Bucuresti

5 semne că este timpul să înlocuiești vasele pentru gătit

5 semne că este timpul să înlocuiești vasele pentru gătit

Detalii stire

Categorie
Stiri Comert
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
126

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

La fel ca fiecare dintre noi, probabil ai auzit și tu povestea bunicii tale despre vasele de gătit din fontă sau lut pe care ea spunea că le-a utilizat ani la rând. Ei bine, nu te aștepta ca și seturile tale de oale și cratițe să aibă aceeași durată de utilizare. Și nu pentru că materialele nu ar fi de bună calitate, ci pentru că și vasele pentru gătit au “termen de expirare”. Bineînțeles, oricât ar fi de vechi, acestea își fac în continuare treaba, dar te-ai gândit că pot afecta calitatea preparatelor culinare sau că, din cauza materialelor din care sunt făcute, este posibil să se transfere diferite substanțe în mâncare? Iată ce semne ar trebuie să-ți dea de gândit că este timpul să înlocuiești vasele în care gătești:

Seturile pe care le ai s-au deformat

Ți se pare că oala, tigaia sau cratița pe care obișnuiai să o folosești nu se mai așează la fel de bine pe aragaz? Dacă le-ai încălzit la temperaturi foarte ridicate, iar apoi le-ai răcit rapid în apă rece, există posibilitatea ca baza lor să fie deformată. Cu toate că acest lucru nu reprezintă un risc pentru sănătate în ceea ce privește prepararea termică a alimentelor, un vas deformat poate compromite calitatea preparatelor culinare. În mod sigur nu ți-ai dori o omletă pe jumătate arsă din cauza suprafeței de gătit neuniforme!

Oalele sunt ciobite, fără smalț

Poate este timpul să investești într-un set nou de oale dacă cele vechi prezintă urme de uzură și locuri unde nu mai au smalț. Multe dintre oalele tradiționale emailate, cele din lut sau ceramică tradițională au în compoziția lor și plumb pentru că acest metal se adaugă la procesul de smălțuire. La vasele tradiționale ceramice culorile nu pot rezista prea mult timp și nici nu ies atât de intense fără adăugarea de plumb în vopsele. Dacă oalele sunt ciobite, trebuie aruncate imediat pentru există riscul intoxicării preparatelor alimentare prin emanarea de vapori atunci când se ajunge la temperatura de fierbere.

Vasele antiaderente sunt zgâriate

În orice bucătărie se găsește cel puțin o tigaie cu suprafață antiaderentă. Sunt practice și ușor de folosit, dar tot la fel de simplu și de deteriorat. Chiar și fără intenție, dacă utilizezi ustensile de metal în aceste vase este imposibil să nu apară zgârieturi. În cazul în care observi acest lucru ar fi bine să renunți la vasele vechi deoarece stratul care acoperă baza tigăii sau a cratiței poate începe să se desprindă și ajunge în mâncare. Pe lângă faptul că rezultatul va fi unul total neatractiv, există și posibilitatea de a ingera o substanță chimică numită acid perfluorooctanoic din compoziția teflonului, cunoscută pentru efectele sale toxice asupra sistemului imunitar.

Au mânerele rupte, slăbite sau topite

Cred că fiecare dintre noi consideră că vasele pentru gătit mai pot fi în continuare folosite chiar și atunci când au imperfecțiuni în exterior. Totuși, dacă mânerele oalelor, tigăilor sau cratițelor nu sunt ferme, corect fixate, este un risc foarte mare să te rănești, să verși conținutul și să creezi tot felul de accidente nedorite. Dacă prezintă semne de uzură și nu pot fi reparate sau înlocuite, mânerele reprezintă un pericol în bucătărie, ceea ce înseamnă că ar fi mai bine să înlocuiești vasele cu totul.

Prezintă urme de rugină

În general, rugina se poate îndepărta de pe anumite materiale. Dacă vasele pentru gătit conțin cupru, toxicitatea acestui metal este destul de mare și poate provoca greață, vărsături, dureri abdominale sau gust metalic. Dacă observi urme de rugină, înseamnă că vasele din cupru sunt uzate și trebuie să renunți la ele.

Chiar dacă ai impresia că vasele pentru gătit ar trebui să reziste o eternitate adevărul este că ele trebuie înlocuite periodic. Se spune că oalele, tigăile sau cratițele se schimbă cam la 5 ani, dar dacă observi semne de uzură accentuată, în mod sigur trebuie să achiziționezi altele noi ca să nu existe nici un risc pentru sănătatea ta.

Sursa foto: p2.piqsels.com/preview/995/956/956/potato-cook-pot-eat.jpg