Bucuresti

Aur galben vs. aur alb - tu ce alegi?

Aur galben vs. aur alb - tu ce alegi?

Detalii stire

Categorie
Stiri Comert
Modificat
acum 2 saptamani si 5 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
83

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Cele mai vizibile metale pot fi aurul alb și aurul galben. Ce diferențiază aceste „aurii”? Cunoașterea răspunsului la această întrebare este esențială atunci când cumpărați inele de logodnă, verighete, cercei din aur, brățări sau coliere. Fiecare metal apare diferit pe piele, se asortează mai bine cu pietre colorate diferite și variază în ceea ce privește durabilitatea și costul.

Aici vom discuta despre avantajele și dezavantajele aurului alb și aurului galben și diferențele cheie dintre cele două, astfel încât să înțelegi tot ce trebuie să știi despre aur înainte de a cumpăra un inel de logodnă sau orice piesă de bijuterii fine.

Aurul galben vs. aurul alb: ce le face diferite? Cum sunt făcute

Este important să știi cum se face aurul pentru a înțelege diferența fundamentală dintre aurul alb și aurul galben. Aurul, de orice culoare, este alcătuit din 24 de karate. În cea mai pură formă, este aurul de 24K. Datorită maleabilității, aurul pur trebuie combinat cu alte aliaje pentru a-l face suficient de durabil pentru uzura de zi cu zi. Acesta este motivul pentru care bijuteriile fine sunt disponibile în soiuri de aur de 10K, 14K și 18K. Părțile care nu sunt aur provin dintr-un aliaj de alte metale precum cupru, argint, paladiu și nichel.

Aurul pur are o nuanță galbenă, deci aurul galben nu are nevoie de elemente suplimentare pentru a-i afecta culoarea; cu toate acestea, are nevoie de aliaje suplimentare pentru a-și crește durabilitatea. Nu ți-ai dori aur de 24K, deoarece este mult prea fragil pentru a fi purtat și nu îl vei găsi nicăieri.

Aurul alb are de obicei mai multe aliaje metalice decât aurul galben pentru a-i da culoarea albă. La fel ca aliajele de cupru ajută la obținerea rozului auriu roz, aliajele de aur alb compuse din elemente precum mangan, paladiu și nichel fac aurul alb. Deși nu este o problemă pentru toată lumea, mulți oameni cu pielea sensibilă sunt alergici la nichel și probabil ar trebui să se îndepărteze de aurul alb, cu excepția cazului în care este placat cu rodiu. Dacă ești alergic la nichel cere bijutierului un inel din aur alb realizat fără aliaje de nichel pentru a fi în siguranță.

Culoare

Aurul galben și aurul alb, deși ambele conțin elemente de aur, au culori diferite, ceea ce este probabil cea mai mare diferență dintre cele două și va avea cel mai mult impact asupra preferințelor personale. Aurul galben este culoarea la care te gândești când te gândești la aur, în timp ce aurul alb pare mai mult argintiu decât aurul și are un luciu alb. Aurul galben arată minunat pentru toată lumea și cu aproape fiecare stil și culoare de piatră. Este cald, primitor și clasic. Aurul alb este, de asemenea, clasic, dar are un ton general mai rece, care iese în evidență împotriva tuturor nuanțelor pielii. Bijuteriile din aur alb se potrivesc cel mai bine cu pietre de culoare mai rece, precum diamante incolore, smaralde și safire albastre.

Numărul de karate de aur prezente în metal are, de asemenea, un impact asupra culorii sale; cu cât aurul este mai pur, cu atât va fi mai galben. De exemplu, aurul de 18K va avea o culoare mai galben-aurie decât aurul de 14K. Dacă dorești ca bijuteriile tale să se potrivească, asigură-te că alegi fie aurul galben 18K, fie aurul galben 14K, astfel încât culorile să fie aceleași. Se recomandă să alegi aurul galben de aceeași greutate karat, amestecarea și potrivirea diferitelor metale colorate este la modă, astfel încât să poți amesteca oricând bijuterii din aur galben și aur alb pentru un aspect frumos.

Durabilitate și întreținere

Aurul galben și aurul alb variază, de asemenea, în ceea ce privește durabilitatea lor, ceea ce este important de remarcat, mai ales dacă stilul tău de viață implică să lucrezi cu mâinile sau să fii activ într-un mod care ți-ar putea afecta inelul sau verigheta. Datorită nivelului ridicat de aur, aurul galben este mai predispus la zgârieturi și lovituri. Cu toate acestea, prin lustruirea regulată, își poate recupera strălucirea și frumusețea. În plus, datorită flexibilității sale, inelul din aur galben poate fi redimensionat cu ușurință la o dată ulterioară, dacă este necesar.

Aurul alb este puțin mai durabil decât aurul galben datorită adăugării de nichel și altor aliaje metalice. Cu toate acestea, are nevoie la fel de mult, dacă nu chiar mai mult, de întreținere decât aurul galben pentru a-și păstra strălucirea. Aurul alb este adesea acoperit cu placare cu rodiu, ceea ce îi conferă luciul dorit în bijuterii. Această placare cu rodiu nu numai că adaugă strălucire, ci și o protecție suplimentară împotriva zgârieturilor și a loviturilor. Cu toate acestea, se epuizează în timp și trebuie înlocuit la fiecare doi ani.

Cheltuieli

Dacă te întrebi care este mai scump, aurul alb sau aurul galben, răspunsul nu este atât de simplu. Când vine vorba de aur, varietatea este determinantul cheie al prețului, nu al culorii. Cu cât este mai mare concentrația de aur, cu atât prețul este mai mare. Fie că achiziționezi aur alb sau aur galben, 18K va fi cel mai scump. Cu toate acestea, va fi, de asemenea, mai predispus la zgârieturi și daune din cauza nivelului ridicat de aur. Pentru mai multă accesibilitate și durabilitate, este posibil să preferi un aur de 14K. Indiferent dacă alegi aurul alb sau galben, există o mulțime de setări și stiluri economice pentru a alege. O opțiune de 14K realizată din metal prețios va fi de o calitate excelentă și comparabilă în preț.

În comparație cu bijuteriile din alte metale, atât aurul alb, cât și cel galben au un preț rezonabil și sunt disponibile pe scară largă. Deși sunt mai scumpe decât argintul, aurul alb și aurul galben sunt de o calitate mult mai bună. În plus, dacă îți place aspectul platinei, aurul alb este o alternativă similară, cu un preț mult mai mic.

Avantajele și dezavantajele aurului galben

Pro:
Aurul galben de 18K este cea mai pură formă de aur;
Aurul galben arată minunat pentru toată lumea;
Aurul galben se potrivește cu diamantele și pietrele cu tonuri calde, cum ar fi rubinul, morganitul și safirul violet.

Contra:
Aurul galben de 18K este cel mai puțin durabil și cel mai scump
Variațiile de aur galben sunt mai greu de egalat
Aurul galben este mai predispus la zgârieturi și trebuie lustruit în mod regulat.

Avantajele și dezavantajele aurului alb

Pro:
Aurul alb are un luciu alb-argintiu frumos, care se asortează bine cu toate celelalte bijuterii din metal;
Aurul alb este o alternativă accesibilă la platină;
Aurul alb se potrivește cu pietrele cu tonuri reci, cum ar fi diamantele incolore, smaraldele și safirele albastre.

Contra:
Aurul alb trebuie placat cu rodiu la fiecare câțiva ani și lustruit în mod regulat;
Aurul alb folosește nichelul, care provoacă alergii.

Sursa foto: unsplash.com/photos/zz6-LqiW4mY