care i-a urmat.

Marţi, 22 septembrie, ora 19:00
FRUCTELE MIRACULOASE / KISEKI NO RINGO / FRUITS OF FAITH (MIRACLE APPLES)
Producţie Japonia, 2013, 129 min., 35 mm
Dramă, adaptare după cartea lui Takuji Ishikawa
Regia: Yoshihiro Nakamura
Cu: Sadao Abe, Miho Kanno, Hiroyuki Ikeuchi, Mieko Harada
Subtitluri în engleză
Sinopsis:
Filmul are la bază povestea adevărată a lui Akinori Kimura şi a soţiei acestuia, Mieko. Ei sunt doi fermieri din Hirosaki (prefectura Aomori), care s-au dedicat cu pasiune visului lor legat de obţinerea unor fructe sănătoase, crescute fără chimicale. Povestea celor doi a fost mai întâi popularizată de către televiziunea naţională din Japonia, NHK. Plecând de aici, Takuji Ishikawa a scris o carte despre greutăţile pe care le întâmpină cei doi, dar şi despre pasiunea cu care ei se dedică trup şi suflet obţinerii unor culturi de mere crescute organic.