Bucuresti

3 sfaturi înainte de a face ITP-ul mașinii tale

3 sfaturi înainte de a face ITP-ul mașinii tale

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 4 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
152

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Una dintre cele mai mari griji ale persoanelor care au mașină este realizarea inspecției tehnice periodice (ITP). Această inspecție este obligatorie iar lipsa acesteia conduce la amenzi destul de mari, la reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înregistrare. Pentru a trece cu succes de inspecția periodică a mașinii tale, există câteva lucruri pe care le poți face în avans. Iată care sunt acestea și cum te pot ajuta să nu întâmpini dificultăți la verificarea mașinii tale.

Află care este perioada la care trebuie să te prezinți pentru ITP


ITP-ul se face în anumite condiții, așa că ar fi benefic pentru tine să știi exact când ar trebui să mergi la verificare. În funcție de vechimea autovehiculului te poți programa la Euromaster pentru inspecția tehnică periodica a mașinii tale, astfel încât să nu depășești termenul legal în care poți face această verificare.

Legea spune că mașinile noi ar trebui să se prezinte la inspecție după circa trei ani, în vreme ce mașinile cu vechime de până la 12 ani necesită evaluare la 2 ani. Pentru o evaluare ITP mașinile cu vechime de peste 12 ani trebuie să se prezinte cu recurență de un an, iar mașinile folosite pentru transportul de persoane trebuie să facă ITP-ul la fiecare 6 luni.

Un aspect foarte important care ține de această verificare este acela de a te programa cu câteva zile înainte de expirarea ITP-ului vechi, deoarece dacă există anumite probleme, în acest fel vei avea timp să le soluționezi. În cazul în care mașina nu trece de inspecția ITP, iar ITP-ul precedent expiră, nu vei mai avea voie să circuli cu mașina după data înscrisă pe talon, a ultimului ITP. Dacă te prezinți însă cu câteva zile înainte ai o șansă mare să poți repara neajunsurile semnalate la ITP.

Aliniază mașina la cerințele legale


Unele aspecte pot fi pur și simplu intuite atunci când vine vorba despre ITP și despre lucrurile pe care se pune accent. Astfel, înainte de a merge să faci revizia, încearcă să remediezi problemele mașinii tale. Spre exemplu, din punct de vedere tehnic o mașină trebuie să fie integră, să nu aibă parbrizul spart, folii pe zonele vitrate, să nu aibă defecțiuni la sistemul de direcție sau frânare, să nu aibă probleme cu suspensiile sau să nu prezinte neconcordanțe la nivel de serii în cazul pieselor. Astfel, dacă știi că ai unele probleme de acest tip, poți repara din timp ceea ce este necesar, astfel încât la ITP mașina să se prezinte impecabil. Desigur, acest lucru poate însemna cheltuieli mai mari și mai multe vizite în service, însă în final vei scăpa de presiunea ITP-ului.

Verifică actele mașinii


Pentru a te putea prezenta la ITP, va fi nevoie să prezinți actele mașinii și să ai la îndemână și actele tale, în calitate de proprietar. Astfel, va fi nevoie să ai cartea de identitate a vehiculului, obligatoriu în original, certificatul de înmatriculare al mașinii, de asemenea în original, asigurarea RCA valabilă și cartea ta de identitate. Nu uita că RCA-ul trebuie să fie valabil la data inspecției pentru a putea dovedi că mașina ta este asigurată.

Realizarea inspecției tehnice periodice este un lucru bun, care ne ajută să avem grijă unii de alții în trafic, dar și să avem grijă de propriile vieți. O mașină veche, cu probleme, reprezintă un risc pentru cei din trafic așadar va fi nevoie de o verificare, pentru a afla care sunt condițiile în care aceasta mai poate circula. Alege așadar să faci periodic ITP-ul și să fii mereu la curent cu starea mașinii tale.

Sursa foto: unsplash.com/photos/nw6xREmkXkg