Bucuresti

Când au nevoie animalele de o ecografie veterinară

Când au nevoie animalele de o ecografie veterinară

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
86

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Dacă medicul veterinar a recomandat ca animalul tău de companie să facă o ecografie, e posibil să te întrebi ce rol are aceasta și de ce e utilă. Ca și în medicina umană, ecografia este o tehnică de diagnostic fiabilă și simplă, care îi poate salva viața companionului tău.

Ce structuri pot fi evaluate prin intermediul ecografiei?


Ecografia este foarte utilă în evaluarea ficatului și a vezicii biliare, a pancreasului și splinei, rinichilor, glandelor suprarenale, vezicii urinare, limfonodurilor și vaselor de sânge. O ecografie specială poate evalua structura și funcționarea inimii [1]. Există numeroase situații în care ecografia oferă o imagine mai amplă asupra problemelor pe care le are animalul tău de companie și a eventualelor opțiuni de tratament. Prin urmare, nu trebuie să te mire dacă ți se recomandă o ecografie veterinară în București sau în alt oraș mare, în care există această tehnologie.

1. La controlul de rutină efectuat anual
Ca și oamenii, animalele au nevoie de un consult anual de specialitate pentru evaluarea stării generale de sănătate. Cu această ocazie, medicul veterinar va face un examen clinic complet, va recomanda o serie de analize de sânge, corespunzător vârstei pacientului și a istoricului său medical și va dori să efectueze și o ecografie abdominală. Ecografia poate identifica unele modificări patologice aflate la debut, care nu determină încă simptome evidente. De pildă, cancerul splenic poate fi identificat prin ecografie înainte de a metastaza, ceea ce permite un tratament chirurgical rapid. Calculii urinari pot fi identificați și, apoi, extrași înainte de a apărea modificări severe la nivelul aparatului urinar [2].

2. În cazul în care rezultatele analizelor de sânge sunt modificate
În cazul în care rezultatele analizelor de sânge sunt modificate, ecografia permite o evaluare mai atentă a organelor interne care dau semne de boală. Creșterea enzimelor hepatice se poate datora unui tratament medicamentos recent, dar poate fi determinată și de hepatită, de boala hepatică difuză, steatoză hepatică sau ciroză. Aceste afecțiuni pot trece neobservate, în fazele lor incipiente, animalele fiind excelente la a-și masca simptomele [1].

3. În cazul unei afecțiuni acute
În cazul în care pacientul este adus în cabinetul medicului veterinar pentru o problemă anume, cu alte cuvinte atunci când este simptomatic, ecografia poate contribui la formularea unui diagnostic. Pancreatita poate fi confirmată ecografic, boala și gravitatea acesteia putând și evaluate prin intermediul ecografiei. Colecistita acută poate fi diagnosticată ecografic. Medicul veterinar poate evalua colecțiile intraabdominale de lichid (ascita) și poate încerca să determine cauza acestora [2]. Ecografia este prima investigație imagistică în scop diagnostic care poate fi folosită în cabinetul medicului veterinar, fiind minim invazivă și neavând contraindicații.

4. Pentru evaluarea funcției cardiace
Ecocardiografia este o ecografie specială, care se concentrează asupra modului de funcționare a inimii. Cu ajutorul ecocardiografie se poate evalua structura inimii, se pot măsura pereții inimii, se poate aprecia eficiența valvelor cardiace și se poate examina originea marilor vase. Un tip special de ecocardiografie, denumită Doppler, oferă informații asupra circulației sângelui în cele 4 camere ale inimii și a evacuării acestuia către aortă [1].

5. Pentru diagnosticul de gestație și urmărirea sarcinii
Ecografia este o metodă imagistică perfect sigură pentru confirmarea sarcinii și pentru datarea acesteia. Uneori, cu răbdare, ecografia poate oferi informații și asupra numărului de fetuși sau a vârstei sarcinii și poate confirma viabilitatea produșilor de concepție [2]. Ecografia pentru diagnosticul de gestație este folosită uzual în cazul animalelor de rasă și a montelor programate.

6. Pentru a susține alte metode de diagnostic
Unul dintre cele mai simple exemple în care ecografia susține aplicarea altor metode de diagnostic este puncția biopsică efectuată sub ghidaj ecografic. Este o procedură minim invazivă care permite un diagnostic de certitudine și alegerea unui protocol terapeutic, fără să fie necesară o intervenție chirurgicală mai complicată [2]. Luând în calcul toate aceste elemente, este evident că, în mâinile unui specialist priceput, ecografia este un instrument puternic de diagnostic ce permite identificarea precoce a unor eventuale probleme de sănătate și facilitează tratarea lor promptă.


Bibliografie:

  1. Lattimer, Jimmy C. “Ultrasonography in Animals - Clinical Pathology and Procedures.” Veterinary Manual, Nov. 2019, msdvetmanual.com/clinical-pathology-and-procedures/diagnostic-imaging/ultrasonography-in-animals, accesat la 13.12.2022;
  2. SDTS. “The Importance of Ultrasound for Pets.” Mission Veterinary Hospital, 1 Aug. 2019, vetclinicmission.com/the-importance-of-ultrasound-for-petsUltrasounone, accesat la 13.12.2022.

Sursa foto: pexels.com/photo/man-in-blue-scrub-suit-holding-a-dog-6235663/