Bucuresti

Butoaie pentru vin - recipiente din lemn sau din materiale moderne?

Butoaie pentru vin - recipiente din lemn sau din materiale moderne?

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 2 ani si 4 luni
Apartine de
Agentia Fortin
Vizualizari
352

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Vinul reprezinta o arta in adevaratul sens al cuvantului. Producatorii se ghideaza dupa retetele mostenite din generatie in generatie, iar secretul acesteia se reflecta in gusturile inedite. In procesul de productie nu este important doar soiul strugurilor sau gradul de automatizare pe care acesta il prezinta. Depozitarea este extrem de importanta, iar cele mai bune butoaie vin contribuie in mare masura la formarea unui profus final de exceptie.

In ziua de azi, inovatiile momentului isi pun amprenta si asupra recipientelor de depozitare a vinului. Acestea prezinta noi forme, materiale si tehnologii menite sa confere siguranta si un mediu propice tuturor proceselor prin care strugurii sunt nevoiti sa treaca. In plus, mediul de depozitare joaca si el un rol important, iar un beci in care temperatura este constanta, iar intensitatea luminoasa nu este puternica reprezinta cea mai buna optiune.

Butoaie vin – recipiente moderne de depozitare

Rapiditatea cu care se misa lucrurile acum se reflecta si in clasicele butoaie de vin. Acum, acestea sunt confectionate din mai multe materiale si iti garanteaza un produs final plin de arome si savori aparte care vor inunda inca de la prima secunda papilele gustative. Bineinteles, acestea vin la pahcet cu o serie de avantaje de care trebuie sa tii cont atunci cand te decizi sa iti aduci beciul la un nou nivel.

1. Butoaie din lemn

Butoiul din lemn are o istorie impresionanta in spate si a fost folosit de zeci de genereatii in vederea depozitarii vinului. Spre deosebire de alte recipiente, acesta este singurul care impregneaza licoarea cu noi gusturi si arome. De regula, in confectionarea butoiului se foloseste lemn de esenta tare care va conferi personalitate si o savoare inedita, de vis. In plus, acest tip de recipient contureaza un mediu sigur in care strugurii se pot dezvolta in voie. Bacteriile nu au cum sa se formeze, iar produsul final nu va avea de suferit schimbari nedorite in materie de texturi sau gusturi.

Dezavantajul major il constituie dimensiunile mari. Butoiul de lemn este greu de manevrat si necesita o suprafata mai mare de depozitare. De asemenea, lemnul este greu de curatat, iar la a doua utilizare trebuie acordata o mare atentie igienizarii. In caz contrat, vinul va suferi modificari la nivel de gust.

2. Butoaie de plastic sau fibra de sticla

Cele doua modele moderne sunt ideala pentru mai ales pentru producatorii amatori sau aflati la inceput de drum. Preturile sunt semnificativ mai reduse fata de alte recipiente, iar calitatea este asigurata. Fiind confectionate din plastic sau fibra de sticla, butoaiele sunt usor de curatat, cat si de integrat in orice tip de beci. De asemenea, sunt rezistente in timp si iti pot fi de folos pentru multi ani de la prima utilizare.

In mod sigur, aceasta varianta este cea mai potrivita pentru marea majoritate a gospodarilor. Cu toate acestea, singurul dezavantaj ar putea sa fie reprezentat de misorul puternic de plastic de la inceput. Printr-o curatare atenta si amanuntita, se va rezolva is aceasta problema, iar vinul de casa nu va avea de suferit.

Autor