Bucuresti

Avantajele anvelopelor de iarnă. De ce este esențial să le folosești?

Avantajele anvelopelor de iarnă. De ce este esențial să le folosești?

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 5 luni si 7 ore
Apartine de
DWF
Vizualizari
348

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Anotimpul rece a sosit și orice conducător auto responsabil trebuie să ia în considerare echiparea automobilului cu anvelope de iarnă. Este un aspect extrem de important, nu doar pentru că este o obligație legală, ci și fiindcă acest tip de anvelope conferă o serie de avantaje care nu pot fi ignorate.

Aderența sporită


Unul dintre aspectele pe care foarte mulți conducători auto nu reușesc să-l conștientizeze pe deplin este că, indiferent de cât de puternică, mare și grea e mașina, de câte sisteme de siguranță și senzori sunt la dispoziția șoferului, singurul contact al automobilului cu suprafața carosabilă este setul de anvelope. Desigur, sunt mulți factorii care influențează calitatea experienței de conducere a automobilului, însă pentru un șofat plăcut și sigur este esențial să ai anvelope de iarnă de la Acvila.

În timpul iernii, calitatea aderenței anvelopei la suprafața carosabilă este afectată în principal de doi factori:

  • temperatura scăzută – produce modificări inclusiv asupra anvelopelor;
  • carosabil afectat de sezonul rece – prezența apei înghețate, a poleiului sau a zăpezii pe suprafața de rulare.

Anvelopele de vară sunt create din compuși chimici capabili să reziste la temperaturile înalte generate de temperatura suprafeței carosabile și accentuate de contactul dintre anvelopă și bitum. În urma contactului prelungit cu temperaturile scăzute, anvelopa de vară se întărește și își pierde flexibilitatea și aderența, ceea ce intensifică riscul producerii de accidente. Realizate pentru a rezista în condițiile specifice sezonului rece, anvelopele de iarnă își păstrează flexibilitatea și aderența chiar și la temperaturi foarte scăzute, sunt mai grele, au o bandă de rulare creată special pentru a evacua mai rapid apa și a oferi o aderență sporită pe gheață și zăpadă.

Frânarea eficientă


Aderența sporită înseamnă și o frânare mult mai eficientă, anvelopele de iarnă fiind create special pentru a face față unor condiții meteo vitrege. Cele mai multe dintre accidentele produse de-a lungul unui an au loc în timpul sezonului rece. De vină sunt poleiul și zăpada care micșorează considerabil șansele de a opri în siguranță automobilul dar și neglijența unor șoferi în a-și echipa corespunzător automobilul. Într-un asemenea context, rezultatul nefast este garantat. În ceea ce privește nivelul de stabilitate în trafic, studiile efectuate de producătorii de anvelope au dovedit faptul că, în condiții de temperaturi negative și carosabil acoperit cu gheață sau zăpadă, distanța de frânare a unui automobil echipat cu anvelope de iarnă este cu aproximativ 25% mai mică decât a unuia similar echipat cu anvelope all-season.

Reducerea riscului acvaplanării

Acvaplanarea este o situație în care aderența automobilului se pierde din cauza formării unei pelicule de apă între carosabil și anvelopă. Fenomenul apare mai ales în situația în care un autoturism cu pneuri uzate rulează cu viteză excesivă pe un carosabil umed. În schimb, pneurile de iarnă care au o adâncime normală a canalelor de distribuție a apei din banda de rulare sunt capabile să elimine eficient lichidul și să mențină aderența la cote optime. Așadar, echiparea autoturismului cu un set corespunzător de anvelope reprezintă un gest de responsabilitate, atât în ceea ce privește siguranța personală, cât și pe aceea a celorlalți participanți la trafic.

Manevrabilitate excelentă pe zăpadă


Foarte mulți posesori de automobile cu tracțiune integrală se laudă cu performanțele deosebite oferite de mașinile lor indiferent de grosimea stratului de zăpadă. În fapt, secretul din spatele acestora este setul de anvelope de iarnă, care-i asigură șoferului posibilitatea de a folosi eficient beneficiile tracțiunii integrale, ale diferențialului blocabil, ale sistemului de frânare și ale senzorilor.

Poate că șofatul pe timp de iarnă, în condiții de carosabil acoperit cu zăpadă și gheață, nu este tocmai cea mai confortabilă ipostază pentru un proprietar de automobil, dar nu trebuie să constituie nici sursă de stres sau de anxietate. Totul e să adopți un stil de condus defensiv, să reduci viteza – în special, cu ajutorul frânei de motor – și să eviți manevrele bruște. Dacă adaugi utilizarea unor anvelope de calitate, condusul pe timp de iarnă poate deveni chiar o plăcere.

Sursa foto: piqsels.com/en/public-domain-photo-swsdy