Bucuresti

3 pași pentru relaxare și răsfăț în dormitor

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 1 an si 1 luna
Apartine de
DWF
Vizualizari
261

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Odată ce pășim în spațiul intim al locuinței, grijile par să fie lăsate deoparte, iar primele gânduri care ne vin în minte când ne gândim la odihnă și relaxare sunt legate de un somn bun și odihnitor în tihna propriului cămin. Dormitorul este cel mai mult asociat nu doar cu ideea de somn bun și odihnitor, dar și de spațiu intim, personal, în care grijile și preocupările pentru ceilalți sunt lăsate deoparte și unde avem dreptul să ne recuperăm așa cum ni se cuvine.

Numeroase studii privind calitatea vieții au asociat o stare de sănătate generală bună nu doar cu o viață activă, ci și cu un binemeritat repaus, de minimum 7-8 ore/zi, care contribuie în mod esențial nu doar la o stare de sănătate bună, dar și la o longevitate mai mare.

Cum ne creăm un mediu propice pentru un somn bun, care să ne ajute să ne recuperăm forțele?

Există câteva recomandări de care e bine să ținem cont, dacă vrem să ne asigurăm un somn de calitate și un mediu propice pentru odihna de care avem nevoie.

Iată câțiva pași de care să ții cont pentru o stare de relaxare și un somn odihnitor:

1. Ambianța din dormitor

  • În primul rând, pentru calitatea somnului, un aspect important îl reprezintă aerul din încăpere, deci ai grijă să aerisești camera câteva minute înainte de somn, dar și imediat după trezire. Câteva plante de interior care vor da o pată de culoare camerei îți vor asigura și oxigenarea de care ai nevoie zi de zi.
  • lumina din dormitor: dacă spațiul permite, folosește cât mai mult din lumina naturală, care are un efect benefic dovedit asupra organismului. În rest, pentru a asigura o atmosferă plăcută și lumină ambientală potrivită, folosește lampadare sau veioze cu LED-uri cu lumină caldă. Aceasta este relaxantă pentru ochi, spre deosebire de cea din spațiile de birouri sau de bucătărie, unde sunt recomandate luminile reci sau neutre, pentru timp de zi. Găsești informații despre tipul de lumină, în funcție de temperatura de emisie, pe cutia becului respectiv, dacă citești cu atenție informațiile.
  • draperiile pe care le folosești în dormitor trebuie să filtreze cât mai mult din lumina naturală. Cele opace îți pot garanta un somn neîntrerupt pe timpul nopții, iar iarna au avantajul că limitează și transferul de căldură spre exterior, care se pierde cel mai mult prin spațiul geamului. Poți, de exemplu, să alternezi draperiile de pe timpul verii, mai deschise la culoare, cu unele mai închise, pe care să le folosești iarna.

2. Materiale de calitate pentru lenjerii și saltele

Asigură-te că te înconjori în dormitor de obiecte din materiale plăcute ca decor, dar și la atingere.

  • folosește perne în culori vesele sau relaxante pentru a crea o atmosferă reconfortantă;
  • alege materiale de bună calitate pentru lenjerie. Dacă în privința culorilor sau a designului ai opțiuni câte în lună și în stele, ai posibilitatea să achiziționezi lenjeriile de pat din bumbac sau din saten, dar și din alte materiale speciale la care să nu dezvolți alergii, în cazul în care te confrunți cu o astfel de problemă.
  • la fel de importantă este și salteaua pe care dormi, pentru confort și un somn de calitate. Încearcă produsele inovatoare existente acum pe piață, cum sunt saltele cu spumă cu memorie sau de înaltă densitate. Fiind realizate cu tehnologii de ultimă oră, acestea au grijă ca greutatea corporală să fie uniform distribuită pe toată suprafața saltelei, asigurând o poziție corectă în timpul somnului și protejând coloana.

3. Mediul curat, aerisit

Nu îți transforma dormitorul nici în depozitul de jucării al copiilor, nici în depozit pentru alt fel de lucruri. Este spațiul destinat exclusiv pentru binemeritata odihnă. Așadar, elimină orice lucruri care nu își au rostul acolo, obiecte sau piese de mobilier de care de poți debarasa și selectează ce merită păstrat și ce nu.

Unii ar spune că dormitorul este sanctuarul locuinței. Asigură-te, așadar, că ești înconjurată doar de obiecte necesare, care accentuează stare de liniște și de relaxare. Fă din dormitorul tău locul în care abia aștepți să ajungi pentru somnul bun și odihnitor de care ai nevoie și pe care îl meriți.

Surse foto: pixabay.com