Bucuresti

5 metode să scapi de procrastinare și să devii mai productiv!

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 5 luni si 3 saptamani
Vizualizari
401

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Este deja ora 17 și lista ta de lucruri pe care trebuia să le faci astăzi au rămas tot acolo... pe listă. Sună cunoscut? Dacă da, avem câteva sfaturi pentru tine să înlături procrastinarea din viața ta și să devii mai productiv.

În primul rând, dacă până acum ai amânat foarte multe lucruri și nu ai reușit mai niciodată să bifezi toate lucrurile de pe listă într-o zi, o săptămână sau o lună, iartă-te. Nu vei rezolva nimic dacă te vei critica în continuare și te vei judeca. Ba dimpotrivă, îți va tăia tot elanul și tot nu vei deveni mai eficient. Potrivit unor studii, peste 95% dintre oameni afișează acest tip de comportament pentru o anumită perioadă de timp. Bineînțeles, pentru unii este ceva mai pregnant, pentru alții probabil doar o fază, în funcție de ceea ce se întâmplă în viața lor. Însă nu toți suntem superoameni să le împăcăm pe toate.

În al doilea rând, pentru a fi sigur că te vei apuca într-adevăr de acea sarcină pe care trebuie să o duci la bun sfârșit, setează-ți un premiu la final, o mică atenție. Poate să fie absolut orice. Spre exemplu, dacă trebuie să dai cu aspiratorul și nu ai nicio tragere de inimă, promite-ți singur că îți vei acorda jumătate de oră de vizionat un serial. Dacă trebuie să lucrezi la un proiect pentru locul de muncă, scrie-ți undeva că, dacă vei reuși să îl termini, vei ieși la o cină drăguță în oraș, cu partenerul tău. Acest sistem de premiere te poate impulsiona să te apuci de treabă mai cu avânt, ai în minte un obiectiv mai clar.

În al treilea rând, încearcă să aplici regula de 5 secunde. Dacă nu ai auzit de ea, este o metodă foarte simplă pe care o poți adopta în orice moment al zilei și pentru absolut orice activitate. Când știi că trebuie să faci un lucru, dar nu ai dispoziția necesară, numără până la 5 și ridică-te fix în acel moment. Începe acea activitate și fă-o doar pentru 5 minute, să spunem. Vei continua sau vei renunța? Marea majoritate a oamenilor va continua deoarece, odată început un lucru, foarte puțini oameni renunță - din moment ce au început deja efortul. Spre exemplu, dacă vrei să faci un antrenament de fitness acasă, dar nu ai tragere de inimă - deși știi că te vei simți foarte bine după - numără până la 5 și ridică-te de pe canapea fix atunci. Începe activitatea respectivă și vezi cât poți continua.

Mai departe, ai grijă la dialogul tău interior cu tine. Poate nu o să ți se pară important, însă felul în care vorbești tu cu tine, chiar și în mintea ta, are un impact major atât asupra activităților tale, cât și asupra calității muncii tale.

Și nu în ultimul rând, rezervă-ți timp pentru hobby-urile tale. Listele de sarcini nu trebuie să includă neapărat obligații de muncă doar sau activități casnice ce trebuie făcute. Și activitățile plăcute pentru tine pot fi pe listă și, odată realizate, îți pot da satisfacția că ai îndeplinit sarcinile pe ziua respectivă. Organizează-te în așa fel încât să poți avea timp și de distracție sau relaxare. Setează-ți un program de două săptămâni pentru început.

Să spunem că între 9 și 4 vei lucra, cu o oră pauză de prânz evident. Apoi, oferă-ți 2 sau 3 ore de relaxare în care poți face orice îți dorești tu. Dacă lucrezi de acasă, cu atât mai bine: nu vei pierde timp în trafic. Încearcă să îți petreci aceste ore fie să asculți muzică, să faci exerciții fizice, să vizionezi serialul tău preferat sau chiar să joci jocuri de cazinou online, dacă aceasta este plăcerea ta. Nu uita însă să aloci timp și pentru partenerul tău și pentru cei dragi. Ei sunt cei mai importanți până la urmă. După aceste 2 săptămâni, trage linie și vezi cât de organizat ești. Ai reușit să bifezi tot de pe listă?

Toate aceste sfaturi sunt pe cât de simple, pe atât de eficiente. Așa că începe încetul cu încetul și alege doar unul. Vezi dacă te ajută și apoi mai încorporezi încă un sfat. Ești mai productiv?