Bucuresti

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro

Ce este irish whisky și de câte tipuri există

Ce este irish whisky și de câte tipuri există

Detalii articol

Categorie
Articole mancare si bautura
Modificat
acum 2 ani si 6 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
359

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Este proverbială disputa dintre irlandezi și scoțieni în ceea ce privește paternitatea whisky-ului, ambele tabere atribuindu-și meritul de a fi creat această băutură. Nu vrem să fim părtinitori, dar se pare că totuși irlandezii au avut pentru prima dată ideea distilării orzului folosit până atunci la fabricarea berii. Ideea ar fi fost preluată ulterior de scoțieni, care au dus fabricarea whisky-ului la un alt nivel, după care au intrat pe fir și americanii care au început să producă și ei propriul or whisky.

Cum a apărut irish whisky


În timp ce irlandezii și scoțienii continuau să se contrazică pe tema patentului pentru whisky, băutura a devenit tot mai populară dincolo de granițele celor două țări. Ca urmare, au apărut tot mai multe distilerii în întreaga lume, iar calitatea whisky-ului produs aici era cu totul diferită de cea a mărcilor irlandeze și scoțiene. În această situație, producătorii de aici au ținut să facă o distincție clară între whisky-ul lor și cel produs în alte părți ale lumii. Din mândrie și dorința de a-și proteja renumele, irlandezii și-au botezat băutura irish whisky in timp ce scoțienii și-au numit whisky-ul scotch. Așadar, irish whisky este o denumire pe care o poartă orice whisky produs în Irlanda după metode specifice distileriilor de aici.

Ce caracteristici are un irish whisky


Dacă în alte distilerii sunt folosite diferite cereale pentru prepararea whisky-ului, irlandezii au rămas fideli rețetei originale pe care tot ei au creat-o, așa că folosesc doar orz. Pentru ca o băutură să poată fi denumită oficial irish whisky, trebuie să fie produsă doar pe teritoriul Irlandei și respectând anumite reguli. De exemplu, whisky-ul trebuie să aibă o puritate de cel mult 94,8% și să fie maturat cel puțin trei ani, spre deosebire de whisky-ul american, în cazul căruia perioada minimă de maturare este de doi ani. O altă regulă strictă cere ca butoaiele în care wihisky-ul este ținut la maturat să nu depășească o capacitate de 700 de litri și, bineînțeles, sa fie din lemn de stejar. Deși nu este obligatoriu, în majoritatea distileriilor irlandeze whisky-ul este distilat de trei ori, însă există și sortimente de irish whisky dublu distilat.

Câte tipuri de irish whisky există


Whisky-ul irlandez este disponibil în patru variante, care se diferențiază în funcție de ingredientele folosite.

Single malt whisky


Whisky-urile din această gamă sunt obținute dintr-un singur ingredient, mai precis orzul, și sunt unice în felul lor prin prisma faptului că sunt produse într-o singură distilerie. Din întreaga gamă de whisky-uri cele single malț sunt considerate ca având cea mai bună calitate, fiind totodată și cele mai scumpe.

Single grain whisky


Denumirea se datorează faptului că se produce dintr-un singur tip de cereale. Evident că ingredientul de bază este tot orzul, care poate fi malțat sau nemalțat. În acest caz, condiția esențială este ca malțul să nu depășească 30% din cantitatea totală de ingrediente, restul fiind semințe întregi de orz.

Pot still whisky


Acesta este considerată varianta tradițională de irish whisky, care multă vreme nu se putea savura decât în Irlanda. „Pot still” este denumirea dată unui alambic special folosit pentru distilarea orzului boabe și malț, încă de la sfârșitul secolului XVIII. De această dată, malțul trebuie să fie prezent în proporție de cel puțin 30% fiind acceptate și alte cereale în afară de orz, dar nu mai mult de 5%.

Blended whisky


Un blended whisky se obține prin amestecul a două sau trei dintre tipurile de whisky enumerate mai sus.

Acestea sunt cele mai importante informații despre irish whisky, cu ajutorul cărora vei putea recunoaște mai ușor un whisky irlandez autentic și îl vei putea savura cunoscându-i proprietățile.
Sursa foto: Unsplash.com

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/