Bucuresti

5 caracteristici la care să fii atent când îți cumperi ochelari de soare

5 caracteristici la care să fii atent când îți cumperi ochelari de soare

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 3 ani si 2 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
405

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ochelarii de soare au devenit în ultimii ani un accesoriu nelipsit care completează ținuta și oferă un aer modern celui sau celei care îi poartă. Dincolo de partea estetică, aceștia au un rol semnificativ în ceea ce privește protejarea ochilor de lumina puternică și de radiațiile UV.

Pe piață se găsesc numeroase tipuri și modele, în diverse forme și culori, dar cel mai important este ca cei pe care îi alegi să fie de calitate și să aibă lentilă cu protecție. Investește într-o pereche de ochelari de soare Ray Ban, de exemplu, unul dintre cele mai populare branduri de pe piață. Vei ști că aceștia au protecție UV și sunt confecționați din materiale de înalte standarde.

Iată care sunt principalele 5 caracteristici de care trebuie să ții seama atunci când îți alegi ochelarii de soare

Tipul de lentile

Lentilele polarizate par să fie cele mai eficiente, asta pentru că reduc din gradul de luminozitate care ajunge la ochi. Acest tip de lentile sunt recomandate de medicii oftalmologi, îndeosebi celor care suferă de fotosensibilitate și cărora le lăcrimează ochii la expunerea la soare, lumină puternică ori zăpadă.

Protecție UV


Poate cel mai important aspect al ochelarilor de soare este protectia UV. Acest filtru împiedică razele ultraviolete să ia contact cu ochii în mod direct și, în plus, acest tip de lentile cu UV oferă o imagine clară, nedistorsionată. În general, ochelarii de soare trebuie să aibă una dintre cele cinci categorii de filtru solar, numerotate între 0 și 4, categorii ce urmăresc intensitatea luminii exterioare, după cum urmează:

  • Categoria 0 – 80 - 100% – Acest tip de ochelari sunt eficienți în perioade cu nori, fără soare, însă cu lumină puternică.
  • Categoria 1 – 43 - 80% – Categoria include soare cu nori
  • Categoria 2 – 18 - 43% – Soare moderat, dimineața sau spre momentul apusului
  • Categoria 3 – 8 - 18% – Soare puternic din mijlocul zilei și medii precum apa sau nisipul, ce pot cauza reflexii
  • Categoria 4 – 3 - 8% – Soare puternic din mijlocul zilei, zapadă orbitoare. Acest tip de ochelari sunt cei mai întunecați, prezintă vizibilitate redusă și sunt contraindicați a fi purtați la volan.

Cei mai mulți ochelari de soare existenți pe piață sunt fabricați cu filtru solar din categoria 3, existând astfel un echilibru între luminozitate și protecția oferită.

Forma feței

Forma feței este o altă caracteristică importantă atunci când îți alegi ochelarii. Nu toate modele se potrivesc tuturor, astfel că e necesar să îți studiezi atent profilul. Cei cu forma rotundă a feței vor alege, de preferat, o ramă dreptunghiulară a ochelarilor de soare, persoanele cu fața în formă pătrată merg pe varianta lentilelor rotunde, cele cu fața alungită ar trebui să își găsească un model cu ramă ceva mai groasă, ușor pătrățoasă, în timp ce oamenii care au fața ovală pot alege orice tip de ramă și de lentile.

Culoarea lentilei

Există ochelari de soare în toate culorile, de la gri, albastru, portocaliu și verde până la roz, inclusiv varianta oglindă a fiecărei nuanțe. Pe lângă aspectul estetic și preferințele în materie de culori, este important de știut că singurele lentile ale ochelarilor care nu distorsionează felul în care ochiul uman percepe culorile din mediul înconjurător sunt cele gri.

La ce îi asortezi

Pe același principiu estetic al culorii lentilelor, garderoba ta trebuie să fie un element definitoriu în alegerea ochelarilor de soare. Gândește-te care îți este stilul vestimentar de zi cu zi și optează în consecință. Lentilele tip oglindă arată mai bine la o ținută smart-casual spre elegant, în timp ce cele mate, în culori tari, sunt perfecte pentru adepții hainelor sport.

Indiferent de forma, culoarea sau rama ochelarilor de soare pe care îi alegi, cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este calitatea. Investește într-o pereche din materiale de calitate, cu filtre și protecție UV, care să nu-ți obosească ochii, indiferent de durata de timp pe care îi porți.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/ochelari-de-soare-optica-ochelari-1246251/