Bucuresti

3 Lucruri de știut despre proiectul "Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi"

3 Lucruri de știut despre proiectul "Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi"

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 5 luni si 3 saptamani
Apartine de
Institutul pentru Politici Sociale
Vizualizari
250

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Pe agenda Uniunii Europene există mai multe probleme sociale pentru care se caută soluții concrete și în jurul cărora se dezvoltă proiecte ample de lucru, finanțate sau cofinanțate din bani europeni. Una din aceste probleme care se află în atenția Uniunii Europene este cea a tinerilor NEETS, acea categorie de tineri care nu au fost la școală sau care au abandonat școala prea devreme, motiv pentru care nu reușesc să-și găsească ușor un loc de muncă stabil și să-și croiască un sens fluid al vieții.

Uniunea Europeană și tinerii NEETs Problema tinerilor NEETs este îngrijorătoare pentru mai multe țări din Uniunea Europeană și inclusiv pentru România care, conform statisticilor, se află în primele state din UE cu un procent foarte mare de tineri "not in employment education or training" (care nu se află în sistemul de învățământ, nu urmează cursuri de calificare și nici nu sunt angajați).

"Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi" se adresează direct acestei probleme pe care România o resimte în rândul tinerilor NEETs. Proiectul este cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman/737/6/1/, vizează tinerii NEETs din Regiunea București-Ilfov și este demarat de Asociația Institutul Pentru Politici Sociale, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

3 lucruri importante despre "Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi"

1. Una din componentele proiectului este programul "A doua șansă" care își propune să-i ajute pe tinerii vizați să își continue studiile și să finalizeze învățământul obligatoriu, pentru ca apoi să reușească să se angajeze și să aibă un loc de muncă stabil.

Proiectul prevede un program gratuit și foarte flexibil pentru tinerii participanți din București și Ilfov. Astfel, ei vor putea să urmeze cursurile din programă, seara sau în weekend, vor putea să parcurgă mai rapid materia și să finalizeze studiile într-o perioadă mult mai scurtă decât cea prevăzut în mod normal în sistemul educațional din România.

Prin urmare, cei care vor arăta interes și vor profita din plin de această a doua șansă vor putea să plece mai rapid de pe băncile școlii, de data această cu o diplomă care să ateste că au finalizat studiile obligatorii sau cu o diplomă de calificare profesională. Mai departe, se vor putea angaja mai ușor pe un post care le poate aduce stabilitate și satisfacție.

2. Proiectul prevede și servicii de consiliere și sprijin pentru tinerii NEETS care riscă să fie marginalizați, să se lupte cu sărăcia, să aibă un stil de viață precar, o stimă de sine scăzută și chiar să ajungă în anturaje periculoase pentru ca apoi să comită infracțiuni penale.

De aceea, reprezentații proiectului încurajează tinerii să-și continue studiile sau să obțină o calificare profesională, să-și găsească mai ușor un loc de muncă și să nu depindă toată viața de ajutor social, să aibă o viață mai bună și o pensie asigurată la bătrânețe. Educația și școala, diploma de studii sau calificare profesională constituie cel mai important pas spre maturitate și viață, pentru că îi ajută pe tineri să se angajeze și astfel să se bucure de independență financiară mai departe.

3. Pentru a fi înscriși în proiectul "Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi" implementat de Asociația Institutul Pentru Politici Sociale în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, participanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții în mod cumulativ:
a) să aibă domiciliul în București sau în Ilfov
b) să aibă vârsta între 16 și 29 de ani
c) să nu fi fost niciodată la școală sau să fi abandonat studiile timpuriu
d) să nu fie angajați în prezent.

Conform proiectului, vor fi 410 participanți din București și Ilfov, iar înainte de a fi înscriși propriu-zis, aceștia vor fi evaluați pentru a putea fi repartizați în mod corespunzător în grupele care se vor constitui. Proiectul "Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi" prevede un calendar bine definit și detalii legate de organizarea grupelor și a cursurilor.

Dacă ești tânăr și te încadrezi în condițiile proiectului enumerate mai sus, dorești să continui școala, dar nu știi exact ce trebuie să faci pentru acest lucru, Asociația Institutul Pentru Politici Sociale te poate ajuta. Vei putea relua învățământul obligatoriu și vei putea să finalizezi studiile printr-un program special, pentru ca apoi să te angajezi ușor. Pentru toate detaliile ce țin despre proiect, precum și pentru înscriere, vizitează pagina proiectului https://politicisociale.ro/proiect-de-viata-viitorul-incepe-azi/.

De asemenea, dacă ești profesor, învățător, preot, funcționar în primărie sau o altă persoană care cunoaște tineri din București sau Ilfov, cu vârstă între 16 și 29 de ani, din categoria NEETs (care nu au fost niciodată la școală sau nu au terminat școala și nici nu sunt angajați în prezent), poți lua legătura cu Institutul Pentru Politici Sociale pentru a oferi acestora șansa la un viitor mai bun. Problema tinerilor NEETs interesează întreaga societate.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.